HØYTIDER

Høytider er det flere av og med en glutenfri diett så kan det oppleves som en utfordring. Her på denne siden har jeg samlet litt ulik inspirasjon om det er jul, påske eller 17. mai. I tillegg finner du jo også diverse oppskrifter under kaker og desserter.

Hva er vel bedre enn tiden før jul? Dette er tiden hvor gamle tradisjoner hentes frem og nye tradisjoner skapes. Her har jeg delt noen oppskrifter og tips til hvordan du kan lage glutenfri julebakst til å nyte under høytiden og kanskje får du noen nye ideer til julefrokosten. 

Om du ønsker flere oppskrifter og inspirasjon finner du det i boka "Glutenfri Jul".

GLUTENFRI BLØTKAKE TIL 17. MAI

17. mai er tiden for en tradisjonell bløtkake med krem og friske jordbær. Med min oppskrift kan du lage en deilig, glutenfri variant med sukkerbunn bakt på potetmel. Hipp hurra og lykke til med bakingen! Lurer du på hvor du får kjøpt mine bakemikser? Her finner du en oversikt over hvilke butikker som fører mine glutenfrie og økologiske produkter.

UTFORSK OG DEL

Tips meg gjerne om din favorittoppskrift eller ideer du ønsker å dele. Kanskje blir nettopp din oppskrift publisert på nettsiden?

  • Brød med eple og rosmarin Brød med eple og rosmarin
    07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Brød med eple og rosmarin

    En frisk og herlig variant om du bruker brødmiksen! Hva med å ta med et nybakt brød som vertinnegave? Denne variasjonen på brødmiksen passer også godt til jul.

    Dette trenger du:

    • 1 pose Brødmiks
    • 1 pk tørrgjær eller 1/2 pk fersk gjær
    • 2,5 dl skummet kulturmelk (Om du ønsker et laktosefritt alternativ erstatter du andel skummet melk og vann med totalt 3 dl vann)
    • 1 dl vann
    • 0,5 dl rapsolje
    • 1 eple – helst økologisk og/ eller norsk kuttet i småbiter
    • 1 liten neve frisk rosmarin
    • 1 brødform 1 liter
    • litt olje

    Dette gjør du:

    • Følg fremgangsmåten som for vanlig brød og tilsette hakkede eplebiter og rosmarin.
    • Bland godt i kjøkkenmaskin og bruk visp, ikke elte krok.
    • Hell deigen i brødformen, pensle med litt lunkent vann og olje og sett til heving.
    • Stekes på nederste rille, 200 grader i ca 35-40 min.

    God fornøyelse!

    Les mer
  • Frisk og litt sunnere brownie Frisk og litt sunnere brownie
    07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Frisk og litt sunnere brownie

    Det er alltid litt farlig å kombinere sunn med kake, men i dette tilfellet så vil jeg si at det faktisk er en mulig kombinasjon. Browniemiksen er fullkorn og inneholder blant annet sammalt rismel og sammalt hirsemel, og er dermed en kilde til kostfiber. Om du tilsetter appelsinjuice i miksen får du en frisk og veldig god variant (som ikke bare smaker godt til påske). Og har du noen appelsiner liggende som ser litt tørre og slitne ut bruker du selvfølgelig disse.

    Dette trenger du:

    • 1 pose Brownie miks fra Det Glutenfrie Verksted
    • 200 gram smeltet smør (for en lettere variant kan du erstatte dette med kesam eller soyayoghurt)
    • 2 egg
    • 1,25 dl appelsinjuice eller 1-2 pressede appelsiner
    • Liten kakeform

    Dette gjør du:

    • Følg fremgangsmåten på baksiden av kartongen.
    • Bytt ut andel melk med appelsinjuice.
    • Jo mindre kakeform du buker jo saftigere blir kaken, alternativt følger du godt med på steketiden.
    • Jeg anbefaler 20-22 min steketid på en liten form.
    • Avkjøles lett på rist før du serverer med et lite dryss melis på toppen, og kanskje litt is eller en kremdott til?

    God fornøyelse!

    Les mer
  • Krydderbollekake Krydderbollekake
    07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Krydderbollekake

    Her snakker vi julestemning.

    Dette trenger du:

    • 1 pose Bollemiks
    • 1 pk tørr eller 1/2 pk fersk gjær
    • 3 dl melk
    • 143 gram kesam
    • 20 gram smør
    • 1/2 ts malt nellik
    • 1/4 ts allehånde (kan droppes)
    • 1/2 ts revet muskatnøtt
    • 1/2 ts kanel
    • 125 gram rosiner (kan også droppes om du ikke liker rosiner)
    • 1 pk ferdig vaniljekrem
    • 1 egg til pensling
    • Melis til melisdryss
    • 1 kakeform/ springform str 20-24 cm
    • 1 bakepapir
    • Silikonmatte og kjevle

    Dette gjør du:

    • Følg fremgangsmåten på baksiden av bolle miksen og tilsett krydderet i melmiksen. Husk at alle de våte ingrediensene skal være fingerlunkent.
    • Bland deigen godt i kjøkkenmaskinen, 10 min, og sett til heving minimum 30 min.
    • Ta en del av deigen (ca 1/3 del) og kjevle til en leiv du kan legge i bunn av den smurte kakeformen. Pass på at du lar deigen gå litt oppover kanten. Resten av deigen kjevler du ut som om du skal lage kanelsnurrer.
    • Smør vaniljekrem på før du ruller sammen. Kuttes i passe tykke deler og danderes i kakeformen, stående. Start alltid med en snurr i midten og jobb deg så videre utover. Sett til ny heving, ca 30 min.
    • Stekes på 200 grader, over- og undervarme, i ca 40 min. Følg med på tiden.
    • La kaken avkjøles på rist, dryss litt melis over og server.

    Nydelig julekake! God fornøyelse! <3

    Les mer
  • Påskevafler Påskevafler
    07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Påskevafler

    Vaffelmiksen kan varieres «i det uendelige» og denne varianten passer jo perfekt nå som det er påske.

    Dette trenger du til 7-8 vaffelplater:

    • 200 gram Vaffelmiks (1/2 pose Vaffel miks fra Det Glutenfrie Verksted)
    • 2 egg
    • 75 gram lettrømme eller laktosefritt alternativ
    • 2 dl appelsinjuice eller saften fra 1 1/2 appelsin
    • 1 ts kardemomme

    Dette gjør du:

    • Bland egg, appelsinjuice og rømme i en bolle og tilsett det tørre.
    • Blandes godt. La gjerne stå og svelle noen minutter før du steker.
    • Avkjøles lett på rist mens du finner frem «pynt» som for eksempel cottage cheese og friske bær.

    Tips: Ønsker du flere vafler dobler du bare oppskriften og bruker hele posen med Vaffelmiks. Perfekt å steke i solveggen mens påskeharen lader opp til påskeaften? Nyt og kos deg!

    Les mer
  • Påskescones med lemon curd Påskescones med lemon curd
    07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Påskescones med lemon curd

    Nå nærmer det seg påske og hva er vel bedre enn lange, solfylte dager hvor enkel, god hjemmebakst er en del av kosen? Disse sconesene fikk jeg inspirasjon til av Bollefrua – og jeg forsøkte meg på en glutenfri, herlig variant.

    Dette trenger du:

    • 1 pose Rundstykker uten gjær miks
    • bittelitt salt
    • bittelitt sukker
    • 2 dl melk
    • 2 ts sitronsaft
    • 1 ts vanilje ekstrakt eller 2 ts vaniljesukker
    • 100 gram kaldt meierismør i terninger

    Dette gjør du:

    Bland alle tørre ingredienser i en bakebolle, tilsett smør i terninger, melk og sitronsaft og bland godt. Deigen skal bli kompakt slik at du enkelt kan lage 9 scones som du former enkelt med hendene. Legges på en bakeplate kledd med bakepapir. Stekes på 225 grader, over- og under varme, i 10-15 min. Avkjøles på rist for de nytes med denne herlige, litt søte, lemon curden som du får oppskriften til her:

    • 1 økologisk sitron, skallet og saften
    • 3 eggeplommer
    • 100 gram sukker
    • 45 gram kaldt, usaltet smør

    Slik lager du lemon curd:

    Ha eggeplommene i en kjele og pisk godt sammen før du tilsetter sukker, sitronsaft og sitronskall, bland godt og kok opp under svak varme. La blandingen koke forsiktig mens du rører til det tykner. Konsistensen skal være som vaniljekrem. Ta gryten av varmen og tilsett smøret litt og litt mens du rører det inn. Avkjøles og settes kaldt i en tett boks.

    Riktig god fornøyelse og riktig god påske!

    Les mer
  • Bollejuletre Bollejuletre
    07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Bollejuletre

    En herlig variant å bake til juleverkstedet.

    Dette trenger du:

    • 2 poser Bollemiks
    • 1 pk fersk gjær
    • 1 beger kesam
    • 40 gram smør
    • 4 dl melk
    • 2 ts kardemomme
    • 1 pk vaniljekrem
    • 1 bakeark

    Dette gjør du:

    • Følg fremgangsmåten på baksiden av bolle miks posen.
    • Bland begge posene sammen til en deig. NB! Husk å varme kesam sammen med melk og smeltet smør til lunkent før du løser opp gjær og tilsetter miksen. Bland godt i kjøkkenmaskin, 5-10 min.
    • Sett til heving i ca 45 min.
    • Ta deigen og legg på en bakematte/ silikonmatte og form boller i ønsket størrelse. Deigen skal være lett å jobbe med og du skal ikke ha behov for ekstra mel til utbaking.
    • Form 15 runde boller og en litt avlang. Start med å legge den avlange i bunn som stammen til juletreet, legg så 5 boller på første rad og fortsett til du setter den siste bollen på toppen.
    • Sett til ny heving, ca 30 min.
    • Ta en skje med vaniljekrem i de ytterste bollene, pensle med sammenpisket egg, før du setter til steking midt i ovnen på 200 grader i ca 15-20 min. Følg med på tiden.
    • Avkjøles lett før du strør på litt melis – riktig god fornøyelse!

    Tips! Ønsker du et mindre tre holder det med halve oppskriften.

    Les mer
  • Fastelavenkrans Fastelavenkrans
    07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Fastelavenkrans

    Fastelaven er dagen å kose seg med nybakte boller fylt med krem og et lite melisdryss. Inviter gjengen din med på baking, og inviter noen på kaffe og boller?! Lag din egen fastelavenkrans og gjerne noen ekstra boller så skal du se det blir fastelavensfest. Ønsker du en større krans eller flere boller ved siden av dobler du bare oppskriften! 

    Dette trenger du:

    • 1 pose Søt Bakemiks fra Det Glutenfrie Verksted
    • 2 dl melk eller laktosefri melk
    • 1,5 dl (143 gram) kesam eller soyayoghurt
    • 20 gram smeltet smør
    • 1/2 pk fersk gjær
    • 1 egg til pensling (ikke nødvendig)
    • 3 dl fløte
    • Melis
    • Kakeform str 24 cm

    Bakeark

    Dette gjør du:

    • Følg fremgangsmåten på posen. Pass på at alle våte ingredienser er fingrevarme når du tilsetter miks og gjær (så du ikke dreper gjæren og får harde, tørre boller)
    • Kle kakeformen med bakepapir.
    • Etter at deigen har hevet triller du 10 like store boller. Dette gjør du enkelt med hendene da deigen er perfekt satt sammen til nettopp det.
    • «Kle» kakeformen med bollene lagt i ring, lik bildet.
    • Det ble to boller til overs for meg, som jeg da stekte ved siden av.
    • Sett til ny heving, ca 30 min.
    • Sett ovnen på 200 grader.
    • Pensle med egg (ikke nødvendig).
    • Stekes i 10-15 min, men følg med på tiden.
    • Avkjøles på rist mens du lager krem. Du kan selvsagt fylle med andre favoritter om du har det.
    • Ta av ringen på kakeformen og bruk en lang, skarp kniv til å dele kransen likt. Skulle det «skjære seg» så kan du fint dele kransen opp i bollebiter for så å sette den sammen igjen etter du har fylt med krem.

    Dryss litt melis på toppen, start fastelavensfesten og nyt! 

    Happy Fastelaven! :)

    Les mer
  • Luciakrans Luciakrans
    07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Luciakrans

    Hvorfor ikke lage en Lucia krans istedet for lussekatter? Og har du bolle-miksen i hus er det nemlig ingen sak å bake denne glutenfrie varianten til lucia.

    Dette trenger du:

    • 1 pose Bollemiks
    • 1/2 pk fersk gjær eller en pose tørrgjær
    • 2 dl melk
    • 140 gram kesam
    • 20 gram smør
    • 500 mg safran (gurkemeie skal også fungere som et alternativ, men her sverger jeg til ekte safran)
    • 1 ts kardemomme
    • 1 egg
    • Litt rosiner til pynt
    • Egg til pensling

    Dette gjør du:

    • Følg fremgangsmåten på baksiden av posen og tilsett ekstra kardemomme, safran og et egg. Husk at alle våte ingredienser skal være fingervarme før du tilsetter det tørre.
    • Bland gjerne melk, kesam og smør sammen i en kjele og varm opp før du blander sammen med de tørre ingrediensene. Tilsett også ett egg. Bland godt, og gled deg over fargen på deigen!
    • La deigen heve ca 30 min i bakebollen.
    • Bruk en bakematte som du legger deigen på. Form ønskede lussekatter og legg i ring i en stor kakeform str 26 cm kledd med bakepapir. Jeg fikk 7 lussekatter til kransen og 3 til overs.
    • Deigen er såpass fast at det går fint å bare bruke hender til å rulle og forme deigen. Skulle du likevel få en litt for løs deig bruker du det du har av glutenfritt mel tilgjengelig til utformingen.
    • Heves på nytt i ca 30 min. Pensle med sammenpisket egg før steking.
    • STEKETID: Sett ovnen på 220 grader, og stek i ca 10-15 min. Følg med på steketiden da den vil variere avhengig av størrelsen på lussekattene.

    Avkjøles på rist og dryss gjerne litt melis over før servering. God fornøyelse, og ha en riktig fin Lucia! <3

    Les mer
  • Glutenfri julekake Glutenfri julekake
    07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Glutenfri julekake

    «Alt er mulig» om du har en bolle-miks pose tilgjengelig. Denne gangen ble det Julekake – smaker jo himmelsk som den er eller så serverer du den tradisjonelt med smør og brunost. Kos blir det, garantert!

    Dette trenger du:

    • 1 pose Bollemiks
    • 1 pk tørrgjær eller 1/2 pk fersk
    • 143 gram kesam
    • 2 dl melk
    • 20 gram smør
    • 2 ts kardemomme
    • 1 lite pakke rosiner (ca 43 gram)
    • Egg til pensling
    • 1 bakepapir
    • En liten springform

    Dette gjør du:

    • Følg fremgangsmåten på baksiden av posen, og tilsett ekstra kardemomme og rosiner.
    • Bland godt og la deigen heve i bakebollen i ca 30 min på et lunt sted.
    • Form deigen på en bakematte – og dette får du fint til uten noe ekstra mel. Skulle deigen være litt klissete bruker du litt jyttemel på hendene og former en stor bolle.
    • Legg deigen i en kledd springform og sett til ny heving, ca 30 min.
    • Pensle julekaken med sammenpisket egg før du setter til steking.
    • STEKETID: Sett stekeovnen på 200 grader, over- og under varme og stek på nederste rille i ca 25 min. Synes du toppen blir for brun så legger du et bakeark på toppen. Følg med på steketiden!

    Avkjøles på rist før du skjærer opp i passende stykker og server som den er eller med det du liker best. God fornøyelse!

    Les mer
  • Glutenfrie lussekatter Glutenfrie lussekatter
    07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Glutenfrie lussekatter

    Svart senker natten seg i stall og stue… Luciadagen er for meg mest forbundet med lussekatter, og det er jo heller ingenting i veien for å ha flere anledninger å bake til? Og når jeg endelig fant løsningen til smakfulle og gode glutenfrie lussekatter så ble jo Lucia dagen enda mer stas å feire. Har du bolle-miksen i hus er det nemlig ingen sak å bake glutenfrie, smakfulle lussekatter.

    Dette trenger du:

    • 1 pose Bollemiks
    • 1 pk tørrgjær eller 1/2 pk fersk gjær
    • 2 dl melk
    • 143 gram kesam
    • 20 gram smør
    • 250 mg safran (gurkemeie skal også fungere som et alternativ)
    • 1 ts kardemomme
    • 1 egg
    • Litt rosiner til pynt og eventuelt egg til pensling

    Dette gjør du:

    • Følg fremgangsmåten på baksiden av posen og tilsett ekstra kardemomme og safran. Husk at alle våte ingredienser skal være fingervarme før du tilsetter.
    • Bland gjerne melk, kesam og smør sammen i en kjele og varm opp før du blander sammen med de tørre ingrediensene. Tilsett også ett egg. Bland godt, og gled deg over fargen på deigen!
    • La deigen heve ca 30 min i bakebollen. Bruk en bakematte som du legger deigen på.
    • Form ønskede lussekatter og legg på bakepapirkledd stekebrett. Deigen er såpass fast at det går fint å bare bruke hender til å rulle og forme deigen. Skulle du likevel få en litt for løs deig har du bare litt jyttemel tilgjengelig til utformingen.
    • La heve på stekebrett i ca 30 min. Pensle med sammenpisket egg før steking.
    • STEKETID: Sett ovnen på 220 grader, over- og under varme og stek i ca 10-15 min midt i ovnen. Følg med på steketiden da den vil variere avhengig av størrelsen på lussekattene. Jeg fikk 12 fine, store lussekatter av en pose Bolle miks.

    God fornøyelse, og ha en riktig fin Lucia!

    Les mer
  • Smånisser Smånisser
    07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Smånisser

    Disse finingene er jo perfekte å bake sammen med forventningsfulle smånisser, eller hva?

    Dette trenger du:

    • 1 pk Brownie miks
    • 4 egg
    • 200 gram smør
    • 1,25 dl melk

    Du trenger dette til «nisseluene»:

    • 75 gram Kremost naturell
    • ca 75 gram melis (kan helt klart reduseres)
    • 1 dl kremfløte, stivpisket
    • Jordbær eller bringebær

    Dette gjør du:

    • Følg fremgangsmåten på Brownies pakken.
    • Stekes maks 20 min.
    • Avkjøles mens du blander sammen kremost og melis, og tilslutt stivpisket fløte.
    • Stikk ut ønskede små runde former (jeg brukte et hvitvins glass)
    • Legg på kremost og et jordbær.

    Disse smånissene gjør muligens ventetiden enda mer spennende! God fornøyelse!

    Les mer
  • Müslibrød Müslibrød
    07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Müslibrød

    En super variant til Fiberbrødet, og som både er holdbart og saftig.

    Dette trenger du:

    • 1 pose Fiberbrød miks
    • 1 pose tørrgjær eller 1/2 pk fersk gjær
    • 3,5 dl lunkent vann
    • Tørkede fiken
    • Tørkede dadler
    • Tørkede aprikoser
    • 1 brødform 1 liter

    Dette gjør du:

    • Legg gjerne den tørkede frukten i litt vann før du blander den med miksen, men dette er ikke nødvendig om frukten oppleves myk.
    • Følg fremgangsmåten på baksiden av Fiberbrød miksen og tilsett tilsutt den tørkede frukten.
    • Smør brødformen eller kle den med bakepapir. Hell deigen i formen og sett til heving i 15-30 min.
    • Skru ovnen på 200 grader, over- og undervarme og stek i ca 50 min. Brødet skal helst være litt saftig når du senere skjærer i det så ikke la det steke for lenge.

    Dette brødet smaker supergodt til litt ost, sylte eller annet som setter igang julestemningen for deg. Brødet kan fint oppbevares i pose flere dager. Alternativt skjærer du i skiver og legger i fryseren for så å ta det opp etterhvert som behovet dukker opp. God fornøyelse!

    Les mer
  • Bløtkake med sukkerbunn Bløtkake med sukkerbunn
    07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Bløtkake med sukkerbunn

    Her har jeg laget en tradisjonell bløtkake med masse krem og jordbær, men bruk fantasien og pynt med det du, eller hedersgjesten, liker best. Det viktigste er jo at bunnen er glutenfri! Og kan spises av alle!

    Dette trenger du:

    • 6 egg
    • 2,5 dl sukker
    • 2 dl potetmel
    • 2 ts bakepulver
    • 26 cm springform

    Dette gjør du:

    • Sett stekeovnen på 160 grader.
    • Pisk egg og sukker til eggedosis før du blander forsiktig inn potetmel og bakepulver.
    • Ta bakepapir kun i bunn av formen, og hell røra i før du setter til steking på nederste rille i ca 45 min. Synes du kaka blir fort brun på toppen legger du et bakeark oppå.
    • Tips! For å unngå at bunnen faller sammen etter endt steketid så kan du slå av varmen, åpne ovnsdøra og ta kaken halvveis ut så den ikke fortsetter å steke, og la den kjøles ned der.
    • Ingen dører eller vinduer oppe ellers i rommet.

    DU KAN FINT LAGE KAKEN DAGEN FØR

    Bunnen kan du fint dynke og fylle med krem, bær og eller syltetøy dagen før du skal servere den slik at den får satt seg litt og blir myk og saftig. Smør på krem og pynt like før servering. God fornøyelse! <3

    Les mer
  • Suksesskaker Suksesskaker
    07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Suksesskaker

    Dette trenger du til bunnene:

    • 450 gram mandler
    • 6 eggehviter
    • 250 gram sukker

    Dette trenger du til kremen:

    • 6 eggeplommer
    • 1 ,25 dl fløte
    • 1 dl h-melk
    • 150 gram sukker
    • 25 gram maismel fra Det Glutenfrie Verksted
    • 1 ts vaniljesukker
    • 250 gram smør 

    Dette gjør du:

    • start med den gule kremen
    • Skill eggene i eggeplommer og eggehviter
    • Ha eggeplommene i en kjele sammen med fløte, melk, vaniljesukker, sukker og maismelet
    • Kok opp mens du rører hele tiden. 
    • La koke ca 1 min til det tykner.
    • Ta kjelen av varmen og rør inn smøret litt etter litt (del smøret opp i mindre biter og rør inn etterhvert)
    • Sett kremen til avkjøling
    • Sett ovnen på 180 grader varmluft
    • Kle 3 stekebrett med bakeark
    • Mal mandelen til de blir smulete
    • Ha eggehvitene i en ren bolle og pisk til de blir hvite
    • Tilsett så sukker litt etter litt og fortsett og piske til du får en blank og luftig marengs
    • Rør så inn mandlene
    • Bruk en skje og legg små klatter med deig på stekebrettene. 
    • Stek alle tre brettene samtidig i ca 13 min. 
    • Avkjøles til de stivner
    • Legg så først en kake til bunn, fyll på krem med en sprøytepose eller bruk en skje, legg så kake til på toppen. Når alle er montert smelter du litt sjokolade og ringler over. 

    Oppbevares fint i kjøleskapet noen dager, eller fryses ned og taes opp når behovet melder seg :)

    Goood fornøyelse!

    Les mer