Galette med kirsebær/ moreller

Galette er en fransk rustikk terte, og kan fylles med mange typer fyll. Vi har laget den med frangipane og moreller, og det smaker himmelsk! Frangipane er et fyll laget i hovedsak av mandler. Det er populært å bruke i forskjellig type terter. Denne galetten kan også lages helt vegansk 🍒

 

Du trenger:

Paibunn:

  • 1 pose (200 g) Paibunn miks Det Glutenfrie Verksted 
  • 1 egg
  • 80 g smør, romtemperert 
  • 4-6 ss vann


Paibunn vegansk:

  • 1 pose (200 g) Paibunn miks
  • 80 g vegansk smør, romtemperert 
  • 8 ss vann


Frangipane:

  • 50 g mandelmel
  • 25 g sukker
  • 15 g (vegansk) smør, romtemperert 
  • ¼ ts vaniljepulver eller vaniljeekstrakt
  • et par dråper mandelessens
  • 1 ss vann


Fyll:

  • 285 g kirsebær/moreller, uten stein og halvert (vekt er uten stein)
  • 50 g sukker
  • 15 g maizena
  • 2 ss sitronsaft
  • skallet til ½ sitron


Du trenger også:

  • 1 sammenvispet egg til pensling (vegansk: 1 ss plantemelk + ½ ss lønnesirup)
  • litt sukker til å drysse over

 

Dette gjør du:

1. For å lage paideigen, bland alle ingrediensene i kjøkkenmaskin eller for hånd. Tilsett vann litt etter litt til deigen samler seg. Pakk deigen i bivoksark eller plast og legg kaldt i minst 30 min.

2. Lag fyllet ved å blande kirsebærmoreller, sukker og sitronskall i en bolle. Rør sammen sitronsaft og maizena til en jevn blanding og hell over kirsebærene. Bland alt sammen og sett til side. 

3. Lag frangipane ved å blande sammen ingrediensene til du har en jevn og myk masse. 

4. Forvarm ovnen til 200°C og sett et stekebrett på nederste rille.

5. Legg paideigen på et bakeark og kjevle ut til en sirkel på ca. 28 cm. 

6. Fordel frangipanen jevnt over deigen. La det være igjen ca. 4 cm helt ytterst uten fyll. Fordel fyllet over frangipanen. Brett inn paikanten over fyllet. Hvis deigen sprekker opp i kantene klemmer du den forsiktig sammen, slik at fyllet ikke renner ut. 

7. Pensle paikanten med sammenvispet egg eller plantemelk + lønnesirup og strø over litt sukker. 

8. Bruk en pizzaspade eller lignende til å skyve bakearket med galetten forsiktig over på det varme stekebrettet. Stek i 30 minutter på nederste rille. Skru temperaturen ned til 180°C og stek i 15 minutter til. 

9. Serveres lun eller kald, gjerne med vaniljeis eller vaniljekesam. God fornøyelse!

0
Feed

Skriv en kommentar

hCaptcha