DESSERT

Dessert er vel å regne som måltidets høydepunkt for mange, og her er jeg ingen unntak. Elsker alt som er søtt og godt men samtidig veldig glad for "søte" avslutninger som er av typen smartere alternativ. Alle Oppskrifter og Tips har utgangspunkt i mine glutenfrie, og økologiske, bakemikser i tillegg til rent mel i posen serien. Jeg oppdaterer denne siden etterhvert som nye variasjoner og tips kommer frem på kjøkkenbenken – så følg med. Du vil finne de ulike oppskrifter liggende under den aktuelle miksen jeg har benyttet eller til en aktuell høytid – lykke til!

SUNNE VAFLER

Visste du at min vaffelmiks er helt uten sukker, i tillegg til å være fullkorn? Det betyr at vafler laget med min vaffelmiks egner seg godt på matpakken også! Ønsker du søtere, mer tradisjonelle vafler, kan du helt enkelt tilsette litt sukker i røra eller toppe vaflene med syltetøy, brunost og andre søte alternativer.

  • Små fine paier Små fine paier
    07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Små fine paier

    Små søte paier pyntet med årets favoritt bær, eller frukt, er alltid en suksess å servere. Disse er en enkel og rask løsning til et kakebord eller til en dessert. Paibunnen kan du steke dagen i forveien om du ønsker spare litt tid på selveste dagen.

    Dette trenger du:

    • 1 pk Paibunn miks fra Det Glutenfrie Verksted (1 pose a 200g)
    • 1 egg
    • 80 g romtemperert smør
    • 60 g melis
    • 3-4 ss vann
    • 1 pakke vaniljekrem
    • Diverse friske bær

    Dette gjør du:

    • Følg fremgangsmåten på baksiden av paibunn pakken. Om du vil lage både små og en stor pai så kan du jo tilberede begge posene med miks, et lite tips 
    • Til små porsjonspaier trenger du cirka 1 ss paideig, klem mellom hendene før du legger ned i paibrettet/ muffinsbrett og trykker ut ytterligere slik at du får kanter opp på sidene. Prikk med gaffel før du setter til steking på 200 grader i ca 10 min, til de har fått en gylden farge. Avkjøles på rist.
    • Fyll hver form med litt vaniljekrem, og stikk bær/ frukt ned i før du setter til ny steking i ca 10 min. Serveres gjerne litt lunken med en klatt vanilje kesam eller is, men er også gode kalde.

    Så enkelt, og så godt!

    Les mer
  • Sunne vafler med revet gulrot og eple Sunne vafler med revet gulrot og eple
    07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Sunne vafler med revet gulrot og eple

    Dette er en super variant å lage for eksempel matpakke vaffel med. Enkelt er det også om du har Vaffel miksen tilgjengelig og med deg på påsketur, da trenger du kun dette for å lage skikkelige gode, og mettende vafler:

    Dette trenger du til 7 sunne matpakkevafler:

    • 200 gram Vaffelmiks (1/2 pose Vaffel miks fra Det Glutenfrie Verksted)
    • 2 egg
    • 2 dl melk eller laktosefritt alternativ
    • 75 gram smeltet smør (bytt gjerne ut med mager kesam)
    • 1 revet gulrot
    • ½ eple revet
    • 1 ts kardemomme
    • 1 ts kanel

    Dette gjør du:

    • Bland egg, melk og revet gulrot og eple i en bolle, og tilsett det tørre.
    • Blandes godt. La gjerne stå og svelle noen minutter før du steker.
    • Avkjøles lett på rist mens du setter frem for eksempel snøfrisk, salat, ost og skinke eller annet du tenker vil smake godt i matpakken, eller serveres som her med cottage cheese, friske bringebær og kiwi.

    Tips – ønsker du flere vafler dobler du bare oppskriften og bruker hele posen med Vaffel miks. Ut på tur – aldri sur.

    Les mer
  • Blåbær og bananmuffins Blåbær og bananmuffins
    07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Blåbær og bananmuffins

    Huhei – disse ble gode! Perfekt søndagskos! Tok litt det jeg hadde tilgjengelig og endte opp med disse digge muffinsene. Siden jeg her bruker Müsli med Chia som base vil jeg til og med kalle de sunne muffins.

    Dette trenger du til ca 18-20 sunne blåbær og bananmuffins:

    • 3 modne bananer
    • 5 egg
    • 1,5 dl rapsolje
    • 0,5 dl smeltet smør
    • 2 ss kokosblomstsukker eller annet sukker
    • 2,5 dl Müsli med chia (kan sikkert byttes ut med havregryn)
    • 3 dl Bolle miks (kan byttes ut med annet glutenfritt mel)
    • 1 ts bakepulver
    • 1/2 ts salt
    • 1 ts kanel
    • 1 ts kardemomme
    • 3 dl fryste blåbær
    • en liten nevne friske bringebær og blåbær
    • gresskarkjerner

    Dette gjør du:

    • Sett ovnen på 180 grader.
    • Pisk eggene.
    • Mos bananene og tilsett rapsolje/ smør sammen med eggene.
    • Tilsett resten av det tørre, litt og litt.
    • De fryste blåbærene tilsetter du til slutt og rører forsiktig inn sammen med de friske bærene (har du kun fryste bær funker det også).
    • Fordel i muffinsformer, strø litt gresskarfrø over, og stek i ca 16 min.

    Avkjøles på rist – og nytes gjerne småvarme. God fornøyelse! Pst! Husk at alle mine mikser kan brukes på flere måter – #enmiksfleremuligheter.

    Les mer
  • Mango sitronbar Mango sitronbar
    07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Mango sitronbar

    Har du lyst til å prøve deg på en frisk og god kake som kan omtales som Mangositronbar – prøv deg på denne. Jeg gjorde denne da jeg hadde litt mango til overs og istedet for å putte den i en smoothie som jeg stort sett alltid gjør, bakte jeg litt istedet (som jeg forresten nesten alltid også gjør).

    Dette trenger du av ingredienser:

    Paibunn:

    • 1 pose Pai miks
    • 1 egg
    • 80 gram mykt smør
    • 1 ss melis
    • 2 ts sitronsaft
    • 1 ts salt
    • 4-6 ss vann

    Mango sitron curd:

    • 1 moden mango tilsvarende 2 dl mango pulp
    • 1 dl sitronsaft (saft fra ca 1 sitron)
    • 1 dl sukker
    • 4 egg
    • 2 eggeplommer
    • Sitronskall fra 1 sitron
    • 1/2 cup smør

    Dette gjør du:

    • Start med paibunnen – følg fremgangsmåten på baksiden av Paibunn esken. Mens deigen ligger til avkjøling starter du med fyllet.
    • Visp sammen egg, eggeplommer og sukker i en kjele.
    • Tilsett så mangopulp (bruk gjerne en blender til å kjøre mangoen klumpefri), sitronsaft og sitronskall.
    • Fortsett med å vispe til alt er godt blandet, over svak varme. Curden er ferdig når den har tykkelse at den dekker baksiden av en skje. Bruker du for høy varme vil det klumpe seg.
    • Til slutt tilsetter du smøret i tynne biter, mens du fortsetter å røre. Det anbefales å sile curden før du tilsetter smør, og før du heller den over i paibunnen.
    • Stekes på 175° C i 10-15 minutes.
    • Avkjøles i kjøleskap i minimum 3 timer, eller over natten.

    Kaken serveres kald med et lett melisdryss. God fornøyelse!

    Les mer
  • Pannekakelapper med tjukkmjølk Pannekakelapper med tjukkmjølk
    07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Pannekakelapper med tjukkmjølk

    Lyst på noe skikkelig godt? Prøv denne varianten med Pannekake miksen!

    Dette trenger du:

    • 1 pose Pannekake miks
    • 4 egg
    • 4 dl tjukkmjølk fra Røros meieriet, eller kefir/ skummet kulturmelk
    • 1,5 dl lettmelk
    • 2,5 ts bakepulver
    • 2 ts vaniljesukker

    Dette gjør du:

    • Pisk egg og melk sammen og tilsett de tørre ingredisenene.
    • La stå og svelle en liten stund før du steker lapper i stekepanne på middels varme.
    • Bruk gjerne litt smør med havsalt til å steke i – det gir en ekstra piff til lappene.
    • Server med friske bær og litt lønne sirup.

    God fornøyelse! <3

    Les mer
  • Bananpannekaker Bananpannekaker
    07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Bananpannekaker

    Lyst på noe godt, raskt og enkelt? Prøv denne varianten av pannekaker! Og har du noen bananer som er litt vell brune så er dette den beste måten å gjøre nytte av de på.

    Dette trenger du:

    • 240 gram Pannekakemiks Det Glutenfrie Verksted
    • 1,5 ts bakepulver
    • 1,5 ts kanel
    • 1 ts vaniljesukker
    • 3 egg
    • 3,4 dl melk
    • 2 modne bananer
    • Litt smør til steking
    • Friske bær, lønnesirup til servering

    Dette gjør du:

    • Bland de tørre ingrediensene i en bolle.
    • Visp sammen egg og melk og tilsett moste bananer (lurt å mose disse i en skål først for å unngå for store klumper).
    • Rør melkeblandingen sammen med de tørre ingrediensene og stek pannekaker i en varm stekepanne til de får en gyllenbrun farge.
    • Serveres så med det som frister mest som for eksempel friske bær og litt lønnesirup, eller friske bær/ syltetøy og litt rømme eller rett og slett som de er. Tror disse kan smake godt i matpakken også jeg.

    Riktig god fornøyelse! Inspirasjon til denne oppskriften fant jeg på godt.no.

    Les mer
  • Pannekaker med ricotta og kanel Pannekaker med ricotta og kanel
    07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Pannekaker med ricotta og kanel

    En liten vri på pannekakene – litt american pancakes over denne.

    Dette trenger du:

    • 1 pose Pannekakemiks (100 gram)
    • 250 gram ricotta (en boks)
    • 1,25 dl melk
    • 2 egg
    • 60 gram smør
    • 1 ts kanel
    • Frisk frukt om ønskelig

    Dette gjør du:

    • Visp sammen ricotta, melk og eggeplommer i en bakebolle.
    • Bland inn 100 gram av pannekake miksen og visp til en jevn røre.
    • Visp eggehvitene i en ren bolle til du har bløte topper og vend dette så inn i røra.
    • Smelt smøret i en stekepanne og bland inn kanelen.
    • Når dette er varmt nok legger du spiseskjeer med røre i pannen. Pannekakene skal være små, på størrelse med lapper. Vendes når det begynner å boble på overflaten.
    • Serveres som de er, med frisk frukt og bær eller litt syltetøy.

    God fornøyelse!

    Les mer
  • Blåbærpai Blåbærpai
    07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Blåbærpai

    Blåbærpai i en fei? Her er løsningen!

    Dette trenger du:

    • 1 pose Paimiks (200 gram)
    • 80 gram smør, romtemperert
    • 1 egg
    • 60 gram melis

    Dette trenger du til fyllet:

    • 700-900 gram blåbær
    • 1 dl rårørsukker
    • 2 ss potetmel
    • Sitron
    • 1 stor paiform

    Dette gjør du:

    • Følg fremgangsmåten på baksiden av Paibunn miksen for søt pai.
    • Forstek paibunnen og sett til kjøling.
    • Om du bruker frosne blåbær kan det være lurt at disse tiner og renner av seg før du legger disse i paibunnen.
    • Bland rårørsukker og potetmel og strø dette lett over blåbærene.
    • Skvis gjerne litt sitron over før du setter til steking på 200 grader. Steketid ca 25 min.

    Synes du fyllet er litt vel dissete når den skal være ferdig stekt så setter du den til litt avkjøling slik at fyllet får festet seg. Serveres med litt is eller en klatt vanilje kesam. God fornøyelse!

    Les mer
  • Stikkelsbærpai Stikkelsbærpai
    07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Stikkelsbærpai

    En herlig sommerlig pai med stikkelsbær som er verdt en bakst eller to om du har stikkelsbær i nærheten nå som sommer’n snart er på hell…

    Dette trenger du:

    • 1 pose Paimiks (det er to mikser i pakken)
    • 80 gram romtemperert smør
    • 1 egg
    • (60 gram melis) – jeg droppet melis i bunnen da det er sukker både i stikkelsbærfyllet og marengstoppen.

    Dette trenger du til stikkelsbærfyll:

    • 1 liter stikkelsbær – jeg fjernet stilk og «blomst»
    • ca 0,75 dl sukker
    • 1,5 ss potetmel
    • litt vann

    Dette trenger du til marengstoppen:

    • 4 eggehviter
    • 1,5 dl sukker

    Dette gjør du:

    • Følg fremgangsmåten på pakken til Paibunn miksen.
    • Mens paibunnen stekes lager du stikkelsbærfyllet.
    • La stikkelsbærene putre sammen med sukker på svak varme til de mykner.
    • Rør ut potetmel i litt vann og rør inn i bærblandingen. La begge deler avkjøles.
    • Lag marengs ved å piske eggehvitene til stivt skum. NB! Bruk alltid ren stålbolle til dette. Visp inn sukker, litt og litt om gangen til massen er tykk og blank.
    • Fyll så paibunnen med bærblandingen og bre tilslutt marengsen over.
    • Stekes så ved 180 grader i ca 15 min, eller til marengsen har fått en fin farge. 
    • Avkjøles før du serverer med litt krem eller vaniljeis.

    Riktig god fornøyelse!

    Les mer
  • Lemoncurd Lemoncurd
    07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Lemoncurd

    Smakfull, veldig søtt tilbehør til både pannekaker og scones dette her. Blir du, som meg, fristet når du går i butikken og ser frisk frukt og grønnsaker og tar det du finner som utgangspunkt for å lage noe godt? Jeg kom over nydelige, friske sitroner i min lokale matbutikk og tok med meg noen hjem. Søkte litt her og der og kom over denne oppskriften fra Lise Finckenhagen.

    Dette trenger du:

    • 1 dl ferskpresset sitronsaft (tilsvarer 1,5 sitron)
    • 1 1/2 dl sukker (dette ble søtt så neste gang vil jeg redusere noe)
    • 1 1/2 ss maisenna
    • 2 egg
    • 2 eggeplommer
    • 2 ss meierismør

    Dette gjør du:

    • Kok opp sitronsaft og sukker i en liten kasserolle.
    • Visp egg, eggeplommer og maisenna sammen i en bolle og visp til blandingen er klumpfri.
    • Hell den varme sitronsaften over eggeblandingen under omrøring.
    • Ha alt tilbake i kasserollen og kok opp under konstant omrøring med visp.
    • Kok kremen i ett minutt samtidig som du visper for å unngå klumper.
    • Trekke kasserollen til siden og tilsett smør som du visper inn.
    • Hell kremen over i en bolle og avkjøl.
    • Oppbevar lemoncurden i kjøleskapet.

    Prøv som tilbehør til pannekaker eller på nybakte scones! God fornøyelse! <3

    Les mer
  • Økologisk vaniljekrem Økologisk vaniljekrem
    07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Økologisk vaniljekrem

    Nammmm… Har du litt tid til overs, ellers ønsker å lage din egen økologiske vaniljekrem? Denne oppskriften er hentet fra Elin Larsen som lager de deiligste bakeverk og selv om de oftest ikke er glutenfrie er de helt klart til inspirasjon.

    Dette trenger du:

    • 2,5 dl økologisk H-melk
    • 2,5 dl økologisk fløte
    • 1 vaniljestang (skrap ut frøene)
    • 4 økologiske eggeplommer
    • 100 g rårørsukker eller litt mindre
    • 40 g maizennamel

    Dette gjør du:

    • Bland dette sammen og varm opp til kokepunkt (ikke la det koke!) før du tilsetter både frø og vaniljestang i blandingen. La dette trekke stå å trekke ca 5 minutter. Visp litt for å røre vaniljefrøene fra hverandre.
    • Pisk egg og sukker godt, og tilsett og pisk maizennamel godt inn.
    • Ta vaniljestangen ut fra den varme melken.
    • Nå er det viktig å helle en syltynn stråle av den varme blandingen inn i eggblanding mens du visper kraftig. Begynn svært forsiktig å helle den varme blandingen i eggene (unngå eggerøre).
    • Når du har tilsatt alt det varme så pisk godt.
    • Hell alt tilbake til kjelen og kok forsiktig opp under pisking (pass på at det ikke brenner seg). Når det begynner å putre så vil blanding raskt tykne, så pass på og pisk hele tiden til du kjenner at nå er den tykk nok. Vaniljekremen vil tykne litt til- så stopp i tide.

    La kremen avkjøle seg før du eventuelt bruker den til glutenfrie skoleboller, prinsessekake eller andre godsaker – jeg klarer sjeldent la være å smake på kremen slik den helt enkelt er uten noe på eller ved siden av. God fornøyelse!

    Les mer
  • Sommerlig dessert Sommerlig dessert
    07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Sommerlig dessert

    Jeg fikk en hyggelig sommergave med produkter fra Olivers & Co hvor det også lå med en oppskrift på Lemoncurd dessert. Så enkelt, friskt og godt til sommerbærene. Du kan lage kremen og bruke den som den er, eller du kan gjøre en variant som denne. Bruk de bærene du finner i hagen, i skog eller mark.

    Dette trenger du:

    • 1 boks creme fraiche
    • 2 ss lemoncurd (finnes på glass hos Olivers&Co) eller bruk denne oppskriften
    • 2 ss sitronolje (Olivers&Co)
    • 1 ts mangoeddik (Olivers&Co)
    • Cornflakes fra Det Glutenfrie Verksted
    • Friske bær

    Dette gjør du:

    • Bland sammen creme fraiche, lemoncurd, sitronolje og mangoeddik til det blir en glatt krem.
    • Finn frem et antall skåler avhengig av hvor mange dere er, og legg litt cornflakes i bunn før du legger kremen på topp, fordeler litt bær og gjentar til du tenker det er tilstrekkelig.
    • Serveres med en liten sommerblomst eller sitronmelisse til pynt, om du har.

    Så enkelt, sååå godt! <3

    Les mer
  • Glutenfri sjokoladefondant Glutenfri sjokoladefondant
    07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Glutenfri sjokoladefondant

    Den perfekt dessert!

    Dette trenger du:

    • 1 pose Browniemiks
    • 200 g smeltet smør (kan reduseres og erstattes med feks kesam eller nøytral olje)
    • 2 egg
    • 1,25 dl melk
    • 8-10 små ildfaste former

    Dette gjør du:

    • Følg fremgangsmåten på Brownie miksen.
    • Fyll de små formene litt over halvveis med røre og sett inn i oppvarmet ovn, midt i ovnen, på 175 grader. Steketid ca 8-10 min men følg med på tiden. Når du ser de har stivnet lett på toppen er de ferdige.

    Bør nytes mens de fortsatt er varme, gjerne med litt friske bær, litt vaniljeis/ kesam eller kanskje en kladd rømme? God fornøyelse! <3

    Les mer
  • Bløtkake med sukkerbunn Bløtkake med sukkerbunn
    07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Bløtkake med sukkerbunn

    Her har jeg laget en tradisjonell bløtkake med masse krem og jordbær, men bruk fantasien og pynt med det du, eller hedersgjesten, liker best. Det viktigste er jo at bunnen er glutenfri! Og kan spises av alle!

    Dette trenger du:

    • 6 egg
    • 2,5 dl sukker
    • 2 dl potetmel
    • 2 ts bakepulver
    • 26 cm springform

    Dette gjør du:

    • Sett stekeovnen på 160 grader.
    • Pisk egg og sukker til eggedosis før du blander forsiktig inn potetmel og bakepulver.
    • Ta bakepapir kun i bunn av formen, og hell røra i før du setter til steking på nederste rille i ca 45 min. Synes du kaka blir fort brun på toppen legger du et bakeark oppå.
    • Tips! For å unngå at bunnen faller sammen etter endt steketid så kan du slå av varmen, åpne ovnsdøra og ta kaken halvveis ut så den ikke fortsetter å steke, og la den kjøles ned der. Ingen dører eller vinduer oppe ellers i rommet.

    DU KAN FINT LAGE KAKEN DAGEN FØR

    Bunnen kan du fint dynke og fylle med krem, bær og eller syltetøy dagen før du skal servere den slik at den får satt seg litt og blir myk og saftig. Smør på krem og pynt like før servering. God fornøyelse! <3

    Les mer
  • Lag på lag dessert Lag på lag dessert
    07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Lag på lag dessert

    Den perfekte desserten om du har julekaker til overs eller andre "smuler" du vil benytte, og om det er på tide å rydde litt i bærskuffen. Skikkelig godt er det også! Dette holder til 8 pers ca.

    Dette trenger du:

    • 550 gram bær (jeg blandet bjørnebaær, blåbær, bringebær og solbær hvor bringebær og solbær var fryst og resten friske) Hold gjerne av noen til pynt
    • 2 ss rårørsukker
    • revet skall av 1/2 sitron (økologisk slik at skallet er mest mulig rent)
    • 1 stk hel kanel
    • 1 stk stjerneanis (ikke nødvendig)

    Til ostekremen trenger du:

    • 1 liten pakke Philadelphia ost (200 gram)
    • 2 ss melis
    • 1 pk kremfløte
    • Julekaker eller andre kakesmuler

    Dette gjør du:

    • Kok opp bær sammen med sukker, sitronskall, kanelstang og stjerneanis.
    • Avkjøl bærene
    • Pisk kremost og melis luftig
    • Pisk fløten til krem og bland denne lett sammen med kremosten
    • Knus så julekakene og legg lagvis krem, julekaker og bær
    • Pynt med litt friske bær
    • Server gjerne i en stor bolle og la gjestene forsyne seg selv, eller om du ønsker en litt finere servering lager du små porsjons størrelser.

    Dette er en ganske stor porsjon så jeg endte med en god del bær til overs og valgte derfor å fryse ned til en annen anledning

    Les mer