HØYTIDER

Høytider er det flere av og med en glutenfri diett så kan det oppleves som en utfordring. Her på denne siden har jeg samlet litt ulik inspirasjon om det er jul, påske eller 17. mai. I tillegg finner du jo også diverse oppskrifter under kaker og desserter.

Hva er vel bedre enn tiden før jul? Dette er tiden hvor gamle tradisjoner hentes frem og nye tradisjoner skapes. Her har jeg delt noen oppskrifter og tips til hvordan du kan lage glutenfri julebakst til å nyte under høytiden og kanskje får du noen nye ideer til julefrokosten. 

Om du ønsker flere oppskrifter og inspirasjon finner du det i boka mi "Glutenfri Jul".

GLUTENFRI BLØTKAKE TIL 17. MAI

17. mai er tiden for en tradisjonell bløtkake med krem og friske jordbær. Med min oppskrift kan du lage en deilig, glutenfri variant med sukkerbunn bakt på potetmel. Hipp hurra og lykke til med bakingen! 

Lurer du på hvor du får kjøpt mine bakemikser? Her finner du en oversikt over hvilke butikker som fører mine glutenfrie og økologiske produkter.

UTFORSK OG DEL

Tips meg gjerne om din favorittoppskrift eller ideer du ønsker å dele. Kanskje blir nettopp din oppskrift publisert på nettsiden?

  • Glutenfri 17. mai bakst
    30/04/2020 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Glutenfri 17. mai bakst

    17. mai fortjener en god frokost, eller kanskje mer en laaang lunsj. Hvorfor ikke lage en krans som både er dekorativ og smakfull?

     

    Les mer
  • Ostekake
    13/01/2020 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Ostekake

    Siste innspurt for å rydde jula ut av huset og resultatet ble en fantastisk god ostekake! Jeg lette litt etter inspirasjon og kom plutselig over denne fra nettsiden aperitif og gjorde enkelte tilpasninger som du kan se beskrevet under. 

    Og har du ikke tørre julekaker til overs tenker jeg denne også er veldig god med en bunn av andre tørre kjeks eller om du bruker Müsli miksen med Chia. Karamellsausen er jo en historie i seg selv ; )


    Du trenger (til en kakeform str 22 cm):

    Til bunnen:

    • 150 gram julekaker (eller Müsli med Chia fra Det Glutenfrie Verksted 
    • 50 gram smør

    Til fyllet:

    • 5 stk gelatinplater
    • 400 gram kremost (Philadelphia)
    • 3 dl kremfløte
    • 1/2 dl melis

    Til karamellsausen:

    • 2 dl Gryr (eller kremfløte) 
    • 3/4 dl sukker
    • 3/4 dl lys sirup
    • 100 gram smør
    • 1 ss havsalt

    Til pynt:

    • Hakkede mandler

    Dette gjør du:

    Bunn

    1. Smelt smør
    2. Knus småkakene til smuler. Dette løser du enkelt ved å putte alle kakene i en brødpose og knuse til jevnstore smuler. Bruker du Müsli'n istedet blander du dette enkelt sammen med det smeltede smøret. 
    3. Bland smør og smuler sammen og trykk dette godt ned i en smurt kakeform
    4. Stek bunnen på 175grader i ca 10 min

    Fyll

    1. Legg gelatinplater i vann, ca 5 min. 
    2. Visp fløten til krem sammen med melisen
    3. Bland så inn kremosten og bland forsiktig til en glatt krem.
    4. Klem vannet ut av gelatinplatene og løs disse opp i 1/2 dl kokende varmt vann. Avkjøles før du tilsetter dette kremen.
    5. Fordel krem utover kakebunnen og sett kjølig i min 4 timer.

    Karamellsaus

    1. Kok opp Gryr/ kremfløte sammen med sukker, sirup og halvparten av smøret. 
    2. La blandingen koke til den har fått en tykk konsistens og en gylden farge, ca 10-15 min.
    3. Rør så inn resten av smøret, og sett karamellsausen til avkjøling før du smaker til med litt havsalt. 

    Like før servering pynter du kaken med karamellsaus og mandelflak. Riktig god fornøyelse! <3


    Les mer
  • fine rundstykker, glutenfrie Glutenfrie, fine rundstykker
    21/12/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Glutenfrie, fine rundstykker

    Lyse, luftige rundstykker som skaper den ekstra gode stemningen til en sen frokost eller lang lunsj. 


    Du trenger:

    • 2 poser Focaccia miks fra Det Glutenfrie Verksted
    • 1 pk fersk gjær
    • 7 dl vann
    • 280 gram kesam (eller soyayoghurt)
    • 40 gram smør
    • glutenfrie havregryn som pynt 

    Dette gjør du:

    1. Sørg for at kesam, smør og vann holder lunken temepratur, 37 grader, før du blander i gjæren.
    2. Hold igjen litt av melet til utbaking.
    3. Bland alt godt i kjøkkenmaskin i min 5 min
    4. La heve i bakebollen 30-45 min
    5. Ta litt ekstra mel på kjøkkenbenken, alternativt bruk en bakematte. 
    6. Form ønsket størrelse på rundstykkene med hendene, bruk litt ekstra mel om du synes deigen er klissete men pass på at du ikke overdriver det.
    7. Sett rundstykkene på et stekebrett kledd med bakepapir og la de heve nye 30 min
    8. Sett ovnen på 215 grader
    9. Lag et par snitt i hvert rundstykke og strø litt havregryn på toppen 
    10. Stekes midt i ovnen i ca 25-30 min
    11. Avkjøles på rist

    Nytes lett avkjøle og har du noen til overs legger du disse i fryseren og tar opp neste gang det frister med hjemmebakte rundstykker! :)

    God fornøyelse!


    Oppskriften er hentet fra boka Glutenfri Jul.

    Les mer
  • Ristede nøtter med smak av rosmarin Ristede nøtter med rosmarin
    19/12/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Ristede nøtter med rosmarin

    Glad i nøtter? Ønsker du å gi spiselige julegaver til den som "har alt"? Denne oppskriften er både enkel og god og smaker like godt til jul som til påske ;) Et sunt alternativ til snacks. Gode som de er, eller som tilbehør på ostefatet? Eller prøv et dryss over risengrynsgrøten! Utrolig digg! Risengrynsgrøt, en smørklatt og et dryss kanel før du stør litt av denne nøtteblandingen over - gled deg sier jeg!


    Du trenger:

    • 400 gram blandede nøtter (jeg brukte valnøtter, hasselnøtter, pekannøtter, pistasjnøtter)
    • 4 ss olivenolje
    • 1/2 ss honning (agave)
    • 4 ts havsalt
    • 4 ss hakket rosmarin


    Dette gjør du:

    1. Sett ovnen på 160 grader
    2. Bland sammen olivenolje, honning, salt og rosmarin i en bolle
    3. Vei opp nøttene og bland dette lett sammen med den oljeblandingen
    4. Kle et stekebrett med bakepapir
    5. Stek i ovnen i ca 15 min, følg med på tiden og rør litt rundt i blandingen underveis så ikke den brenner seg
    6. Avkjøles på rist
    7. Oppbevares i en skål eller pakkes inn i fine glass/ skåler, pakkes pent inn og gies bort til noen du er glad i :)

    TIPS!

    Perfekt tilbehør til ostefatet



    Les mer
  • Valnøttmarengs med chili og mørk sjokolade Valnøttmarengs med chili og mørk sjokolade
    16/12/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Valnøttmarengs med chili og mørk sjokolade

    Leter du etter en enkel, utrolig god, naturlig glutenfri oppskrift litt sånn i siste liten, eller fordi du ikke er sååå opptatt av alle de tradisjonelle julekakene? Her har du løsningen!


    Valnøtter, chili og mørk sjokolade - en smakskombinasjon som er verdt både en og flere runder med bakst. 

    Du trenger:

    • 250 gram valnøtter
    • 100 gram mørk sjokolade
    • 1 liten rød chili
    • 3 eggehviter
    • 250 gram rårørsukker
    • 1/4 ts salt

    Dette gjør du:

    1. Sett stekeovnen på 175 grader
    2. Grovhakk valnøtter og sjokolade.
    3. Finhakk chili, og husk å fjerne chilifrøene (kan være lurt å bruke hansker når man kutter chili, alternativt vask hendene godt etter)
    4. Ha eggehvitene i en bolle og visp inn sukker og så salt litt etter litt i en kjøkkenmaskin. 
    5. Visp helt til du har en tykk masse.
    6. Tilsett så de hakkede valnøttene, sjokolade og chili og bland ette forsiktig inn i marengen.
    7.  Bruk en teskje og legg fine topper av marengs på en stekeplate dekket med bakepapir. 
    8. Stekes midt i ovnen i ca 12 min. 
    9. Avkjøles på stekebrettet før du legger de i en tett kakeboks. 

    TIPS! Disse kan fryses!


    TIPS! Tåler du ikke valnøtter så kan du forsøke med for eksempel mandler.

    Les mer
  • Ristede hasselnøtter, dadler og mørk sjokolade Ristede hasselnøtter med dadler og mørk sjokolade
    12/12/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Ristede hasselnøtter med dadler og mørk sjokolade

    Spiselige julegaver? Sunnere snacks? 

    Denne enkle kombinasjonen er super enkel å lage, og passer perfekt som litt sunnere snacks eller som små spiselige julegaver til noen som fortjener det :)


    Du trenger:

    • 150 gram hasselnøtter uten skall 
    • 150 gram dadler uten sten
    • 100 gram mørk sjokolade
    • Litt havsalt

    Dette gjør du:

    1. Sett stekeovnen på 180 grader og start med å fordele hasselnøttene på stekebrett kledd med bakepapir.
    2. Stekes i 15 min
    3. Avkjøl hasselnøttene, og legg de i et kjøkkenhåndkle som du så folder sammen slik at du kan riste løs det løse skallet. 
    4. Fjern stener fra dadlene og legg disse sammen med hasselnøttene i en kjøkkenmaskin/ blender.
    5. Kjør dette sammen til en klissete masse, bruk gjerne en slikkepott om det henger igjen på kantene.
    6. Finn frem en egnet form. Jeg brukte en liten avlang pai form, men du kan også bruke bunn av en stor brødform, eller en liten rund kakeform. 
    7. Kle formen med bakepapir og trykk massen ned i formen før du setter dette kaldt.
    8. Smelt sjokoladen i vannbad.
    9. Bruk en slikkepott til å fordele sjokoladen utover massen, og strø gjerne litt havsalt på toppen, og pynt gjerne med tørkede spiselige blomster.
    10. Oppbevares i kjøleskap 

    Kos deg! <3

    Les mer
  • eltefrie lussekatter Eltefrie glutenfrie lussekatter
    11/12/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Eltefrie glutenfrie lussekatter

    Sett deigen i kveld og bak nydelige, glutenfrie lussekatter i morgen tidlig?


    Dette trenger du:

    • 1 pose Søt Bakemiks fra Det Glutenfrie Verksted
    • 1/2 pk fersk gjær eller 1 pose tørrgjær
    • 2 dl melk
    • 140 gram kesam (eller soyayoghurt om du trenger melkefritt)
    • 20 gram smør
    • 1 ts kardemomme
    • 1 egg (kan unnlates om eggallergi)
    • 500 mg safran (kan erstattes med gurkemeie men det blir ikke helt det samme ; ))
    • 1 egg til pensling 
    • Rosiner til pynting

    Dette gjør du:

    1. Bland melk, kesam og smør sammen i en kjele og varm opp til fingerlunken temperatur. Løs opp fersk gjær i væsken.
    2. Bland væsken med de tørre ingrediensene og tilsett ett egg. 
    3. Bland godt i kjøkkenmaskin og la deigen heve i bakebollen, på kjøkkenbenken over natten.
    4. Bruk en bakespatel til å ta deigen ut av bakebollen og form den lett sammen på kjøkkenbenken.  
    5. Ha litt ekstra mel tilgjengelig om du opplever deigen klissete.
    6. Trill ut og form deigen til ønskede lussekatter. 
    7. Pynt med rosiner, kle et stekebrett med bakepapir og la heve min 30 min.
    8. Sett ovnen på 220 grader
    9. Pensle med sammenpisket egg og stek i 12-15 min. 
    10. Følg med på tiden og ta ut lussekattene når de har fått en fin og jevn farge
    11. Avkjøles på rist

    God fornøyelse og ha en fin luciafeiring!

    Les mer
  • glutenfrie stjernekaker glutenfrie stjernekaker og hvite kakemenn
    09/12/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    glutenfrie stjernekaker og hvite kakemenn

    Søte små stjerner som forsvinner før du vet ordet av det :). Derfor er også oppskriften stor og kan gi mange stjerner, eller du baker hvite kakemenn og koner. Deigen er så god at du må følge litt med på bakerne ;)


    Du trenger:

    • 32 gram sukker
    • 150 gram romtemperert smør
    • 3 egg
    • 750 gram Focaccia miks fra Det Glutenfrie Verksted (2 poser a 430 gram)
    • 1 ts vaniljesukker
    • 3 ts bakepulver
    • 1/2 ts salt
    • 1 1/2 dl matfløte

    Dette gjør du:

    1. Rør romtemperert smør sammen med sukker, blandes godt i kjøkkenmaskin.
    2. Tilsett så ett og ett egg av gangen under stadig omrøring.
    3. Bland sammen alt det tørre og rør det inn i eggeblandinge og matfløten.
    4. Blandes godt sammen og settes kaldt over natten (min 12 timer)
    5. Sett ovnen på 200 grader.
    6. Bruk et bakeark og kjevle ut deigen.
    7. Trykk ut små stjerner med pepperkakeformer. Bruk gjerne ulike størrelser på stjernene, og stek forløpende i ca 12 min midt i ovnen.
    8. Stjernene er ferdige stekt når de har fått en gylden farge. 
    9. Avkjøles på rist. 
    10. Oppbevares i en tett kakeboks. 

    TIPS! Perfekt deig og utgangspunkt for hvite kakemenn og koner <3

    Les mer
  • glutenfri sjokoladeknekkis glutenfri sjokoladeknekke
    02/12/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    glutenfri sjokoladeknekke

    I boka Glutenfri Jul har jeg basert mange av oppskriftene på mine glutenfrie, og økologiske, bakemikser. Men så skjer det endringer ute i butikk som gjør at enkelte av miksene forsvinner. Litt dårlig gjort for oss som leter, og savner, men da løser jeg det ved å dele selve oppskriften til denne miksen her med deg. 


    Til disse digge, knasende sprø sjokoladeknekkisene trenger du følgende:

    • 100 gram solsikkekjerner
    • 100 gram bokhveteflak eller glutenfrie havregryn
    • 85 gram linfrø, hele
    • 70 gram sesamfrø
    • 65 gram gresskarkjerner
    • 125 gram mørk sjokolade 70%, gjerne med smak (appelsin eller chili for eksempel)
    • 1 ts kaldpresset kokosolje (Cocosa)
    • 1 klype havsalt
    • 1 bakeark 

    Dette gjør du:

    1. Del sjokoladen opp i biter og ha det i en bolle sammen med kokosolje og la det smelte sammen i et vannbad.
    2. Tilsett så knekkebrød miksen og bland godt.
    3. Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og fordel røra utover. Bruk en slikkepott til å dra det tynt utover - det skal nesten dekke hele bakearket. 
    4. Strø litt havsalt over og sett kaldt min 30 min. 
    5. Bruk en pizzaskjærer ti lå kutte opp i ønsket størrelse, eller knekk opp med hendene. 


    Tips!

    Lag en spiselig gave ved å pakke disse pent inn, og så kan du jo skrive et hyggelig kort hvor oppskriften er gjengitt.

    Les mer
  • Glutenfri Julekrans Glutenfri julekrans
    29/11/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Glutenfri julekrans

    Julekrans med julekrydder som både lukter og smaker av jul...

    Du trenger:

    • 2 poser Søt Bakemiks fra Det Glutenfrie Verksted (800 gram)
    • 4 dl melk/ melkefritt
    • 1 beger kesam/ soyayoghurt (280 gram)
    • 40 gram smør
    • 2 ts kardemomme
    • 1 pakke fersk gjær

    Fyll  blandes godt sammen:

    • 150 gram mykt smør
    • 100 hakkede mandler eller mandelflak
    • 3 ss rårørsukker
    • 6 ts kanel
    • 2 ts ingefær
    • 2 ts nellik

    Pynt:

    • Sammenpisket egg
    • Perlesukker
    • Mandelflak
    • Melis

    Dette gjør du:

    Sørg for at alle ingredienser er romtempererte. ølg så fremgangsmåten på baksiden av posen med Søt Bakemiks. Løs gjæren opp i fingerlunken væske. Tilsett kardemomme og bakemiksen og bland godt, helt i kjøkkenmaskin i 5-10 min. Hold gjerne igjen litt av melet til utbakingen. Heves i 45 min

    Legg en bakematte på kjøkkenbenken, ha deigen på den og kna litt før du triller den ut til en lang pølse. Klapp denne flat og kjevle ut i passe bredde. Smør på fyllet og dryss over hakkede mandler eller mandelflak. Rull leien sammen og legg den med skjøten ned på et stekebrett kledd med bakepapir. Form så ønsket krans og fest tverrskjøtene godt sammen. Klipp ca 3 cm tykke snitt i kransen og legg så deigskivene vekselsvis mot høyre og mot venstre. La den så etterheve i 30 min. 

    Sett stekeovnen på 200 grader, pensle kransen godt med sammenpisket egg og strø på perlesukker og mandelflak. Stekes på nederste rille i ca 30 min. 

    Les mer
  • Glutenfrie pepperkake cookies Glutenfrie pepperkake cookies
    22/11/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Glutenfrie pepperkake cookies

    Disse ble rett og slett utrolig gode! 

    Enkel oppskrift som gjør glutenfrie pepperkake cookies til en ny førjulsfavoritt som fungerer like godt i matpakken som til kaffebesøket. Disse baker du på under en halvtime, og de er i tillegg litt nyttige da de er basert på bokhveteflak som er en god kilde til fiber. Så her har du både nytte og kos i en og samme bakst! :) 


    Dette trenger du: 

    • 150 gram mykt smør
    • 180 gram Bokhveteflak fra Det Glutenfrie Verksted 
    • 75 gram rårørsukker
    • 60 gram Maismel Det Glutenfrie Verksted
    • 60 gram Rismel Fullkorn Det Glutenfrie Verksted
    • 2 ts vaniljesukker
    • 1/2 ts havsalt
    • 2 egg
    • 1 ts malt nellik
    • 1 ts malt ingefær
    • 2 ts kanel
    • 1/2 ts pepper
    Dette gjør du:

    Sett ovnen på 190 grader. Vei opp alt det tørre og bland lett i en bakebolle. 

    Tilsett mykt smør og egg, og bland dette godt i kjøkkenmaskinen, eller bruk hendene (litt grisete men funker fint om du ikke har kjøkkenmaskin).
    Bruk en spiseskje til å ta ønsket mengde deig, og form med hendene.
    Legges på stekebrett kledd med bakepapir.
    Stekes i 12-15 min, følg med på tiden.
    Avkjøles på rist.


    God fornøyelse! : )

    Les mer
  • Brød med eple og rosmarin Brød med eple og rosmarin
    07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Brød med eple og rosmarin

    En frisk og herlig variant om du bruker brødmiksen! Hva med å ta med et nybakt brød som vertinnegave? Denne variasjonen på brødmiksen passer også godt til jul.

    Dette trenger du:

    • 1 pose Brødmiks
    • 1 pk tørrgjær eller 1/2 pk fersk gjær
    • 2,5 dl skummet kulturmelk (Om du ønsker et laktosefritt alternativ erstatter du andel skummet melk og vann med totalt 3 dl vann)
    • 1 dl vann
    • 0,5 dl rapsolje
    • 1 eple – helst økologisk og/ eller norsk kuttet i småbiter
    • 1 liten neve frisk rosmarin
    • 1 brødform 1 liter
    • litt olje

    Dette gjør du:

    • Følg fremgangsmåten som for vanlig brød og tilsette hakkede eplebiter og rosmarin.
    • Bland godt i kjøkkenmaskin og bruk visp, ikke elte krok.
    • Hell deigen i brødformen, pensle med litt lunkent vann og olje og sett til heving.
    • Stekes på nederste rille, 200 grader i ca 35-40 min.

    God fornøyelse!

    Les mer
  • Frisk og litt sunnere brownie Frisk og litt sunnere brownie
    07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Frisk og litt sunnere brownie

    Det er alltid litt farlig å kombinere sunn med kake, men i dette tilfellet så vil jeg si at det faktisk er en mulig kombinasjon. Browniemiksen er fullkorn og inneholder blant annet sammalt rismel og sammalt hirsemel, og er dermed en kilde til kostfiber. Om du tilsetter appelsinjuice i miksen får du en frisk og veldig god variant (som ikke bare smaker godt til påske). Og har du noen appelsiner liggende som ser litt tørre og slitne ut bruker du selvfølgelig disse.

    Dette trenger du:

    • 1 pose Brownie miks fra Det Glutenfrie Verksted
    • 200 gram smeltet smør (for en lettere variant kan du erstatte dette med kesam eller soyayoghurt)
    • 2 egg
    • 1,25 dl appelsinjuice eller 1-2 pressede appelsiner
    • Liten kakeform

    Dette gjør du:

    • Følg fremgangsmåten på baksiden av kartongen.
    • Bytt ut andel melk med appelsinjuice.
    • Jo mindre kakeform du buker jo saftigere blir kaken, alternativt følger du godt med på steketiden.
    • Jeg anbefaler 20-22 min steketid på en liten form.
    • Avkjøles lett på rist før du serverer med et lite dryss melis på toppen, og kanskje litt is eller en kremdott til?

    God fornøyelse!

    Les mer
  • Krydderbollekake Krydderbollekake
    07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Krydderbollekake

    Her snakker vi julestemning.

    Dette trenger du:

    • 1 pose Søt Bakemiks fra Det Glutenfrie Verksted (400 gram)
    • 1 pk tørr eller 1/2 pk fersk gjær
    • 3 dl melk
    • 143 gram kesam
    • 20 gram smør
    • 1/2 ts malt nellik
    • 1/4 ts allehånde (kan droppes)
    • 1/2 ts revet muskatnøtt
    • 1/2 ts kanel
    • 125 gram rosiner (kan også droppes om du ikke liker rosiner)
    • 1 pk ferdig vaniljekrem
    • 1 egg til pensling
    • Melis til melisdryss
    • 1 kakeform/ springform str 20-24 cm
    • 1 bakepapir
    • Silikonmatte og kjevle

    Dette gjør du:

    • Følg fremgangsmåten på baksiden av miksen, og tilsett krydderet. Husk at alle de våte ingrediensene skal være fingerlunkne.
    • Bland deigen godt i kjøkkenmaskinen, 10 min, og sett til heving minimum 30 min.
    • Ta en del av deigen (ca 1/3 del) og kjevle til en leiv du kan legge i bunn av den smurte kakeformen. Pass på at du lar deigen gå litt oppover kanten. Resten av deigen kjevler du ut som om du skal lage kanelsnurrer.
    • Smør vaniljekrem på før du ruller sammen. Kuttes i passe tykke deler og danderes i kakeformen, stående. Start alltid med en snurr i midten og jobb deg så videre utover. Sett til ny heving, ca 30 min.
    • Stekes på 200 grader, i ca 40 min. Følg med på tiden.
    • La kaken avkjøles på rist, dryss litt melis over og server.

    Nydelig julekake! God fornøyelse! <3

    Les mer
  • Påskevafler Påskevafler
    07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Påskevafler

    Vafler smaker godt neste alltid! Ved å tilsette litt appelsinjuice i røra så får du friske påskevafler i en fei.

    Dette trenger du til 7-8 vaffelplater:

    • 200 gram glutenfritt mel (jeg bruker produkter fra min "rent mel i posen serie" og plukker ut Rismel fullkorn, Bokhvetemel og gjerne litt Hirseflak)
    • 2 ts bakepulver
    • 1 ts kardemomme
    • 2 egg
    • 75 gram smør eller rømme (bruk gjerne laktosefrie alternativ)
    • 2 dl appelsinjuice eller saften fra 1 1/2 appelsin

    Dette gjør du:

    • Bland egg, appelsinjuice og rømme i en bolle og tilsett det tørre.
    • Blandes godt. La gjerne stå og svelle noen minutter før du steker.
    • Avkjøles lett på rist mens du finner frem «pynt» som for eksempel cottage cheese og friske bær.

    Tips: Ønsker du flere vafler dobler du bare oppskriften. 

    Perfekt å steke i solveggen mens du venter på påskeharen? Nyt og kos deg!

    Les mer
  • Bollejuletre Bollejuletre
    07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Bollejuletre

    En herlig variant å bake til juleverkstedet.

    Dette trenger du:

    • 2 poser Søt Bakemiks fra Det Glutenfrie Verksted (800 gram)
    • 1 pk fersk gjær
    • 1 beger kesam
    • 40 gram smør
    • 4 dl melk
    • 2 ts kardemomme
    • 1 pk vaniljekrem
    • 1 bakeark

    Dette gjør du:

    • Følg fremgangsmåten på baksiden av posen. NB! Husk å varme kesam sammen med melk, og smeltet smør, til lunkent før du løser opp gjær og tilsetter miksen.
    • Bland begge posene sammen til en deig.  Bland godt i kjøkkenmaskin, 5-10 min.
    • Sett til heving i ca 45 min.
    • Legg deigen på en bakematte/ silikonmatte, eller kjøkkenbenken, og form boller i ønsket størrelse. Deigen skal være lett å jobbe med og du skal ikke ha behov for ekstra mel til utbaking.
    • Form 15 runde boller og en litt avlang. Start med å legge den avlange i bunn som stammen til juletreet, legg så 5 boller på første rad og fortsett til du setter den siste bollen på toppen.
    • Sett til ny heving, ca 30 min.
    • Ta en skje med vaniljekrem i de ytterste bollene, pensle med sammenpisket egg, før du setter til steking midt i ovnen på 200 grader i ca 15-20 min. Følg med på tiden.
    • Avkjøles lett før du strør på litt melis – riktig god fornøyelse!

    Tips! Ønsker du et mindre tre holder det med halve oppskriften.

    Les mer
  • Fastelavenkrans Fastelavenkrans
    07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Fastelavenkrans

    Fastelaven er dagen å kose seg med nybakte boller fylt med krem og et lite melisdryss. Inviter gjengen din med på baking, og inviter noen på kaffe og boller?! Lag din egen fastelavenkrans og gjerne noen ekstra boller så skal du se det blir fastelavensfest. Ønsker du en større krans eller flere boller ved siden av dobler du bare oppskriften! 

    Dette trenger du:

    • 1 pose Søt Bakemiks fra Det Glutenfrie Verksted
    • 2 dl melk eller laktosefri melk
    • 1,5 dl (143 gram) kesam eller soyayoghurt
    • 20 gram smeltet smør
    • 1/2 pk fersk gjær
    • 1 egg til pensling (ikke nødvendig)
    • 3 dl fløte
    • Melis
    • Kakeform str 24 cm

    Bakeark

    Dette gjør du:

    • Følg fremgangsmåten på posen. Pass på at alle våte ingredienser er fingrevarme når du tilsetter miks og gjær (så du ikke dreper gjæren og får harde, tørre boller)
    • Kle kakeformen med bakepapir.
    • Etter at deigen har hevet triller du 10 like store boller. Dette gjør du enkelt med hendene da deigen er perfekt satt sammen til nettopp det.
    • «Kle» kakeformen med bollene lagt i ring, lik bildet.
    • Det ble to boller til overs for meg, som jeg da stekte ved siden av.
    • Sett til ny heving, ca 30 min.
    • Sett ovnen på 200 grader.
    • Pensle med egg (ikke nødvendig).
    • Stekes i 10-15 min, men følg med på tiden.
    • Avkjøles på rist mens du lager krem. Du kan selvsagt fylle med andre favoritter om du har det.
    • Ta av ringen på kakeformen og bruk en lang, skarp kniv til å dele kransen likt. Skulle det «skjære seg» så kan du fint dele kransen opp i bollebiter for så å sette den sammen igjen etter du har fylt med krem.

    Dryss litt melis på toppen, start fastelavensfesten og nyt! 

    Happy Fastelaven! :)

    Les mer
  • Luciakrans Luciakrans
    07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Luciakrans

    Hvorfor ikke lage en Lucia krans istedet for lussekatter? Og har du bolle-miksen i hus er det nemlig ingen sak å bake denne glutenfrie varianten til lucia.

    Dette trenger du:

    • 1 pose Søt Bakemiks fra Det Glutenfrie Verksted (400 gram)
    • 1/2 pk fersk gjær eller en pose tørrgjær
    • 2 dl melk
    • 140 gram kesam
    • 20 gram smør
    • 500 mg safran (gurkemeie skal også fungere som et alternativ, men her sverger jeg til ekte safran)
    • 1 ts kardemomme
    • 1 egg
    • Litt rosiner til pynt
    • Egg til pensling

    Dette gjør du:

    • Bland melk, kesam og smør sammen i en kjele og varm opp til fingerlunken temperatur før du løser opp den ferske gjæren. 
    • Bland så inn de tørre ingrediensene. 
    • Tilsett også ett egg (men ikke et must om du ikke tåler egg)
    • Bland godt, og gled deg over fargen på deigen!
    • La deigen heve ca 30 min i bakebollen.
    • Bruk en bakematte som du legger deigen på, alterntivt jobber du direkte på kjøkkenbenken da deigen er lett å jobbe med. 
    • Form ønskede lussekatter og legg i ring i en stor kakeform str 26 cm kledd med bakepapir. Jeg fikk 7 lussekatter til kransen og 3 til overs.
    • Deigen er såpass fast at det går fint å bare bruke hender til å rulle og forme deigen. Skulle du likevel få en litt for løs deig bruker du det du har av glutenfritt mel tilgjengelig til utformingen, alternativt fukter du hendene.
    • Heves på nytt i ca 30 min. Pensle med sammenpisket egg før steking.
    • STEKETID: Sett ovnen på 220 grader, og stek i ca 10-15 min. Følg med på steketiden da den vil variere avhengig av størrelsen på lussekattene.

    Avkjøles på rist og dryss gjerne litt melis over før servering. 

    God fornøyelse, og ha en riktig fin Lucia! <3

    Les mer
  • Glutenfri julekake Glutenfri julekake
    07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Glutenfri julekake

    «Alt er mulig» om du har en miks med Søt Bakemiks tilgjengelig. Denne gangen ble det Julekake – smaker jo himmelsk som den er eller så serverer du den tradisjonelt med smør og brunost. Kos blir det, garantert!

    Dette trenger du:

    • 1 pose Søt Bakemiks fra Det Glutenfrie Verksted (400 gram)
    • 1 pk tørrgjær eller 1/2 pk fersk
    • 145 gram kesam (1/2 boks) eller soyayoghurt
    • 2 dl melk/ melkefritt
    • 20 gram smør
    • 1 ts kardemomme
    • 1 lite pakke rosiner (ca 43 gram)
    • Egg til pensling
    • 1 bakepapir
    • En liten springform

    Dette gjør du:

    • Følg fremgangsmåten på baksiden av posen, og tilsett ekstra kardemomme og rosiner. Om du har fulgt oppskriften ved å bruke Bolle miks posen tidligere så erstatter du den posen enkelt med Søt Bakemiks.
    • Bland godt og la deigen heve i bakebollen i ca 30 min på et lunt sted.
    • Form deigen på en bakematte – og dette får du fint til uten noe ekstra mel. Skulle deigen være litt klissete bruker du litt ekstra mel på hendene og former en stor bolle.
    • Legg deigen i en kledd springform og sett til ny heving, ca 30 min.
    • Pensle julekaken med sammenpisket egg før du setter til steking.
    • STEKETID: Sett stekeovnen på 200 grader, og stek på nederste rille i ca 25 min. Synes du toppen blir for brun så legger du et bakeark på toppen. Følg med på steketiden!

    Avkjøles på rist før du skjærer opp i passende stykker og server som den er eller med det du liker best. Denne kan du også fint fryse ned om du får litt til overs. Skjær den da først opp i skiver og varmes lett i brødrister. 

    God fornøyelse!


    P.s - du finner også mange andre juleoppskrifter og baketips i min bok Glutenfri Jul - følg linken til nettbutikken om du ønsker å kjøpe den

    Les mer
  • Glutenfrie lussekatter Glutenfrie lussekatter
    07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Glutenfrie lussekatter

    Svart senker natten seg i stall og stue… Luciadagen er for meg mest forbundet med lussekatter, og det er jo heller ingenting i veien for å ha flere anledninger å bake til? Og når jeg endelig fant løsningen til smakfulle og gode glutenfrie lussekatter så ble jo Lucia dagen enda mer stas å feire. Har du bolle-miksen i hus er det nemlig ingen sak å bake glutenfrie, smakfulle lussekatter.

    Dette trenger du:

    • 1 pose Søt Bakemiks fra Det Glutenfrie Verksted
    • 1 pk tørrgjær eller 1/2 pk fersk gjær
    • 2 dl melk
    • 143 gram kesam
    • 20 gram smør
    • 250 mg safran (gurkemeie skal også fungere som et alternativ)
    • 1 ts kardemomme
    • 1 egg
    • Litt rosiner til pynt og eventuelt egg til pensling

    Dette gjør du:

    • Bland melk, kesam og smør sammen i en kjele og varm opp til fingerlunkent før du blander sammen med de tørre ingrediensene. 
    • Tilsett også ett egg (ikke kritisk om du ikke tåler egg). Bland godt, og gled deg over fargen på deigen!
    • La deigen heve ca 30 min i bakebollen.
    • Bruk en bakematte, eller kjøkkenbenken. Deigen er lett å jobbe med men om du opplever den litt klissete kan du ha litt ekstra glutenfritt mel tilgjengelig, alternativt fukter du hendene. 
    • Form ønskede lussekatter, og legg på stekebrett kledd med bakepapir. 
    • La heve på stekebrett i ca 30 min. Pensle med sammenpisket egg før steking.
    • STEKETID: Sett ovnen på 220 grader, og stek i ca 10-15 min midt i ovnen. Følg med på steketiden da den vil variere avhengig av størrelsen på lussekattene. Jeg fikk 12 fine, store lussekatter av en pose Søt Bakemiks.

    God fornøyelse, og ha en riktig fin Lucia!

    Les mer
  • Smånisser Smånisser
    07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Smånisser

    Disse finingene er jo perfekte å bake sammen med forventningsfulle smånisser, eller hva?

    Dette trenger du:

    Du trenger dette til «nisseluene»:

    • 75 gram Kremost naturell
    • ca 75 gram melis (kan helt klart reduseres)
    • 1 dl kremfløte, stivpisket
    • Jordbær eller bringebær

    Dette gjør du:

    • Følg fremgangsmåten på Brownies pakken.
    • Stekes maks 20 min. følg med på tiden.
    • Avkjøles mens du blander sammen kremost og melis, og tilslutt stivpisket fløte.
    • Stikk ut ønskede små runde former (jeg brukte et hvitvinsglass)
    • Legg på kremost og et jordbær.

    Disse smånissene gjør muligens ventetiden enda mer spennende! :) God fornøyelse!

    Les mer
  • Müslibrød Müslibrød
    07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Müslibrød

    En super variant til Fiberbrødet, og som både er holdbart og saftig.

    Dette trenger du:

    • 1 pose Fiberbrød miks
    • 1 pose tørrgjær eller 1/2 pk fersk gjær
    • 3,5 dl lunkent vann
    • Tørkede fiken
    • Tørkede dadler
    • Tørkede aprikoser
    • 1 brødform 1 liter

    Dette gjør du:

    • Legg gjerne den tørkede frukten i litt vann før du blander den med miksen, men dette er ikke nødvendig om frukten oppleves myk.
    • Følg fremgangsmåten på baksiden av Fiberbrød miksen og tilsett tilsutt den tørkede frukten.
    • Smør brødformen eller kle den med bakepapir. Hell deigen i formen og sett til heving i 15-30 min.
    • Skru ovnen på 200 grader, over- og undervarme og stek i ca 50 min. Brødet skal helst være litt saftig når du senere skjærer i det så ikke la det steke for lenge.

    Dette brødet smaker supergodt til litt ost, sylte eller annet som setter igang julestemningen for deg. Brødet kan fint oppbevares i pose flere dager. Alternativt skjærer du i skiver og legger i fryseren for så å ta det opp etterhvert som behovet dukker opp. God fornøyelse!

    Les mer
  • Bløtkake med sukkerbunn Bløtkake med sukkerbunn
    07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Bløtkake med sukkerbunn

    Her har jeg laget en tradisjonell bløtkake med masse krem og jordbær, men bruk fantasien og pynt med det du, eller hedersgjesten, liker best. Det viktigste er jo at bunnen er glutenfri! Og kan spises av alle!

    Dette trenger du:

    • 6 egg
    • 2,5 dl sukker
    • 2 dl potetmel
    • 2 ts bakepulver
    • 26 cm springform

    Dette gjør du:

    • Sett stekeovnen på 160 grader.
    • Pisk egg og sukker til eggedosis før du blander forsiktig inn potetmel og bakepulver.
    • Ta bakepapir kun i bunn av formen, og hell røra i før du setter til steking på nederste rille i ca 45 min. Synes du kaka blir fort brun på toppen legger du et bakeark oppå.
    • Tips! For å unngå at bunnen faller sammen etter endt steketid så kan du slå av varmen, åpne ovnsdøra og ta kaken halvveis ut så den ikke fortsetter å steke, og la den kjøles ned der.
    • Ingen dører eller vinduer oppe ellers i rommet.

    DU KAN FINT LAGE KAKEN DAGEN FØR

    Bunnen kan du fint dynke og fylle med krem, bær og eller syltetøy dagen før du skal servere den slik at den får satt seg litt og blir myk og saftig. Smør på krem og pynt like før servering. God fornøyelse! <3

    Les mer
  • Suksesskaker Suksesskaker
    07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Suksesskaker

    Dette trenger du til bunnene:

    • 450 gram mandler
    • 6 eggehviter
    • 250 gram sukker

    Dette trenger du til kremen:

    • 6 eggeplommer
    • 1 ,25 dl fløte
    • 1 dl h-melk
    • 150 gram sukker
    • 25 gram maismel fra Det Glutenfrie Verksted
    • 1 ts vaniljesukker
    • 250 gram smør 

    Dette gjør du:

    • start med den gule kremen
    • Skill eggene i eggeplommer og eggehviter
    • Ha eggeplommene i en kjele sammen med fløte, melk, vaniljesukker, sukker og maismelet
    • Kok opp mens du rører hele tiden. 
    • La koke ca 1 min til det tykner.
    • Ta kjelen av varmen og rør inn smøret litt etter litt (del smøret opp i mindre biter og rør inn etterhvert)
    • Sett kremen til avkjøling
    • Sett ovnen på 180 grader varmluft
    • Kle 3 stekebrett med bakeark
    • Mal mandelen til de blir smulete
    • Ha eggehvitene i en ren bolle og pisk til de blir hvite
    • Tilsett så sukker litt etter litt og fortsett og piske til du får en blank og luftig marengs
    • Rør så inn mandlene
    • Bruk en skje og legg små klatter med deig på stekebrettene. 
    • Stek alle tre brettene samtidig i ca 13 min. 
    • Avkjøles til de stivner
    • Legg så først en kake til bunn, fyll på krem med en sprøytepose eller bruk en skje, legg så kake til på toppen. Når alle er montert smelter du litt sjokolade og ringler over. 

    Oppbevares fint i kjøleskapet noen dager, eller fryses ned og taes opp når behovet melder seg :)

    Goood fornøyelse!

    Les mer