BRØD

Få matvarer har sterkere tilstedeværelse i hverdagen enn brød. Derfor er det flott at det finnes gode oppskrifter som gir saftige brødskiver, også i glutenfrie varianter. Et glutenfritt brød som både smaker godt og metter er noe som gjerne savnes av de som følger en glutenfri diett. Det får du ved å bruke min glutenfrie brødmiks. Nedenfor finner du ulike glutenfrie oppskrifter, tips og råd, blant annet om hvordan du kan bruke brødmiksen til å lage fantastiske scones.

  • Nanbrød Nanbrød
    01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Nanbrød

    Her i huset har vi fått mer og mer sansen for indisk mat, noen av oss liker det sterkere enn andre, men utfordringen har oftest dreid seg rundt dette med glutenfrie nan brød. Så hvorfor ikke få til det på en enkel og grei måte mens feks Butter Chicken står og surrer seg klar? :)

    Denne varianten ble til i en fei og bruk av kokosmelk og - yoghurt ga saftige, gode nanbrød.

    Dette trenger du:

    • 1 pose Focaccia miks fra Det Glutenfrie Verksted
    • 2 ts tørrgjær
    • 2 dl kokosmelk (det var det jeg hadde og det funket supert)
    • 1/2 dl kokosyoghurt
    • 1/2 ts salt
    • 1 ss sukker
    • 1 ts bakepulver
    • 2 ss olivenolje
    • litt smeltet smør til å pensle med 
    • litt frisk koriander på toppen

    Dette gjør du:

    • Varm kokosmelk og yoghurt til lunken temperatur
    • Hell dette i en bakebolle og tilsett de øvrige ingrediensene
    • Blandes i kjøkkenmaskin ca 5-10 min
    • Heves i ca 30 min i bakebollen
    • Sett stekeovnen på 220 grader
    • Kle et stekebrett med bakepapir
    • Fukt hendene og ta ønsket mengde deig og form til flere flate leiver, og legg på stekebrettet
    • Pensles med smeltet smør og pyntes med et dryss hakket koriander
    • Stekes i ca 20 min, men følg med på tiden kan være du trenger noen minutter ekstra
    • Avkjøles lett på rist og nytes til din favorittrett! :) 

    God fornøyelse!

    Les mer
  • Fiberrundstykker Fiberrundstykker
    01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Fiberrundstykker

    Nystekte rundstykker rike på fiber og smak. Glutenfrie, så klart! 

    Dette trenger du:

    • 1 pose Fiberbrød miks
    • 1 pose tørrgjær
    • 3,5 dl vann

    Dette gjør du:

    • Følg fremgangsmåten på baksiden av posen.
    • Form ønsket størrelse på rundstykker ved å bruke hendene som er litt fuktet med vann. Jeg la så rundstykkene på en baguette form kledd med bakepapir og satt til heving ca 20 min. Det funker helt sikkert like bra å legge rundstykkene direkte på et stekebrett med bakepapir, alternativt muffinsformer eller lignende slik at deigen ikke flyter ut.
    • Sett stekeovnen på 200 grader, over- og undervarme, og stek midt i ovnen i ca 25 min.

    God fornøyelse!

    Les mer
  • Müslibrød Müslibrød
    01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Müslibrød

    Glutenfritt müslibrød, et fristende og godt grovbrød! 

    Dette trenger du:

    • 1 pose Fiberbrød miks
    • 3,5 dl vann
    • 1 pose tørrgjær eller 1/2 pk gjær
    • En liten neve tørket fiken og/ eller aprikos eller annen tørket frukt du liker
    • 1 brødform 1 liter

    Dette gjør du:

    • Følg fremgangsmåten på baksiden av miksen og tilsett i tillegg en liten neve med hakkede tørkede frukter. La alt blandes godt.
    • Ta deigen i smurt brødform og pensel med litt vann eller olje.
    • La heve vell 15 min før du steker midt i ovnen på 200 grader i ca 50 min.
    • Avkjøles på rist.

    Brødet blir naturlig nok litt søtere enn vanligvis, men smaker veldig godt som et alternativ til ditt vanlige fiberbrød og er også fantastisk godt til en ostekveld. Og jeg kan love deg at det er ganske mye sunnere enn om du velger salte, glutenfrie kjeks som tilbehør. Del også opp litt ulike grønnsaker som paprika, stangselleri o.l og det blir en riktig hyggelig kveld

    Les mer
  • Glutenfri loff Glutenfri loff
    01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Glutenfri loff

    Sommeren er reddet – eller hvertfall løsningen til glutenfri loff. Denne oppskriften er veldig enkel og som du ser så blir resultatet helt fantastisk. 

    Dette trenger du:

    • 1 pose Focaccia miks fra Det Glutenfrie Verksted
    • 1 pk fersk gjær
    • 3,5 dl vann
    • 150 gram kesam/ laktosefri kesam eller soyayoghurt
    • 20 gram smeltet smør
    • Valmuefrø om ønskelig

    Dette gjør du:

    • Følg fremgangsmåten på baksiden av Focaccia miks posen.
    • Bytt ut andel olje med smør.
    • La heve i bakebollen min 30 min før du tar deigen over i en brødform, 1 liter. Smør formen først eller bruk bakepapir.
    • Deigen er klissete så bruk en bakespatel til hjelp.
    • Fukt hendene og glatt over deigen før du setter til ny heving i ca 30 min.
    • Sett ovnen på 200 grader
    • Strø valmuefrø på toppen og sett til steking i ca 50 min.
    • Følg med på tiden.
    • Avkjøles på rist før du skjærer opp.
    • Nyyyytes!

    God fornøyelse!

    Les mer
  • Linfrørundstykker Linfrørundstykker
    01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Linfrørundstykker

    Nybakte, saftige og holdbare rundstykker til helgefrokosten? Disse er helt klart en favoritt hos gjengen min – og jeg håper du prøver deg på disse! Du trenger dette av ingredienser til glutenfrie linfrørundstykker.

    Dette trenger du:

    • 2 poser Focaccia miks fra Det Glutenfrie Verksted, eller 1 pose og litt ekstra glutenfritt mel til utbaking
    • 1 pakke fersk gjær
    • 3,5 dl vann
    • 150 gram kesam eller soyayoghurt for et melkefritt alternativ
    • 20 gram smør
    • 100 gram linfrø
    • 300 gram vann
    • 2 ts Surdeigspulver fra Det Glutenfrie Verksted

    Dette gjør du:

    • Start med linfrøene. Mål opp 100 gram linfrø og bland dette med 300 gram varmt vann.
    • Kjør dette sammen i en stavmikser til det blir en seig røre.
    • Visste du at linfrø blandet og løst opp på denne måten nesten kan erstatte fiberhusk og være en bra erstatning når du baker glutenfritt? I tillegg frigjøres de vannløslige fiberne som sitter i skallet og dermed får du tilgang til mer fiber. Bra for oss! 
    • Sørg for at kesam, smør og vann holder samme lunkne temperatur.
    • Bland dette sammen med linfrø blandingen.
    • Tilsett 1 pose Focaccia miks og 2-3 ts surdeigspulver.
    • Blandes godt i kjøkkenmaskin, 5-10 min.
    • La heve i bakebollen 30-45 min.
    • Legg en silikonmatte på kjøkkenbenken og ha litt ekstra glutenfritt mel tilgjengelig. Ta deigen ut av bakebollen og bruk en bakespatel til å forme deigen.
    • Deigen er ganske løs og nå tilsetter du ekstra mel og bretter dette inn i deigen og deler opp i ønskede størrelser på rundstykkene. Jeg fikk 11 store rundstykker.
    • Sett til ny heving, ca 30 min.
    • Lag ett par snitt/ kryss i hvert rundstykke, strø gjerne litt frø eller glutenfrie havregryn over før du setter den inn i oppvarmet ovn.
    • Stekes på 215 grader, midt i ovnen i ca 25 min.

    Avkjøles på rist. Om rundstykkene er litt fuktige inni gjør det ingenting, det setter seg etterhvert og gjør rundstykkene mer holdbare. Riktig god fornøyelse og nyt en deilig lang helgefrokost!

    Les mer
  • Pestobrød Pestobrød
    01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Pestobrød

    Snakk om overraskende saftig og smakfull variant! Denne må du bare prøve om du har lyst på noe fristende nybakt, tilbehør til salat eller lage din egen club sandwich? Mange muligheter med denne løsningen men først og fremst skikkelig, skikkelig godt!

    Dette trenger du:

    • 1 pose Focaccia miks
    • 1/2 pk fersk gjær (eller 1 pose tørrgjær)
    • 150 gram kesam (halve boksen)
    • 20 gram olivenolje
    • 3,5 dl vann
    • Ha litt ekstra glutenfritt mel tilgjengelig for utbaking. Her bruker du det du har, tenker jeg.

    Dette trenger du til fyll: 

    • 5 ss pesto
    • 125 gram mozzarella ost (1 pose)

    Dette gjør du:

    • Følg fremgangsmåten på baksiden av Focaccia miksen. Husk at kesam skal ha samme lunken temperatur som all væsken du tilsetter. Jeg løser dette enkelt ved å ta varmt vann fra springen og blander dette med kesam før jeg løser opp gjæren i den lunkne væsken. Bruk litt ekstra tid på heving, det vil si at du lar deigen heve minimum 30 min i bakebollen før du baker ut.
    • Finn frem en silikonmatte, kjevle og litt ekstra glutenfritt mel. Strø litt mel på silikonmatten før du legger deigen på. Jobb litt med deigen om den er for løs til å kjevle ut. Det går enkelt om du da bruker litt ekstra mel til utbaking. Kjevle ut deigen til et rektangel, smør på pesto og riv mozzarellaost over. Ikke så enkelt å rive mozzarellaosten men forsøk å fordele det utover.
    • Rull så deigen sammen på langs. Her bruker jeg en bakespatel for å gjøre det lettere om deigen henger igjen i underlaget. Når du har rullet sammen skjærer du et kutt på langs men beholder en del i hver ende slik at stykkene holdes sammen.
    • Så tvinner du de to stykkene sammen og sørger for at skjøten kommer opp.
    • Legg brødet på en stekeplate kledd med bakepapir og sett til ny heving, minimum 30 min.
    • Sett ovnen på 250 grader men skru ned til 200 grader når du setter inn brødet. Stekes i ca 25 minutter til overflaten har fått en fin og gylden farge.

    Avkjøles og nytes fersk.

    Les mer
  • Linfrøbrød Linfrøbrød
    01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Linfrøbrød

    Jeg har vært så heldig at jeg har fått jobbe sammen med landslagstrener’n til Baker og Konditorlandslaget og da er det mange gode tips å ta med seg. Her deler jeg en av variantene som vi testes oss frem til – verdt en bakst!

    Dette trenger du:

    • 2 poser Focaccia miks (du trenger ekstra glutenfritt mel til å bake ut med, så det kan være lurt å ha 2 poser tilgjengelig, alternativt bruker du det du ellers bruker når du baker. Du trenger 1 pose til brødet)
    • 1 pose tørrgjær eller 1/2 pk fersk
    • 3,5 dl vann
    • 150 gram kesam
    • 20 gram smør
    • 100 gram linfrø
    • 300 gram vann
    • 2-3 ts surdeigspulver

    Dette gjør du:

    • Start med linfrøene. Mål opp 100 gram linfrø og bland dette med 300 gram varmt vann. Kjør dette sammen i en stavmikser til det blir en seig røre. Visste du at linfrø blandet og løst opp på denne måten nesten kan erstatte fiberhusk og være en bra erstatning når du baker glutenfritt? I tillegg frigjøres de vannløslige fiberne som sitter i skallet og dermed får du tilgang til mer fiber. Bra for oss! 
    • Sørg for at kesam, smør og vann holder lunken temperatur. Bland dette sammen med linfrø blandingen, tilsett 1 pose Focaccia miks og 2-3 ts surdeigspulver. Blandes godt i kjøkkenmaskin, 5-1 min.
    • La heve i bakebollen 30-45 min.
    • Legg en silikonmatte på kjøkkenbenken og ha litt ekstra glutenfritt mel tilgjengelig. Ta deigen ut av bakebollen og bruk en bakespatel til å forme deigen. Synes du deigen er veldig løs tilsetter du ekstra mel og bretter dette inn i deigen.
    • Sett til ny heving, ca 30 min. Jeg brukte en kakeform størrelse 24 cm, kledd med bakepapir. Formen holder deigen på plass og hindrer at den sklir for mye ut.
    • Lag ett par snitt i deigen før du setter den inn i oppvarmet ovn på 215 grader, over- og undervarme, og stek midt i ovnen i ca 40 min.
    • Avkjøles på rist.

    God fornøyelse!!

    Les mer
  • Urterundstykker Urterundstykker
    01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Urterundstykker

    Disse smaker utrolig godt til suppe!

    Dette trenger du:

    • 1 pose Focacciamiks
    • 1 pk tørrgjær eller 1/2 pakke fersk gjær
    • 150 gram Kesam
    • 3,5 dl vann
    • 20 gram smør
    • Diverse friske urter – jeg brukte her oregano, basilikum og littebitt rosmarin – tilsammen et par gode never hakkede urter
    • 3 fedd hvitløk – hakket

    Dette gjør du:

    • Følg fremgangsmåten på baksiden av posen og tilsett friske urter og hvitløk. Bruk muffinsbrett til rundstykkene, smør hullene litt først med type formfett eller smør slik at de ikke henger seg fast.
    • Ta en god spiseskje i hvert hull, tilsvarende ca 10-12 rundstykker. Ha en kopp med lunken vann tilgjengelig slik at du kan dyppe skjeen for å unngå at deigen henger seg fast.
    • Sett til heving en god halvtime (mens du for eksempel forbereder en suppe).
    • Sett stekeovnen på 200 grader og stek rundstykkene midt i ovnen i ca 20-25 min.Følg med på tiden.
    • Avkjøl lett på en rist og server mens de fortsatt er lunkne med litt godt smør til.

    God fornøyelse!!

    Les mer
  • Brytebrød Brytebrød
    01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Brytebrød

    Lag glutenfritt brytebrød med focacciamiks. Superhyggelig å servere denne varianten av Loff-miksen.

    Dette trenger du:

    • 1 pose Focaccia miks
    • 1 pk tørrgjær eller 1/2 pk fersk gjær
    • 20 gram smeltet smør
    • 150 gram kesam (naturell Skyr funker også)
    • 3,5 dl lunkent vann
    • 1 kakeform 24 cm
    • 1 bakeark

    Dette gjør du:

    • Følg fremgangsmåten på baksiden av focaccia-miksen.
    • Legg et bakeark i kakeformen og form runde boller som du så legger i formen. Jeg starter med en i midten og fyller på derifra.
    • Sett til heving – min 30 min og stek på 200 grader på hakket under midten av ovnen.
    • Pensle gjerne med litt olje og eller vann og strø på ønskede frø.
    • Stekes i ca 25 min men følg med da steketiden varierer fra ovn til ovn.

    Denne går unna - riktig god fornøyelse!

    Les mer
  • Loff med pesto og parmesan Loff med pesto og parmesan
    01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Loff med pesto og parmesan

    Lyst til å prøve noe nytt? Perfekt til en god suppe eller tapas.

    Dette trenger du:

    • 1 pose Focacciamiks
    • 1 pk tørrgjær event 1/2 pk fersk gjær
    • 3,5 dl lunkent vann
    • 150 gram Kesam (tilsvarer ca 1/2 boks)
    • 20 gram smeltet smør
    • Pesto – se egen oppskrift på hjemmelaget pesto her
    • Parmesan (kan sløyfes)

    Dette gjør du:

    • Følg fremgangsmåten på baksiden av miksen og bland godt.
    • La deigen heve litt i bakebollen før du legger den på en silikonmatte. Bruk en kjevle til å kjevle ut deigen til en passe leiv (lengde som 1 liter brødform og bred nok til at den kan rulles løst sammen).
    • Så smører du med leiven med pesto og strør revet parmesan over for du ruller løst sammen. Legg leiven i smurt brødform og sett til heving i ca 30 min på et lunt sted. Lag gjerne noen snitt på tvers før du setter til heving.
    • Sett stekeovnen på 200 grader, over- og undervarme, og stek loffen i ca 50 min.
    • La loffen avkjøles før du begynner å skjære i den.

    Smaker så godt! God fornøyelse!

    Les mer
  • Brød med eple og rosmarin Brød med eple og rosmarin
    01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Brød med eple og rosmarin

    En frisk og herlig variant om du bruker brødmiksen! Hva med å ta med et nybakt brød som vertinnegave? Denne variasjonen på brødmiksen passer også godt til jul.

    Dette trenger du:

    • 1 pose Brødmiks
    • 1 pk tørrgjær eller 1/2 pk fersk gjær
    • 2,5 dl skummet kulturmelk (Om du ønsker et laktosefritt alternativ erstatter du andel skummet melk og vann med totalt 3 dl vann)
    • 1 dl vann
    • 0,5 dl rapsolje
    • 1 eple – helst økologisk og/ eller norsk kuttet i småbiter
    • 1 liten neve frisk rosmarin
    • 1 brødform 1 liter
    • litt olje

    Dette gjør du:

    • Følg fremgangsmåten som for vanlig brød og tilsette hakkede eplebiter og rosmarin.
    • Bland godt i kjøkkenmaskin og bruk visp, ikke elte krok.
    • Hell deigen i brødformen, pensle med litt lunkent vann og olje og sett til heving.
    • Stekes på nederste rille, 200 grader i ca 35-40 min.

    God fornøyelse!

    Les mer
  • Eltefritt brød Eltefritt brød
    01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Eltefritt brød

    Eltefritt brød har jeg tenkt på leeeenge! Og nå fikk jeg endelig testes det ut og er superhappy med et fantastisk godt brød! Så her kommer det en enkel, god oppskrift på et eltefritt brød med minimalt med gjær.

    Dette trenger du:

    • 2 poser (800 gram) Brødmiks fra Det Glutenfrie Verksted
    • 80 gram solsikkekjerner
    • 1 ts salt
    • 0,5 ts tørrgjær
    • 7 dl kaldt vann
    • Ekstra mel til utbaking
    • 1 jerngryte med lokk, ca 3,6 liter
    • Silikon/ bakematte

    Dette gjør du:

    • Bland alt det tørre i en bakebolle (mel, solsikkekjerner, gjær), tilsett kaldt vann og bland rask sammen ved hjelp av en sleiv. Deigen skal være klissete.
    • Dekk bollen med plastfolie.
    • La stå/ heve på kjøkkenbenken i ca 12 timer.
    • Dryss litt mel på en silikonmatte, og hell deigen over. Bruk en slikkepott til å brette deigen inn mot midten fra alle kanter. Tilfør mer mel slik at deigen blir mindre klissete. bruk gjerne hendene til å forme deigen.
    • Legg deigen tilbake i bakebollen og etterhev ca 1 time.
    • Sett ovnen på 250 grader og sett inn jerngryta uten brøddeig, nest nederste trinn.
    • Når ovnen er varm tar du gryta ut av ovnen, drysser litt mel i bunn og legger deigen oppi.
    • Sett på lokket og stek i 45 min.
    • Senk varmen til 225 grader, ta av lokket og stek videre i ca 15-20 min.
    • Steketiden varierer fra ovn til ovn, men brødet er ferdig når det har fått en gylden farge og gir fra seg en hul lyd om du banker på det under.
    • Oppbevarer brødet i et rent kjøkkenhåndkle for å bevare den sprø skorpen.

    Riktig god fornøyelse! P.s Jeg lot brødet ligge kun i kjøkkenhåndkle til neste dag og brødet var jo like godt! Den sprø skorpa bidrar muligens til at det holder på saftigheten inni? Må ikke glemme å fortelle at denne oppskriften ble jeg inspirert til av de flinke jentene bak Our Kitchen Stories – sjekk ut siden deres, der finner du masse inspirasjon! <3

    Les mer
  • 3 brød i slengen 3 brød i slengen
    01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    3 brød i slengen

    Enkelte ganger kan det være lurt å planlegge – eller egentlig er det vel det som gjelder for det meste av tiden, det å planlegge? Jeg baker ofte flere brød om gangen for å spare tid, gjøre det enkelt, samt sikre at det til en hver tid er brød tilgjengelig siden det jo går noen mengder i løpet av en uke når flere i familien må spise glutenfritt. Her har du en oppskrift og fremgangsmåte om du går for «storhusholdnings varianten».

    Dette trenger du:

    • 3 poser Brød miks a 400 gram fra Det Glutenfrie Verksted
    • 2 poser tørrgjær eller 1 pk fersk gjær
    • 1 liter skummet kultur melk
    • 5 dl vann
    • 2 dl rapsolje
    • 3 ss fiberhusk
    • 2 ts honning
    • 3 ss Surdeigspulver fra det Glutenfrie Verksted (ikke nødvendig men hjelper på holdbarhet og konsistens på ferdig bakst)
    • 1 ts salt
    • 250 gram diverse frø som solsikke, sesam, gresskar og linfrø og litt havregryn om du vil.
    • 3 stk brødformer 1 liters.

    Dette gjør du:

    • Varm opp væske (skummet kultur og vann) til 40 grader (fingerlunkent) og rør inn honning og fiberhusk.
    • La stå og svelle 5-10 min mens du finner frem og måler opp øvrige ingredienser.
    • Hell brød miksene i kjøkkenmaskinen sammen med tørrgjær, frø, surdeigspulver og olje. Bruker du fersk gjær rører du den først ut i den lunkne væsken.
    • Bland alt godt sammen i kjøkkenmaskinen, 5-10 min.
    • I mellomtiden finner du frem 3 stk 1 liters brødformer og smører disse eller kler de med bakepapir.
    • Fordel deigen i formene og sett så brødene til heving et lunt sted i ca 30 min. Deigen skal være ganske løs så bruk en bakespatel eller slikkepott til å fordele deigen i formene med.
    • Ovnen settes på 200 grader og brødene stekes på nederste rille.
    • Steketid ca 45-50 min.

    Brødene avkjøles på rist, skjæres så opp i skiver og puttes i fryseren. Kanskje lurt å holde av det ene brødet slik at muligheten for ferskt brød varer ut dagen. God fornøyelse!

    Les mer
  • Rundstykker med gresskarkjerner Rundstykker med gresskarkjerner
    01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Rundstykker med gresskarkjerner

    Ferske, nybakte rundstykker smaker alltid godt i helgen, til lunsj eller som en rask kveldsmat. Disse tar ikke lang tid å bake om du har 1 pose Brød miks tilgjengelig.

    Dette trenger du:

    • 1 pose Brødmiks
    • Gresskarkjerner
    • 1 muffins brett eller andre passende former
    • Litt olje

    Dette gjør du:

    • Følg samme fremgangsmåte som for å bake brød. Om du ønsker kan du ta med litt gresskarkjerner i selve deigen også.
    • Det enkleste er å bruke et muffins brett hvor du smører hvert hull for å unngå at deigen setter seg fast.
    • Bruk en skje og fyll passe mengde deig i hvert hull. Pensles med litt vann og olje og strø gresskarkjerner på toppen.
    • Heves i ca 20 min og stekes på 200 grader i ca 15-20 min.

    Nytes nystekte!

    Les mer
  • Horn Horn
    01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Horn

    En miks, flere muligheter – Focaccia miksen er inget unntak. 

    Dette trenger du:

    • 1 pose Focaccia miks
    • 1 pose tørrgjær eller 1/2 fersk gjær
    • 3,5 dl vann
    • 150 gram kesam (laktose fri eller soyayoghurt fungerer også om du må bake laktose eller melkefritt)
    • 20 gram smør
    • 1 egg til pensling (ikke nødvendig)
    • Valmuefrø
    • Kjevle
    • Bakematte/silikonmatte

    Dette gjør du:

    • Smelt smør, tilsett vann og kesam og sørg for at disse får samme temperatur; fingerlunkent.
    • Tilsett så bakemiksen og gjær og bland alt godt sammen i en kjøkkenmaskin, 5-10 min.
    • La deigen heve min 30 min i bakebollen.
    • Finn frem bakeark/ silikonmatte og legg deigen på denne, ha gjerne litt ekstra mel tilgjengelige om du synes deigen er for klissete. Jobb litt med deigen slik at den er fast nok til å kjevles ut.
    • Del så opp i ønsket antall og rull sammen som horn – start ytterst og rull inn og legg så på stekebrett kledd med bakeark.
    • Sett til heving igjen i ca 30 min.
    • Pensle med egg om du vil (eller vann) og strø valmuefrø før du setter i ovnen på 210 grader i ca 20-25 min. Følg med på steketiden da lengden vil variere avhengig av størrelsen på hornene.
    • Avkjøles på rist før du nyter saftige og smakfulle horn.

    God fornøyelse!

    Les mer
  • Snurrer fylt med ruccolapesto Snurrer fylt med ruccolapesto
    01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Snurrer fylt med ruccolapesto

    Det er sommer, det er sol og lyse dager! Denne varianten ble til litt tilfeldig da jeg vanligvis bruker pesto med basilikum. Nå var basilikumen jeg hadde ganske ferdig, og dermed ble den byttet ut med frisk og grønn ruccola. Mens deigen står og hever lager du raskt denne pestoen.

    Dette trenger du:

    • 1 pose Focaccia miks fra Det Glutenfrie Verksted pluss litt ekstra mel til utbaking
    • 150 gram kesam (kan erstattes med laktosefri kesam eller soyayoghurt)
    • 1/2 pk fersk gjær
    • 20 gram smeltet smør
    • 3,5 dl vann
    • revet ost (ikke nødvendig)

    Ingredienser til ruccola-pesto:

    • cirka 1/2 pk ruccola cirka (en pakke veier 75 gram)
    • en neve pinjekjerner
    • noen biter parmesan ost, ca 25 gram
    • olivenolje
    • litt sitronsaft
    • salt og pepper
    • Bland alle ingredienser og kjør sammen med en stavmikser – juster med mengde olivenolje så den får en fin konsistens. I tillegg trenger du bakematte/ silikonmatte, kjevle og en kakeform.

    Dette gjør du:

    • Følg fremgangsmåten på baksiden av Focaccia miksen
    • Bytt ut andel olje med smør
    • Blandes godt i kjøkkenmaskin
    • Deigen kan oppleves ganske bløt men sånn skal den være
    • Settes til heving i bakebollen i 30-45 min
    • Mens deigen hever lager du pestoen
    • Finn frem litt ekstra mel og en bakematte/ silikonmatte og strø litt mel på matten før du legger på deigen
    • Bruk en bakespatel til å få deigen ut av bakebollen
    • Jobb ekstra mel inn i deigen, dette gjør du til deigen føles fast
    • Kjevle ut en leiv som du så smører med pesto
    • Rull sammen leiven på langs og del opp i passende biter – jeg fikk 14 biter
    • Dekk kakeformen med bakepapir
    • Sett så bitene opp i formen, start i midten og jobb deg rundt midten
    • Sett til ny heving mens ovnen varmes opp
    • Strø litt reven ost over til slutt og pensle med litt olje og vann før du setter inn i ovnen
    • Stekes på 200 grader i ca 25 min
    • Avkjøles lett på rist

    Riktig god fornøyelse!

    Les mer
  • Ostehorn Ostehorn
    01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Ostehorn

    Disse smaker godt til frokost, lunsj, i matpakka, med på tur, i solveggen eller til kvelds. Jeg baker alltid dobbelt porsjon slik at jeg kan lage litt forskjellige type horn; halvparten som disse med ost og resten med ost og skinke. Smaker selvfølgelig helt fantastisk nystekte og lune, men ikke så værst å putte i fryseren og ta ut etterhvert heller. Da gjør det seg veldig med en liten lunk i ovnen eller i mikrobølgeovnen.

    Dette trenger du til 8 glutenfrie ostehorn: (kan dobles)

    • 1 pose Focaccia miks
    • 1/2 pk fersk gjær
    • 3,5 dl lunken vann
    • 150 gram kesam/ laktosefri kesam eller soyayoghurt
    • 20 gram smeltet smør
    • 150 gram revet ost (Jarlsberg)
    • Litt ekstra glutenfritt mel til utbaking

    Dette gjør du:

    • Følg fremgangsmåten på posen, og bytt ut andel olje med smør
    • La deigen heve min. 30 min i bakebollen
    • Finn frem silikonmatte/ bakematte og strø litt ekstra mel på denne
    • Deigen er litt klissete så bruk en bakespatel til å få deigen ut av bakebollen
    • Strø litt ekstra mel på deigen og formen den med hendene før du kjevler ut til en rund leiv.
    • Del opp i 8 «pizzastykker» med en pizzaskjærer og strø ønsket mengde ost på.
    • Rull sammen horn og sett på stekebrett kledd med bakepapir.
    • Heves i 30-45 min
    • Stekes på 210 grader i ca 25 min
    • Avkjøles på rist

    God fornøyelse!

    Les mer
  • Focacciasnurrer med spinat Focacciasnurrer med spinat
    01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Focacciasnurrer med spinat

    Prøv deg på denne varianten – utrolig godt, og perfekt å ha med på tur også. Tipper de også er veldig gode til en deilig høstsuppe.

    Dette trenger du: 

    • 1 pose Focaccia miks
    • 1/2 pk fersk gjær eller 1 pk tørrgjær
    • 150 gram Kesam
    • 20 gram olivenolje
    • 3 dl vann

    Ingredienser til fyll: 

    • 100 gram fersk spinat
    • 3-4 hvitløk fedd
    • 50 gram smør
    • 50 gram fetaost
    • Litt pepper og eventuelt salt
    • Solsikkefrø eller pinjekjerner til pynt

    Dette gjør du:

    • Følg fremgangsmåten på baksiden av Focaccia miksen – sett til heving mens du lager fyllet.
    • Det enkleste er om du har en stavmikser hvor du mikser spinat, hvitløk, smør og fetaost. Smak til med pepper og eventuelt litt salt.
    • Legg deigen på en bakematte og kjevl ut en leiv, bruk litt ekstra mel om du synes deigen er klissete. Smør så fyllet jevnt utover før du ruller den sammen.
    • Del så opp i passende biter – jeg fikk 11 ganske store biter – som du legger på stekeplate kledd med bakepapir.
    • Sett så til ny heving.
    • Sett ovnen på 225 grader, dryss over solsikkefrø og stek i ca 25 min til snurrene har fått en fin farge.

    Riktig god fornøyelse!

    Les mer
  • Eltefrie rundstykker med gulrot og gresskarkjerner Eltefrie rundstykker med gulrot og gresskarkjerner
    01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Eltefrie rundstykker med gulrot og gresskarkjerner

    Sett deigen i kveld og sikre deg nystekte, glutenfrie rundstykker til en sen helgefrokost eller lunsj. Så enkelt, så smakfult! Dette er det jeg kaller lykke, glutenfri så klart!

    Dette trenger du:

    • 2 poser (800 gram) Brødmiks fra Det Glutenfrie Verksted
    • 50 gram gresskarkjerner
    • 100 gram raspet gulrot (ca 2 små gulrøtter)
    • 1 ts salt
    • 1 ts tørrgjær
    • 7 dl kaldt vann
    • Ekstra mel til utbaking
    • En liten langpanneform
    • Silikon/ bakematte

    Dette gjør du:

    • Bland alt det tørre i en bakebolle (mel, gresskarkjerner, raspet gulrot (bruk den minste raspestørrelsen), gjær), tilsett kaldt vann og bland rask sammen ved hjelp av en sleiv. Deigen skal være klissete.
    • Dekk bollen med plastfolie.
    • La stå/ heve på kjøkkenbenken i min 12 timer.
    • Dryss litt mel på en silikonmatte, og hell deigen over. Bruk en slikkepott, eller bruk hendene, til å brette deigen inn mot midten fra alle kanter. Tilfør mer mel slik at deigen blir mindre klissete. 
    • Form deigen til type lang pølse og del opp i ønsket antall deler for å trille ut til rundstykker. Jeg fikk 10 stk.
    • Kle en form med bakepapir og legg rundstykkene ganske tett.
    • Dekk formen og sett til ny heving, ca 1 time.
    • Sett ovnen på 225 grader.
    • Steketiden er ca 35-40 min.

    Avkjøl rundstykkene lett før du serverer med favoritt pålegg og tilbehør.

    God fornøyelse! Nyt dagen!

    Les mer
  • Eltefritt brød med frø Eltefritt brød med frø
    01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Eltefritt brød med frø

    Eltefritt brød er jo så enkelt og så godt. Perfekt start på helgefrokosten når du har litt ekstra tid. Her er en ny variant som også saer veldig godt. 

    Dette trenger du:

    • 2 poser (800 gram) Brødmiks fra Det Glutenfrie Verksted
    • 80 gram ulike frø (sesamfrø, linfrø, chiafrø og litt gresskarkjerner var det jeg brukte her)
    • 1 ts havsalt
    • 1 ts Surdeigspulver av Bokhvete fra Det Glutenfrie Verksted
    • 0,5 ts tørrgjær
    • 7 dl kaldt vann
    • Ekstra mel til utbaking
    • 1 jerngryte med lokk, ca 3,6 liter
    • Silikon/ bakematte

    Dette gjør du:

    • Bland alt det tørre i en bakebolle (mel, frø, surdeigspulver og gjær), tilsett kaldt vann og bland rask sammen ved hjelp av en sleiv. Deigen skal være klissete.
    • Dekk bollen med plastfolie.
    • La stå/ heve på kjøkkenbenken i ca 12 timer.
    • Dryss litt mel på en silikonmatte, og hell deigen over. Bruk en slikkepott til å brette deigen inn mot midten fra alle kanter. Tilfør mer mel slik at deigen blir mindre klissete. bruk gjerne hendene til å forme deigen.
    • Legg deigen tilbake i bakebollen og etterhev ca 1 time.
    • Sett ovnen på 250 grader og sett inn jerngryta uten brøddeig, nest nederste trinn.
    • Når ovnen er varm tar du gryta ut av ovnen, drysser litt mel i bunn og legger deigen oppi.
    • Kutt noen snitt i deigen.
    • Sett på lokket og stek i 45 min.
    • Senk varmen til 225 grader, ta av lokket og stek videre i ca 15-20 min.
    • Steketiden varierer fra ovn til ovn, men brødet er ferdig når det har fått en gylden farge og gir fra seg en hul lyd om du banker på det under.
    • Oppbevarer brødet i et rent kjøkkenhåndkle for å bevare den sprø skorpen.

    Riktig god fornøyelse!

    Les mer
  • Nistebrød Nistebrød
    01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Nistebrød

    Nistebrød miksen er jo perfekt til hjemmelagede polarbrød men den kan selvsagt benyttes til å lage brød med også.

    Denne miksen har jo mange gode egenskaper og det at den har mindre salt, sukker og mer fiber kvalifiserer til nøkkelhullmerke som jeg tenker er en viktig referanse til deg som ønsker et litt sunnere, glutenfritt kosthold. 

    Her har jeg laget et flettebrød og for å få til det så har jeg benyttet 2 poser med Nistebrød miks. 

    Lurer du på hvor du kan få kjøpt denne miksen? Sjekke ut din nærmeste Meny, Kiwi, Obs eller Mega butikk eller bestill direkte via allergikost.no

    Dette trenger du:

    • 2 poser Nistebrød miks fra Det Glutenfrie Verksted
    • 1 pose tørrgjær eller 1 pk fersk
    • 30 gram smør (bruk gjerne flytende Melange)
    • 7 dl vann
    • Litt ekstra mel til utbaking (egentlig ikke nødvendig om du følger fremgangsmåten ;))

    Dette gjør du:

    • Sett ovnen på 215 grader
    • Hell innholdet i begge posene i en bakebolle og tilsett da dobbelt størrelse væske. Om du bruker fersk gjær så løser du opp den første i lunken vann. Bruker du tørrgjær så blander du bare det tørre med det våte. 
    • Bland alt godt sammen i en kjøkkenmaskin.
    • Legg deigen på en bakematte og del deigein i tre like emner
    • Trill ut til tre like lange og tykke pølser. Deigen er lett å jobbe med men opplever du den som klissete tilsetter du bittelitt ekstra mel, eller fukter hendene dine lett.
    • Flett så deigen sammen
    • Legg et bakepapir i brødformen og legg flettedeigen oppi
    • Du kan gjerne la deigen heve litt, ca 30 min
    • Sett en bolle med varmt vann i bunn av ovnen. Bruke en skål/ form som tåler varme.
    • Sett brødformen midt i ovnen og stek ca 40-45 min. Følg med på tiden og når du ser at skorpen har blitt brun og jevn sjekker du om den er ferdig ved å knakke lett under brødet. Hører du en hul lyd så er brødet ferdig.
    • La det avkjøles på rist før du begynner å skjære slik at brødet får satt seg.

    Riktig god fornøyelse!

    Les mer
  • Glutenfrie polarbrød Glutenfrie polarbrød
    01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Glutenfrie polarbrød

    Glutenfrie polarbrød baker du veldig enkelt selv. Nistebrød miksen er den perfekt miksen til dette, og best av alt er at du løser det på under 30 min! Enklere, og bedre, blir det neppe?

    Denne miksen har jo mange gode egenskaper og det at den har mindre salt, sukker og mer fiber kvalifiserer til nøkkelhullmerke som jeg tenker er en viktig referanse til deg som ønsker et litt sunnere, glutenfritt kosthold. 

    Dette trenger du til ca 9 polarbrød:

    • 1 pose Nistebrød miks fra Det Glutenfrie Verksted
    • 1/2 pk fersk gjær eller 1 pose tørrgjær 
    • 15 gram smør (bruk gjerne flytende Melange)
    • 3,5 dl vann

    Dette gjør du:

    • Sett ovnen på 250 grader
    • Rør ut gjæren i lunkent vann
    • tilsett smeltet smør og bland det hele med miksen i en kjøkkenmaskin
    • Blandes godt i kjøkkenmaskinen, min 3 min.
    • Legg et bakeark på stekebrettet
    • Del deigen i 9 like store emner, ca 80 gram per
    • Form hver del til en rund, flat leiv og legg på stekebrettet. Dette gjør du enklest ved bruk av hendene. Synes du deigen blir klissete fukter du hendene mellom hver gang.
    • Pensle toppene med vann
    • Prikk brødene med kniv (eller spisepinne
    • Sett en ildfast bolle med varmt vann i bunn av ovnen. 
    • Stek polarbrødene i 15-20 min. Følg med på tiden og når du ser at skorpen har blitt brun og jevn er de ferdige.
    • Avkjøles på rist. 

    Riktig god fornøyelse! :)

    Tips! Perfekte å fryse ned og ta opp etterhvert

    Tips! Perfekte i matpakken

    Lurer du på hvor du kan få kjøpt denne miksen? Sjekke ut din nærmeste Meny, Kiwi, Obs eller Mega butikk eller bestill direkte via allergikost.no

    Les mer
  • Eltefrie og grove baguetter Eltefrie og grove baguetter
    01/10/2019 0 Kommentarer
    Eltefrie og grove baguetter

    Flere eltefrie tips med denne miksen. Nydelig som tilbehør til en enkel suppe for eksempel. Og så god at dette kan alle spise ;)

    Dette trenger du:

    • 1 pose Eltefritt Brød miks fra Det Glutenfrie Verksted
    • 0,5 ts tørrgjær
    • 6 dl kaldt vann
    • Ekstra mel til utbaking (bruk det du har av glutenfritt mel - min favoritt her er fullkorn Rismel)
    • 1 baguette form/ stekebrett
    • Silikon/ bakematte

    Dette gjør du:

    • Bland alt det tørre i en bakebolle (bakemiks og tørrgjær), tilsett kaldt vann og bland rask sammen ved hjelp av en sleiv/ slikkepott. Deigen skal være klissete.
    • Dekk bollen med lokk.
    • La stå/ heve på kjøkkenbenken i ca 12 timer.
    • Dryss litt mel på en silikonmatte, og hell deigen over. Bruk en slikkepott til å brette deigen inn mot midten fra alle kanter. Tilfør gjerne litt mer mel slik at deigen blir mindre klissete, men ikke overdriv da deigen skal holde seg litt løs og klissete. Bruk gjerne hendene til å forme deigen.
    • Del deigen i tre like deler
    • Rull tre pølser og legg på baguetteform kledd med bakepapir
    • Sett til heving ca 45 min
    • Sett på ovnen 250 grader med stekebrett i
    • Når ovnen er varm, lager du noen små snitt i hver baguetter for du setter inn baguettene, midt i ovnen og steker i ca 15 min.
    • Avkjøles på rist

    Baguettene blir skikkelig røffe i utseende og supergode i smaken.

    Perfekt til suppe, salat, gryteretter eller med godt pålegg i.

    Godt fornøyelse! ;)

    Les mer
  • Pestosnurrer Pestosnurrer
    01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Pestosnurrer

    Oooolalaaaa disse er gode! Bakte disse med tanke på tilbehør til suppe, men innen suppa var ferdig var det nesten tomt for snurrene gitt.

    Dette trenger du til 10-12 glutenfrie pestosnurrer, avhengig av størrelsen du velger: (oppskriften kan enkelt dobles)

    • 1 pose Focacciamiks
    • 3,5 dl lunkent vann
    • 1 pk tørrgjær eller 1/2 pk fersk gjær
    • 150 gram kesam
    • 20 gram smør
    • Pesto – enten hjemmelaget eller bruk ferdig på glass
    • Frisk basilikum
    • Revet parmesan (ikke nødvendig)
    • Glutenfritt mel til utbaking (ikke alltid nødvendig)
    • Bakeark

    Dette gjør du:

    • Følg fremgangsmåten på Focacciamiksen og bytt ut olje med smør.
    • Sett til heving i ca 30 min.
    • Mens deigen hever lager du pesto, eller finner frem ingredienser til fyllet.
    • Bruk en silikon matte til utkjevling. Dersom deigen føles vell klissete bruker du litt ekstra glutenfritt mel, og ruk det du har tilgjengelig. 
    • Kjevle ut deigen slik du gjør når du lager kanelsnurrer.
    • Smør pesto utover deigen, dryss gjerne litt frisk basilikum og eventuelt litt revet parmesan.
    • Rull sammen, kutt i passe biter og legg på en bakeplate kledd med bakeark.
    • Hev gjerne en rund til før du setter til steking, midt i ovnen, på 210 grader i ca 25 min. Følg med på steketiden.
    • Avkjøles på rist før du inviterer til smaking!

    God fornøyelse!

    Les mer
  • Hvitløksbaguetter Hvitløksbaguetter
    01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Hvitløksbaguetter

    Hvem lar seg ikke friste av glutenfrie hvitløksbaguetter? De beste baker du enkelt selv, bare følg denne oppskriften;

    Dette trenger du:

    • 1 pose Focacciamiks
    • 1 pk tørrgjær event 1/2 pk fersk gjær
    • 3,5 dl lunkent vann
    • 150 gram Kesam (tilsvarer ca 1/2 boks)
    • 20 gram smeltet smør
    • Hvitløksmør – se egen oppskrift under 
    • Litt ekstra glutenfritt mel
    • litt olje til pensling
    • baguetteform (ikke nødvendig)

    Dette trenger du til å lage hvitløksmør:

    • ca 150 gram smør
    • 1-2 fedd hvitløk
    • Friske urter (basilikum, oregano, timian) 
    • Kjør alt sammen med en stavmikser til det er godt blandet. 

    Dette gjør du:

    • Følg fremgangsmåten på baksiden av miksen og bland godt.
    • La deigen heve i bakebollen min 30 min før du legger den på en silikonmatte/ bakematte eller direkte på kjøkkenbenken.
    • Strø litt mel på før du tar deigen ut av bakebollen. Bruk gjerne en slikkepott/ deigskrape for å få med deg hele deigen.
    • Del deigen i tre like deler
    • Form hver del og trill ut til baguetter
    • Legg baguettene på et stekebrett eller baguetteform kledd med bakepapir.
    • Sett til heving i ca 30 min på et lunt sted. 
    • Sett stekeovnen på 215 grader.
    • Lag flere snitt i baguettene før du pensler med litt olje og setter til steking i ca 25 min. Følg med å tiden. 
    • La baguettene avkjøles lett før du deler opp ytterligere og smører/ dytter hvitløksmør i.

    Smaker så godt! God fornøyelse! <3

    Les mer
  • Eltefrie frokostbriks Eltefrie frokostbriks
    01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Eltefrie frokostbriks

    Eltefritt byr på mange variasjoner. Her er en annen favoritt!

    Dette trenger du:

    • 1 pose Eltefritt Brød miks fra Det Glutenfrie Verksted
    • 0,5 ts tørrgjær
    • 6 dl kaldt vann
    • Muligens litt ekstra mel til utbaking (bruk det du har av glutenfritt mel - min favoritt her er fullkorn Rismel)
    • Bakepapir og en liten langpanne om du har, hvis ikke bruker du den som følger med komfyren

    Dette gjør du:

    • Bland alt det tørre i en bakebolle (bakemiks og tørrgjær), tilsett kaldt vann og bland rask sammen ved hjelp av en sleiv/ slikkepott. Deigen skal være klissete.
    • Dekk bollen med lokk, eller plast. 
    • La stå/ heve på kjøkkenbenken i ca 12 timer.
    • Dryss litt mel på kjøkkenbenken (kun om deigen føles klissete), og hell deigen over. Bruk en slikkepott, eller bakespatel, til å brette deigen inn mot midten fra alle kanter. Tilfør gjerne litt mer mel slik at deigen blir mindre klissete, men ikke overdriv da deigen skal holde seg litt løs og klissete. .
    • Finn frem stekebrett, kledd med bakepapir og helle deigen over. Bruk hendene til å trykke deigen ut i formen. (Tips! Legg gjerne ett nytt bakeark på toppen og bruk en kjevle til å kjevle den jevnt utover)
    • Dekk med plast og/ eller kjøkkenhåndkle og sett til heving ca 45 min
    • Sett på ovnen 250 grader 
    • Når ovnen er varm og før du setter inn brettet deler du deigen lett opp i ønskede størrelser. Det gjør du med bakspatelen eller en pizzaskjærer. Du trenger ikke skjære helt gjennom, kun en markering slik at det er enklere å dele opp når det er ferdig stekt og avkjølt. 
    • Skru ned varmen til 225 grader og stek i ca 25 min.
    • Følg med på steketiden, når briksene har fått en gylden, jevn farge er de ferdige
    • La de avkjøles og sette seg litt før du serverer. 

    Smaker godt til frokost, lunsj, brunsj, matpakke og kvelds. Disse kan fint fryses ned og taes opp etter behov. 

    Godt fornøyelse! ;)

    Les mer
  • Focaccia i porsjonsstørrelse Focaccia i porsjonsstørrelse
    01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Focaccia i porsjonsstørrelse

    Focaccia kan bakes hel men om du deler opp deigen i flere mindre emner kan du toppe de ulikt og dermed lage flere favoritter.

    Dette trenger du av ingredienser:

    • 1 pose Focacciamiks
    • 3,5 dl lunkent vann
    • 1/2 pk fersk gjær
    • 150 gram kesam
    • 20 gram olivenolje
    • Litt ekstra olivenolje og som "pynt" kan du bruke havsalt, rosmarin, oliven, soltørkede tomater, pesto eller annet du synes er godt å ha på :)

    Dette gjør du:

    • Følg fremgangsmåten på Focacciamiksen 
    • Sett deigen til heving i ca 30 min.
    • Mens deigen hever finner frem ingredienser til fyllet.
    • Ha litt esktra mel på kjøkkenbenken, eller fukt hendene mellom hvert deigemne og form deigen til passende emner/ størrelser. 
    • Legg emnene på en stekeplate kledd med bakepapir.
    • Bruk fingrene og trykk deigen litt ned slik at du får huller du kan fylle med det du har valgt ut. Fukt fingrene før du gjør dette eller bruk olivenolje.
    • Springle olivenolje og dryss litt havsalt over til slutt.
    • Hev 30 min til.
    • Sett ovnen på 210 grader og stek i ca 25 min. Følg med på steketiden.

    Avkjøles på rist før du inviterer til smaking! Smaker nydelig som der, eller så kan du lage digge sandwich å ha med på båttur, eller picnic? Prøv med litt aioli til også...

    God fornøyelse! :)

    Les mer
  • Oste- og urteboller
    01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Oste- og urteboller

    Når jeg jobber med mikser ser jeg alltid etter flere bruksområder - en miks kan benyttes på så mange måter som igjen gjør det hele mye enklere for deg, og for meg. En miks = mange muligheter og her får du en skikkelig smakfull, og digg variant som er inspirert av en oppskrfit som dukket opp fra "Franciskas vakre verden"

    Dette trenger du til deigen: 

    • 1 pose Focaccia miks
    • 1/2 pk fersk gjær eller 1 pk tørrgjær
    • 150 gram Kesam eller laktosefris Kesam/ Soyayoghurt
    • 20 gram olivenolje
    • 3 dl vann
    • Litt ekstra glutenfritt mel til utbaking
    • 1 egg til pensling (ikke nødvendig)
    • Sesamfrø til pynt

    Ingredienser til fyll: 

    • 375 gram fersk mozarella (= 3 poser)
    • 100 gram romtemperert smør
    • 1 kinesisk hvitløk eller 2 fedd
    • Diverse urter

    Dette gjør du:

    • Følg fremgangsmåten på baksiden av Focaccia miksen – sett til heving mens du gjør klart fyllet;
    • Start med urtesmøret. Bruk en stavmikser til å blande smør, hvitløk og urter til en myk "krem.
    • Del opp mozarella i biter.
    • Ha litt ekstra glutenfritt mel tilgjengelig og strø lett på kjøkkenbenken. Deigen kan være litt klissete å jobbe med men det løser du enkelt ved litt ekstra mel.
    • jobb lett med deigen til den har en struktur som du kan kjevle ut til en lei.
    • Del opp leiven i to på langs og så i fem (totalt 10 deler)
    • Legg på en bit mozarella på hver del og en klatt urtesmør
    • Pakk emnene sammen til en bolle og legg i kakeformen som du har kledd med et bakeark.
    • Jeg startet i midten og jobber med rundt.
    • Sett ovnen på 215 grader
    • Pensle lett med egg og strø sesamfrø over. Har du smør til overs så fordeler du det der det er sprekker mellom bollene. 
    • Stekes i ca 25 min - følg med på tiden
    • La bollene avkjøle seg litt slik at smøret får satt seg litt og så er det bare å nyte!

    Riktig god fornøyelse! <3

    Les mer
  • Eltefritt landbrød Eltefritt landbrød
    01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Eltefritt landbrød

    DEN følelsen når du "slenger sammen" noen ingredienser for å teste, og det kommer ut som tidenes bakst - den følelsen er noe som gjør dagen!! :) Nå har jeg bakt flere varianter med eltefritt, men da helst med grove melsorter for et optimalt, mettende brød. Men, så er det noe med sommer og litt ferie, og ønske om noe som er litt mer i feriemodus og som passer til både skalldyr og jordbær!

    Så er jo jeg, sammen med flere av dere, veldig happy med Focaccia miksen så denne gangen tenkte jeg at jeg gjør et forsøk med denne som basis. Må innrømme at jeg ikke var helt ovebevist da jeg "slang sammen" deigen da konsistensen ble veldig rar og kompakt. Men jeg lot den stå over natten, 12 timer, for å se. Og, neste dag så hadde det faktisk skjedd noe. Deigen var fortsatt litt vel kompakt men etter å ha jobbet litt med den så ble den mykere i formen og klar til ny heving i 45 min. 

    Samme steketid og forberedelsesmåte som for mine andre eltefrie brød. 

    Her får du oppskriften. 

    Dette trenger du:

    • 2 poser (860 gram) Focaccia miks fra Det Glutenfrie Verksted
    • 20 gram solsikkekjerner
    • 1 ts salt
    • 1 ts Surdeigspulver fra Det Glutenfrie Verksted (ikke nødvendig)
    • 0,5 ts tørrgjær
    • 7-7,5 dl kaldt vann
    • (Ekstra mel til utbaking)
    • 1 jerngryte med lokk, ca 3,6 liter

    Dette gjør du:

    • Bland alt det tørre i en bakebolle (mel, solsikkekjerner, gjær, surdeigspulver), tilsett kaldt vann og bland rask sammen ved hjelp av en slikkepott. Deigen kan oppleves noe kompakt. 
    • Dekk bollen med plastfolie.
    • La stå/ heve på kjøkkenbenken i ca 12 timer.
    • Ta deigen ut av bakebollen og jobb litt med den p kjøkkenbenken. Jeg hadde ikke behov for noe ekstra mel til dette. Men er deigen klissete tar du et lite dryss på benken før du legger deigen over. 
    • Legg deigen til ny heving ca 45 min og det gjør du enklest ved å legge bakebollen på hode over deigen, på kjøkkenbenken.
    • Sett ovnen på 250 grader og sett inn jerngryta uten brøddeig, nest nederste trinn.
    • Når ovnen er varm tar du gryta ut av ovnen, drysser litt mel i bunn og legger deigen oppi.
    • Skjær et par riss i deigen.
    • Sett på lokket og stek i 45 min.
    • Senk varmen til 225 grader, ta av lokket og stek videre i ca 15-20 min.
    • Steketiden varierer fra ovn til ovn, men brødet er ferdig når det har fått en gylden farge og gir fra seg en hul lyd om du banker på det under.
    • Oppbevarer brødet i et rent kjøkkenhåndkle for å bevare den sprø skorpen.

    Riktig god fornøyelse!

    Les mer
  • Eltefritt fint brød Eltefritt fint brød
    01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Eltefritt fint brød

    Jeg er hekta på eltefritt om dagen og nå som sommer'n er her, dagene er litt latere og frokostene litt senere og lengre, er dette den ultimate løsningen til en mettende og god start på dagen.

    Jeg har også her eksperimentert med Focaccia miksen som utgangspunkt. Den har så mange gode ingredienser som jeg tenker gjør at denne varianten også ble så bra, men forsøk gjerne med en annen løsning om det er det du har tilgjengelig. Det viktigste er blandeforholdet og etterhvert konsistensen. Jeg blander inn flere av mine økologiske "rent mel i posen" varianter for å tilføre mer fiber og litt bedre næringsinnhold. 

    Dette trenger du:

    • 1 pose (430 gram) Focaccia miks fra Det Glutenfrie Verksted
    • 100 gram Bohvetemel fra Det Glutenfrie Verksted 
    • 100 gram Rismel fra Det Glutenfrie Verksted 
    • 50 gram Quinoamel fra Det Glutenfrie Verksted
    • 50 gram Bokhveteflak fra Det Glutenfrie Verksted
    • 50 gram Hirseflak fra Det Glutenfrie Verksted
    • 1 ts salt
    • 0,5 ts tørrgjær
    • 7 dl kaldt vann
    • (Ekstra mel til utbaking)
    • 1 jerngryte med lokk, ca 3,6 liter

    Dette gjør du:

    • Bland alt det tørre i en bakebolle, tilsett kaldt vann og bland sammen ved hjelp av en slikkepott. Deigenskal være klissete. Føles den for kompakt tilsetter du litt mer vann. 
    • Dekk bollen med plastfolie.
    • La stå/ heve på kjøkkenbenken i ca 12 timer.
    • Ta deigen ut av bakebollen og brett den enkelt sammen på kjøkkenbenken. Dryss litt ekstra mel på benken før du legger deigen på for å unngå at den henger fast. 
    • Legg deigen til ny heving ca 45 min og det gjør du enklest ved å legge bakebollen på hode over deigen, på kjøkkenbenken.
    • Sett ovnen på 250 grader og sett inn jerngryta uten brøddeig, nest nederste trinn.
    • Når ovnen er varm tar du gryta ut av ovnen, drysser litt mel i bunn og legger deigen oppi.
    • Skjær et par riss i deigen.
    • Sett på lokket og stek i 45 min.
    • Senk varmen til 225 grader, ta av lokket og stek videre i ca 20 min.
    • Steketiden varierer fra ovn til ovn, men brødet er ferdig når det har fått en gylden farge og gir fra seg en hul lyd om du banker på det under.
    • Oppbevarer brødet i et rent kjøkkenhåndkle for å bevare den sprø skorpen.

    Riktig god fornøyelse!

    Les mer