Surdeigstarter

Har du litt ekstra tid i tillegg til tålmodighet kan denne oppskriften kanskje være noe for deg å teste ut. Denne gjør også godt for deg som ikke tåler gjær, eller ønsker å bake uten gjær.
Ved å følge denne oppskriften og fremgangsmåten kan du lage din egen surdeigstarter som du kan fortsette å mate ettrhvert om det er noe du vil fortsette med. Min erfaring er at det sjeldent blir helt det samme resultatet og det kan være avhengig av temperatur, tid, råvarer osv. Men artig prosjekt og ikke minst god bakst (som jo er det viktigste!)

Dette trenger du til surdeigstarter:

Fremgangsmåte for å starte surdeig

Dag 1

50 gram Focaccia miks blandes med 100 gram lunkent vann og settes varmt 25 – 30 grader. Blandingen heller du i en plastbeholder med lokk eller type Norgesglass med lokk. Boksen må være tett. Jeg setter det på badegulvet hvor temperaturen er ganske jevn.

Dag 2

Ta av halvparten av blandingen og tilsett så 50 gram miks og 100 gram vann, blandes og settes varmt.

Dag 3

Ta av halvparten av blandingen, tilsett 50 gram miks og 100 gram vann, blandes og settes varmt

Dag 4

Ta av halvparten av blandingen, tilsett 50 gram miks og 100 gram vann, blandes og settes varmt

Dag 5

150 gram surdeig blandes med for eksempel 430 gram Brødmiks (1 pose), eller 1 pose Focaccia miks for å bake surdeigsbrød, eller du bruker din vanlige oppskrift. Heves 12 timer på kjøkkenbenken før den bakes ut og stekes. Her opplever jeg ofte at jeg må ha litt ekstra mel tilgjengelig.
Resterende surdeig kan du fortsette å mate og gjenta fremgangsmåten.

Lykke til! 🙂

I bilde ser du to ulike surdeigsbrød hvor det runde er laget med Focaccia miksen, og det mørke er laget med Brødmiksen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *