Frokost og lunsj

Frokost er dagens viktigste måltid og med en sunn og god start på dagen så holder vi lenger. Frokost kan forberedes i en fei, eller nytes i lange drag når det er mulighet for det. Vær oppmerksom på at jo mer fullkorn og sammalt dine produkter inneholder jo mer energi og næring gir det, og da energi som varer utover dagen.

Bake flere brød i helgen og sørg for at fryseren er fylt opp til en hektisk hverdag, eller bland en kjøleskapsgrøt kvelden før som gir deg en super start på dagen. Med litt planlegging så blir hverdagen en fest ;)

Jeg har også lagt til noen forslag og retter som fint kan brukes til forrett.

  • Glutenfrie muffins med ost og pesto Glutenfrie muffins med ost og pesto
    17/02/2020 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Glutenfrie muffins med ost og pesto

    Glutenfrie muffins fylt med smeltet ost som smaker digg alene, med litt pesto eller som tilbehør til annen småmat. 

    Smaker aller best når de er nybakte, og fortsatt litt varme, men gjør seg også godt i lunsjboksen. Helt klart verdt en bakst, eller to.


    Du trenger:

    • 3 dl Maismel fra Det Glutenfrie Verksted
    • 1/2 dl Bokhvetemel fullkorn fra Det Glutenfrie Verksted
    • 1 1/2 ss bakepulver
    • 1 ts salt
    • 1/2 ts pepper
    • 2 egg
    • 2 dl melk/ plantebasert
    • 125 gram Jarlsberg ost skåret i biter
    • 3 ss smør

    Dette gjør du:

    1. Sett ovnen på 220 grader.
    2. Pisk egg og melk lett sammen.
    3. Bland de tørre ingrediensene; maismel, bokhvetemel, bakepulver, salt og pepper, tilsett smøret og så eggeblandingen og bland godt.
    4. Bruk et muffins brett som du smører formene godt og fyller med røre, og har du ikke muffinsbrett så kan du fint bruke du kraftige, store muffinsformene.
    5. Fyll formene med røre og fordel ostebitene i formene. 
    6. Stekes i ca 15 min - følg med på tiden.

    Avkjøles lett før du nyter med for eksempel hjemmelaget pesto? Oppskriften på den finner du her


    Les mer
  • glutenfritt eltefritt brød med røbeter og valnøtter Eltefritt brød med rødbeter og valnøtter
    13/02/2020 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Eltefritt brød med rødbeter og valnøtter

    Nok et vellykket, glutenfritt brød hvor det hele tar utgangspunkt i miksen Eltefritt Brød. Miksen er en klar favoritt om dagen, den er enkel å blande sammen, nyttig og sunn da miksen også kvalifiserer til nøkkelhullmerket og så er den et perfekt utgangspunkt for små justeringer og tilpasninger - som idag endte i dette saftige, gode brødet med smak og farge fra rødbeter. 

    Inspirasjon til dette brødet fikk jeg i boka Eltefri Bakst av Ina Johnsen - den kom ut like før jul og har massevis av tips og triks til eltefri bakst. To av oppskriftene er faktisk glutenfrie!! Og de andre kan fint "oversettes" til glutenfri bakst med små justeringer. 

    Så tilbake til dagens bakst! 

    Du trenger:

    • 1 pose Eltefritt Brød miks fra Det Glutenfrie Verksted
    • 500 gram ferdig kokte rødbeter (disse kjøper du ferdig kokt eller koker enkelt selv)
    • 100 gram valnøtter
    • 2 ss honning
    • 1 ts salt
    • 1/2 ts tørrgjær
    • 3,5 - 4 dl vann
    • litt ekstra mel (bruk det du har tilgjengelig ellers anbefaler jeg Bokhvetemel)

    Dette gjør du:

    1. Kok rødbetene myke. Om du kjøper ferdig kokte slipper du det.
    2. Del rødbetene opp i mindre biter og mos disse til en jevn mos ved hjelp av en stavmikser.
    3. Tilsett honning og bland inn i mosen
    4. Hell mosen over i en bakebolle og tilsett valnøtter, bakemiks, tørrgjær, salt og vann. Start med 3,5 dl vann og øk mengden opp til 4 dl om du tenker det er nødvendig. Bruk en slikkepott til å blande deigen. Husk at deigen skal være klissete, og ikke for fast
    5. Dekk bakebollen med Bees Wrap eller folie og sett til heving på kjøkkenbenken i 8-12 timer. Det går fint om den blir stående lenger enn 12 timer også ;).
    6. Strø litt mel på kjøkkenbenken og hell deigen over. Bruk en bakespatel eller slikkepott så du får med deg all deigen.
    7. Brett deigen lett sammen og tilfør mer mel om du synes den er for løs/ klissete.
    8. La deigen heve på kjøkkenbenken, under bakebollen i minimum 45 min.
    9. Sett jerngryta med lokk inn i ovnen og sett denne på 250 grader.
    10. Ta ut jerngryta, strø litt ekstra mel i bunn, legg deigen i, lag et par riss og sett på lokket.
    11. Stekes i 45 min på 250 grader, ta av lokket og skru ned temperaturen til 220 grader og stek videre i ca 25 min
    12. Avkjøles lett på rist.

    Tips!

    Dette brødet er så saftig og godt at det eneste du trenger er litt smør ;) men har du noen andre tips til pålegg så legg gjerne igjen en kommentar!


    God fornøyelse! :)

    Les mer
  • Ovnsbakt grøt Ovnsbakt grøt müsli med chia
    04/02/2020 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Ovnsbakt grøt müsli med chia

    Havregrøt er en sikker vinner og en god start på dagen. Her i huset "pimper vi ofte opp" havregrøten med å bruke Müsli med Chia miksen. Den inneholder flere spennende råvarer, i tillegg til havre, som poppet quinoa og amaranth, bokhveteflak og linfrø. 

    Denne gangen testet jeg ut å bake grøten i ovnen og det ble jo så godt! Og om du gjør små tilpasninger så kan den nesten fungere som en liten dessert også. Sjekk oppskriften her om du også er klar for en ny vri av den tradisjonelle havregrøten!


    Du trenger:

    • 7 dl Müsli med Chia fra Det Glutenfrie Verksted
    • 2 ss bakepulver
    • 1 ss vaniljesukker
    • 2 ts kanel
    • 1/2 ts salt
    • 3,5 dl mandelmelk (eller vanlig melk)
    • 2 egg
    • 0,5 dl flytende melange
    • 1 eple skåret i biter
    • 0,5 dl valnøtter hakket
    • Litt bær, frukt, lønnesirup, nøtter til pynt

    Dette gjør du:

    1. Sett ovnen på 175 grader.
    2. Bland alle de tørre ingrediensene i en bakebolle.
    3. Miks alle de våte ingrediensene i en annen bolle og tilsett dette i den tørre blandingen og bland godt sammen.
    4. Tilsett eplebiter og valnøtter.
    5. Smør en form str 20x20 cm eller en liten kakeform og fyll denne med blandingen.
    6. Stekes i 30 min.
    7. Avkjøles lett og nytes lun med friske bær/ litt lønnesirup/ kald melk/ nøtter.

    Tips! 

    Har du noe til overs kan dette fint brukes som ingrediens til vafler eller lapper. Smuldrepai med dette på toppen tar smuldrepaien til nye høyder ; )!

    God fornøyelse!



    Les mer
  • glutenfrie chia rundstykker Glutenfrie Chia rundstykker
    11/01/2020 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Glutenfrie Chia rundstykker

    Nybakte rundstykker frister alltid. Og på tide med en fremsnakk av Focaccia miksen som nesten kan brukes til "alt" i tillegg til en vellykket focaccia, loff, rundstykker, pizza, fletteloff, brytebrød og nå denne siste oppskriften som overrasket hele familien tidlig en lørdags morgen ;)


    Dette trenger du (til 11 store rundstykker):

    • 2 poser med Focaccia miks fra Det Glutenfrie Verksted
    • 100 gram Müsli med Chia fra Det Glutenfrie Verksted
    • 4 ts Chia frø knuste
    • 1 pk fersk gjær
    • 1 boks Kesam/ Soyayoghurt
    • 7 dl lettmelk/ melkefritt
    • 40 gram smør

    Dette gjør du:

    1. Finn frem og mål opp alle ingrediensene
    2. Smelt smør, tilsett melk og kesam og varm opp dette til fingerlunken temperatur
    3. Løs opp gjæren i væsken
    4. Hell væsken i bakebollen og tilsett de tørre ingrediensene
    5. Bland godt, min 5 min
    6. La heve min 30 min
    7. Kle et stekebrett med bakepapir
    8. Ta litt ekstra mel på kjøkkenbenken og ta deigen ut av bakebollen. 
    9. Del deigen opp i ønsket størrelser på rundstykkene og form de lett med hendene. Er deigen veldig klissete tilsetter du litt mer mel, men ikke for mye. La heller deigen være klissete enn for tørr.
    10. Sett til ny heving, min 30 min mens ovnen varmes opp
    11. Stekes på 215 grader i ca 25 min.
    12. Avkjøles lett på rist før dere nyter en lang frokost, en sen lunsj, eller et godt kveldsmåltid. 

    God fornøyelse!

    TIPS!

    De du ikke spiser opp samme dag deler du i to og fryser ned. Så har du nydelige rundstykker på lur når du måtte ønske det :) Tines på benken,  i ovnen på varmluft ca 10 min, eller i brødrister.

    Les mer
  • eltefritt brød Eltefritt brød
    02/01/2020 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Eltefritt brød

    Eltefritt brød har blitt vår families store favoritt - du blander miksen enkelt sammen på kvelden og så har du et deilig, mettende og godt brød til frokost. Og best av alt er at dette brødet holder seg godt. I tillegg har det en sprø, god skorpe som gjør det hele komplett. 


    Du trenger:

    • 1 pose Eltefritt Brød miks fra Det Glutenfrie Verksted 
    • 6 dl kaldt vann
    • 1/2 ts tørrgjær
    • 1 jerngryte (str 21 cm bredde)

    Dette gjør du:

    1. Mål opp vann og hell dette i en bakebolle
    2. Tilsett brødmiksen og tørrgjær
    3. Blandes godt sammen med en slikkepott
    4. Sett til heving, dekket med plastklede, på kjøkkenbenken. 12 timer heving er fint.
    5. Strø litt ekstra mel på kjøkkenbenken og hell deigen over
    6. Blandes/ brettes/ eltes lett sammen 
    7. La heve nye 45 min (snu bakebollen på hode og sett over deigen på kjøkkenbenken)
    8. Sett ovnen på 250 grader med og varm opp ovnen med jerngryta pluss lokk i
    9. Når ovnen er varm tar du ut gryta - pass på for den er varm. 
    10. Strø litt ekstra mel i bunn av kjelen og legg deigen oppi
    11. Lag noen kutt i overflaten, legg på lokket igjen og sett inn i ovnen
    12. Stek i 45 min på 250 grader
    13. Reduser til 225 grader, ta av lokket og stek videre i 15-20 min
    14. Avkjøles på rist før su skjærer i det
    15. Oppbevares i kjøkkenhåndkle for å bevare den sprø skorpen, alternativt skjærer du opp i skiver og fryser ned slik at du kan ta opp etter behov.

    God fornøyelse! <3

    Les mer
  • glutenfrie knekkebrød Glutenfrie knekkebrød
    02/12/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Glutenfrie knekkebrød

    Knekkbrød miksen til Det Glutenfrie Verksted er det flere av dere som har lett etter og savner i butikkhyllene. Det gjøres stadig endringer i utvalget i fri for hylla, og noen ganger skjer det dessverre at en favoritt utgår. Så for å "bøte på såret" vil jeg dele jeg oppskriften med dere her. Min lille adventspresang til deg - da disse er gode både som tilbehør til julens godsaker til frokost og lunsj, men også som base til å lage Sjokoladeknekke som også står i boka Glutenfri Jul :)


    Du trenger:

    • 100 gram solsikkekjerner
    • 100 gram bokhveteflak fra Det Glutenfrie Verksted
    • 85 gram linfrø, hele
    • 70 gram sesamfrø
    • 65 gram gresskarkjerner
    • 5 dl kokende vann
    • 3 bakeark og en kjevle

    Dette gjør du:

    1. Vei opp alle de tørre ingrediensene, og bland disse lett i en bakebolle.

    2. Kok opp 5 dl vann som du heller over blandingen.

    3. La stå og svelle min 15 min.

    4. Sett stekeovnen på 200 grader (kan også bruke varmluft men da 190 grader)

    5. Legg to bakeark på kjøkkenbenken og del så blandingen på disse to bakearkene.

    6. Legg det siste bakearket over deigen og klem utover. Bruk en kjevle til å fordele deigen jevnt utover bakearket. 

    7. Sett inn begge brettene, og ta ut etter 5 min og bruk en pizzaskjærer til å dele opp i passe størrelse.

    8. Bytt plass på brettene underveis og stek videre i 20 min. 

    9. Fjern bakepapir og legg knekkebrødene på en rist og sett tilbake i avslått ovn og la de stå der til ovnen er kald. På den måten får du sprø, digge knekkebrød.


    God fornøyelse!


    Les mer
  • Müslibrød Müslibrød
    07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Müslibrød

    En super variant til Fiberbrødet, og som både er holdbart og saftig.

    Dette trenger du:

    • 1 pose Fiberbrød miks
    • 1 pose tørrgjær eller 1/2 pk fersk gjær
    • 3,5 dl lunkent vann
    • Tørkede fiken
    • Tørkede dadler
    • Tørkede aprikoser
    • 1 brødform 1 liter

    Dette gjør du:

    • Legg gjerne den tørkede frukten i litt vann før du blander den med miksen, men dette er ikke nødvendig om frukten oppleves myk.
    • Følg fremgangsmåten på baksiden av Fiberbrød miksen og tilsett tilsutt den tørkede frukten.
    • Smør brødformen eller kle den med bakepapir. Hell deigen i formen og sett til heving i 15-30 min.
    • Skru ovnen på 200 grader, over- og undervarme og stek i ca 50 min. Brødet skal helst være litt saftig når du senere skjærer i det så ikke la det steke for lenge.

    Dette brødet smaker supergodt til litt ost, sylte eller annet som setter igang julestemningen for deg. Brødet kan fint oppbevares i pose flere dager. Alternativt skjærer du i skiver og legger i fryseren for så å ta det opp etterhvert som behovet dukker opp. God fornøyelse!

    Les mer
  • Müslirundstykker Müslirundstykker
    01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Müslirundstykker

    Glutenfrie müslirundstykker er skikkelig godt, og mettende og det perfekte turfølge eller som "reserve" når du er i farta. 

    Dette trenger du:

    • 1 pose Fiberbrød miks
    • 3,5-4 dl vann
    • 1/2-1 pk tørrgjær 
    • En neve tørket frukt (jeg hadde aprikos og blåbær denne gangen)
    • En neve nøtter (jeg hadde hasselnøtter men bruk det du har)
    • 1 liten langpanne

    Dette gjør du:

    • Følg fremgangsmåten på bakemiksen og tilsett i tillegg tørket frukt og nøtter
    • Blandes godt og gjør gjerne det for hånd.
    • Kle en liten langpanneform med bakepapir
    • Form ønsket størrelse på rundstykkene.
    • Sett til heving ca 30 min 
    • Stekes på 215 grader i ca 20-25 min. 
    • Avkjøles lett og nytes med ditt favorittpålegg (tips: en skive god ost gjør seg på disse)


    God fornøyelse! :)

    Les mer
  • Glutenfrie proteinrundstykker Glutenfrie proteinrundstykker
    25/09/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Glutenfrie proteinrundstykker

    Snakk om en enkel og fantastisk god variasjon på nystekte rundstykker fylle av proteiner og gode næringsstoffer. Holdbare er de også :)

    Dette trenger du:

    • 180 gram Müsli med Chia fra Det Glutenfrie Verksted 
    • 100 gram bokhveteflak eller glutenfrie havregryn (om du bruker glutenfrie havregryn anbefaler jeg å mose disse litt først)
    • 100 gram solsikkekjerner
    • 85 gram linfrø, hele
    • 70 gram sesamfrø
    • 65 gram gresskarkjerner
    • 2 små bokser cottage cheese (500 gram)
    • 4 egg
    • 1,5 ts bakepulver
    • 1 ts salt
    • En liten eske rosiner (125g) – rosiner kan droppes eller byttes ut med annen type tørket frukt som aprikos, tranebær, goji bær, fiken, alt etter hva du liker og hva som frister.

    Dette gjør du:

    • Bruk en blender til å blande cottage cheese, egg, bakepulver, og salt til en glatt masse. Tilsett så alle tørre ingredienser, og eventuelle rosiner og bland godt sammen til det blir en fast masse.
    • Bruk hendene og form rundstykker som du legger på stekebrett kledd med bakepapir. Jeg fikk totalt 14 rundstykker ut av denne deigen.
    • Stekes på 180 grader varmluft i ca 20 min – følg alltid med på steketiden da den varierer både i forhold til ovn og størrelsen på rundstykkene.
    • Avkjøl lett på rist før du nyter med ditt favorittpålegg! 


    Smaker himmelsk med Snøfrisk og litt urter!


    God fornøyelse!

    Les mer
  • Pannekaker til lunsj Pannekaker til lunsj
    25/09/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Pannekaker til lunsj

    Prøv denne om du har lyst på noe litt salt istedet for søtt til pannekakene, eller om du skal ha gjester og ønsker servere noe enkelt?

    Dette trenger du:

    • 1 pose Pannekake miks
    • 5 egg (prøv med egg erstatning om du ikke tåler egg)
    • 6 dl melk (kan fint bruke laktosefritt alternativ)
    • Snøfrisk
    • Litt salat
    • Litt rødløk
    • Parma skinke/ Speke skinke

    Dette gjør du:

    • Stek pannekaker som anvist på posen.
    • Smør et tynt lag med snøfrisk før du legger på resten av pålegget. Rull sammen og server eller skjær opp i delikate biter.
    • Og er det noen som ønsker søte pannekaker også kan du jo enkelt sette frem litt syltetøy og friske bær også.

    God fornøyelse!

    Les mer
  • Energikuler av aprikos, nøtter og litt sitron Energikuler av aprikos, nøtter og litt sitron
    25/09/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Energikuler av aprikos, nøtter og litt sitron

    En enkel, rask og smakfull oppskrift proppet med energi. Perfekt å ha med ut på tur eller om du bare har lyst på noe godt.

    Dette trenger du:

    • 100 gram usaltede cashewnøtter
    • 50 gram mandler (bruk gjerne andre nøtter også om du vil)
    • 15 tørkede aprikoser
    • 1 dl myke rosiner
    • 1/2 sitron hvor du bruker revet skall samt saften

    Dette gjør du:

    • Bland alle ingredienser sammen i en blender og kjør til du har en klissete masse.
    • Rull til små kuler og putt i en liten boks om du skal ut på tur.
    • Har du noen til overs så kan disse fint oppbevares i fryseren (faktisk veldig gode også rett fra fryseren!)

    God tur, og god fornøyelse!

    Les mer
  • Scones med tranebær og nøtter Scones med tranebær og nøtter
    25/09/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Scones med tranebær og nøtter

    En rask liten mulighet på en avslappet, lat morgen eller sen lunsj.

    Dette trenger du:

    • 1 pose Rundstykker uten gjær miks
    • 2,5 dl skummet kultur eller naturell yoghurt
    • 0,5 dl appelsin juice
    • 100 gram meierismør
    • 2 dl hakkede hasselnøtter
    • 0,5 dl hakkede tranebær
    • (jeg brukte tranebær fra Sunmaid som er ganske søte og dermed tilsatte jeg ikke noe mer sukker i deigen)

    Dette gjør du:

    • Sett ovnen på 200 grader, over- og under varme.
    • Hell miksen i en egnet bakebolle og tilsett smør i terninger som du så knar inn i deigen. Ha i melk og juice og elt det gost sammen til en klissete deig. Du kan fint bare røre sammen med en røre. Tilslutt tilsetter du nøtter og tranebær. Form ca 12 scones som du legger på en bakepapir kledd stekeplate. Jeg formet hver og en enkelt ved hjelp av hender.
    • Stek scones midt i ovnen i ca 20 min – følg med på steketiden.

    Smaker kjempegodt som de er men også godt med en skive ost eller litt syltetøy. God fornøyelse!

    Les mer
  • Matmuffins Matmuffins
    25/09/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Matmuffins

    Disse ble skikkelig gode og perfekte å ta med på tur, i matpakken, til kvelds eller egentlig når som helst.

    Dette trenger du:

    • 1 pose Brød miks (400 gram)
    • 3 ts bakepulver
    • 1 ts pepper
    • 150 gram squash
    • 1 gulerot
    • 175 gram ost (Jarlsberg eller gouda)
    • 150 gram skinke
    • 3 egg
    • 4-4,5 dl melk

    Dette gjør du:

    • Sett ovnen på 200 grader, over- og undervarme. Riv squash, gulerot, skinke og ost og bland sammen men brødmiksen, bakepulver og pepper. Tilsett gjerne litt friske urter også om du har det tilgjengelig. Bland egg og melk sammen, tilsett blandingen og rør godt sammen – trenger ingen kjøkken maskin til dette. Se an mengden melk til deigen blir passe myk og ikke for tørr. Bruk et muffinsbrett og fyll 3/4 fulle. Smør gjerne hullene før du fyller de så blir det enklere å få de ut av formen etter steking. Her ble det faktisk nok til to runder med brettet. Du kan alternativt halvere mengden i oppskriften om du ønsker mindre porsjon. Har du ikke «Brød miksen» tilgjengelig kan du fint bruke «Rundstykker uten gjær» miksen, men da dropper du å tilsette bakepulver. «Focaccia miksen» kan selvfølgelig også brukes for en lysere variant.
    • Stekes midt i ovnen i ca 20-25 min men følg med på tiden. Er du usikker på om de er ferdige kan du stikke en pinne ned i midten av muffinsen – henger det deig igjen så bør de stå litt lenger.

    God fornøyelse!

    Les mer
  • Eplescones med kokos Eplescones med kokos
    25/09/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Eplescones med kokos

    Lyst på noe enkelt, nybakt og godt? Prøv denne da vel!

    Dette trenger du:

    • 1,5 dl Müsli med Chia
    • 1 dl kokosmel
    • 1 ts bakepulver
    • 1/2 ts salt
    • 2 grovt revne epler
    • 1,5 dl kesam

    Dette gjør du:

    • Sett ovnen på 200 grader
    • Bland de tørre ingrediensene i en bolle
    • Riv eplene grovt og tilsett det tørre
    • Bland inn kesam
    • Form deigen/ røra til to runde kaker som du legger på et stekebrett dekket med bakepapir
    • Lag et kryss i hver av kakene og sett til steking ca 25 min.

    Nytes litt avkjølt, som de er, eller med for eksempel snøfrisk og en kopp te. Riktig god fornøyelse!

    Les mer
  • Kjøleskapsgrøt med bringebær eller mango Kjøleskapsgrøt med bringebær eller mango
    25/09/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Kjøleskapsgrøt med bringebær eller mango

    Kjøleskapsgrøt kan jo varieres i det uendelige. Her får du like godt to varianter. 

    MED BRINGEBÆR

    Dette trenger du:

    • 2 dl Müsli med Chia
    • 2 dl skyr yoghurt kokos
    • 0,5 dl vann

    Dette gjør du:

    • Bland alle ingredienser sammen i en skål, gjerne et norgesglass som du kan feste lokk på.
    • Settes så kaldt i kjøleskapet over natten, eller minimum 5 timer. Denne oppskriften kan fint deles på to.
    • Dryss på med gresskarfrø, solsikkefrø og friske bringebær.

    MED MANGO

    Dette trenger du:

    • 2 dl Müsli med Chia
    • 2,5 dl naturell yoghurt
    • 0,5 dl vann

    Dette gjør du:

    • Bland alle ingredienser sammen i en skål, gjerne et norgesglass som du kan feste lokk på.
    • Settes så kaldt i kjøleskapet over natten, eller minimum 5 timer. Denne oppskriften kan fint deles på to.
    • Søt gjerne denne med litt honning før du drysser på mandler og mango da denne kun er blandet med naturell yoghurt.

    Her kan jeg nesten garantere deg en god start på dagen!

    Les mer
  • Knekkebrødsticks med avokadokrem Knekkebrødsticks med avokadokrem
    25/09/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Knekkebrødsticks med avokadokrem

    Litt sunnere form for snacks, men det er jo bare fint sålenge det smaker så godt! 

    Til Knekkebrødsticks trenger du:

    • 1 pose Knekkebrødmiks
    • 5 dl vann
    • litt havsalt
    • fersk rosmarin (prøv gjerne med andre urter også om du har det tilgjengelig)

    Til Avokadokrem trenger du:

    • 1 moden avokado
    • litt limesaft
    • 1-2 ss creme fraiche

    Dette gjør du:

    • Følg fremgangsmåten på baksiden av Knekkebrødmiks posen. Etter å ha kjevlet ut røra, strør du litt havsalt samt fersk rosmarin over.
    • Stek i 5 min før du tar ut og deler opp i passe størrelse. Bruk en pizzaskjærer til dette, det gjør det hele enklere. Du lager enkle riller uten å skjære helt igjennom, og på den måten er det enkelt å dele opp når knekkebrødene er ferdig stekt. Litt morsomt å lage tynne sticks som en forandring til vanlige ruter.
    • Etter endt steketid tar du bakepapiret av og setter så knekkebrødene tilbake i avslått ovn med døren litt på gløtt – la de gjerne stå der noen timer så sikrer du at knekkebrød sticksene blir skikkelig sprø. Del så opp og legg i en type kakeboks, ikke plastboks for da vil de etterhvert bli myke.
    • Avokadokrem lager du like før servering. Bland avokado, limesaft og creme fraiche i en blender slik at det blir en myk krem. Størrelsen på avokadoen avgjør hvor mye creme fraiche du trenger. Smak deg frem her.

    Så enkelt, og så godt! God fornøyelse!

    Coop selger ferdige knekkebrød sticks som ikke er glutenfrie, men med Knekkebrødmiksen fra Det Glutenfrie Verksted lager du det veldig enkelt selv. Inspo til dette tipset hentet jeg fra coop.

    Les mer
  • Hirsegrøt Hirsegrøt
    25/09/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Hirsegrøt

    Hirse er en berikelse i et glutenfritt kosthold. Hirse er en gruppe små kornslag med runde frø og regnes som en av de eldste kornsortene. Hirse er særlig rik på kisel (silisium) og inneholder også mye magnesium, fosfor, kalium, jern og fluor. Fettinnholdet er omtrent som hos havre. 

    Nå som Det Glutenfrie Verksted også har Hirseflak i "rent mel i posen" serien deler jeg denne oppskriften på Hirsegrøt. Og er du glad i tradisjonelle havregrøt vil jeg anbefale deg å teste ut denne for en fin avveksling til den tradisjonelle, men også fordi det smaker så godt. Nesten litt søt faktisk.

    Dette trenger du til 2 porsjoner:

    • 2 dl Hirseflak fra Det Glutenfrie Verksted
    • 1/2 liter melk (plantebasert om du vil)
    • Litt vann om du synes den blir for tykk
    • 1/2 ts salt
    • Litt smør, kanel og bittelitt sukker

    Dette gjør du:

    • Varm opp melken, forsiktig
    • Dryss i hirseflak og litt salt
    • Kok opp på middels varme mens du rører forsiktig, til du får en passe grøtete konsistens
    • Spe gjerne ut med litt vann om du synes grøten blir for tykk. 
    • Smak til med kanel, og litt smør/sukker og pynt gjerne med noen tørkede ringblomster slik jeg har gjort her ;)

    Riktig god fornøyelse!

    Les mer
  • Frokostmuffins Frokostmuffins
    25/09/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Frokostmuffins

    Hvem kunne ikke ønske seg muffins til frokost? Eller i matpakken? En muffins som faktisk metter, smaker godt og ikke er proppet med sukker. Prøv denne!

    Dette trenger du:

    • 240 gram Rundstykker uten gjær miks (Brød miksen funker også)
    • 60 gram kokosblomst sukker/ rårørsukker eller annen sukkerkilde (kan også reduseres)
    • 2 ts kanel
    • 1 ts bakepulver
    • 1 ts vaniljesukker
    • 225 g frisk eller frossen mango kuttet i små biter
    • 220 g reven gulrot
    • 60 gram blåbær (jeg brukte frosne plukket i høst)
    • 1 eple, økologisk, raspet
    • 60 gram nøtter (jeg brukte valnøtter, mandler og sesamfrø)
    • 3 egg
    • 110 g rapsolje

    Dette gjør du:

    • Sett ovnen på 215 grader, over- og undervarme.
    • Bland alle tørre ingredienser i en bolle og bland godt, det holder å gjøre dette med en sleiv/ visp. Tilsett mango, gulerot, blåbær og nøtter og bland også dette godt. Bland egg og olje godt sammen i en egen bolle og tilsett i den øvrige miksen/ bolle. Blandes godt.
    • Bruk et muffinsbrett som du smører før du tar en god spiseskje og fyller hvert hull med røre. Dette blir mer enn nok til å fylle et brett så du kan eventuelt vurdere å halvere mengden. Men sikkert godt å putte de som eventuelt blir til overs i fryseren og ta opp etterhvert.
    • Stekes midt i ovnen i ca 25 min.

    Riktig god fornøyelse!

    Les mer
  • Kjøleskapsgrøt med ingefær, appelsin og eple Kjøleskapsgrøt med ingefør, appelsin og eple
    25/09/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Kjøleskapsgrøt med ingefør, appelsin og eple

    Nå som høstmørket virkelig har senket seg, og alle sanser leter etter litt lys og snev av sol så er det desto mer viktig med en god start på dagen. Og om du i tillegg er litt rusten i halsen så kan denne anbefales!

    Fersk ingefær, appelsin og litt eple blandet med næringsrik müsli ja det ble en skikkelig god kombo :)

    Oppskriften er nok til 2 pers så her kan du kanskje overraske noen?

    Dette trenger du:

    • 2 dl Müsli med Chia
    • 0,5 dl solsikkekjerner
    • 2 ss fersk, revet ingefær 
    • 1 revet eple
    • 1 appelsin - saften fra denne og bruk også fruktkjøttet
    • ca 3 dl melk eller mandelmelk
    • 2 dl naturell yoghurt
    • hakkede mandler/ mandelskiver

    Dette gjør du:

    • Bland alle ingredienser (Müsli med Chia, solsikkekjerner, revet ingefær, revet eple, appelsinsaft/ appelsinkjøtt og melk) godt sammen i en skål, gjerne et norgesglass som du kan feste lokk på.
    • Settes kaldt i kjøleskapet over natten, eller minimum 5 timer. 
    • Neste morgen tilsetter du yoghurt og blander godt
    • Fordel grøten i to skåler, pynt med litt mandelskiver og eventuelt noen appelsinskiver og nyt en frisk start på dagen! :)
    Les mer
  • Glutenfri granola Glutenfri granola
    25/09/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Glutenfri granola

    Hjemmelaget granola er vel noe av det smarteste du kan lage? Det sikrer en god start på dagen, i tillegg til at du selv kan bestemme andel sukker du vil tilsette for å gjøre den akkurat passe søt og smakfull uten at det nødvendigvis er sukker det er mest av i din løsning. Her er et forslag til ingredienser som du selvsagt fint kan endre på/ legge til om du ønsker å bruke for eksempel andre typer nøtter, tørket frukt og/ eller bær. 

    Dette trenger du:

    • 250 gram Müsli med Chia fra Det Glutenfrie Verksted
    • 250 gram diverse nøtter/ frø som hasselnøtter, mandler, mandelflak, valnøtter, solsikkekjerner, sesamfrø (jeg hadde nøtter igjen fra jul som jeg brukte)
    • 2 ts havsalt
    • 1 dl eplejuice
    • 1 ss honning
    • 1 ss smør
    • 100 gram tørket bær/ frukt etter smak

    Dette gjør du:

    • Sett ovnen på 140 grader.
    • Hakk alle nøtter grovt og bland med Müsli med Chia.
    • Ha eplejuice, smør og honning i en liten kjele og varm opp dette til alt er løst opp
    • Bland så det våte sammen med det tørre - blandes godt i en bakebolle
    • Dekke et stekebrett med bakepapir og hell blandingen godt utover
    • Stek i ca 50 min til blandingen har fått en fin og gylden farge, men pass på å røre og blande litt underveis slik at det blir tekst jevnt
    • Avkjøles før du tilsetter tørket frukt/ bær
    • Oppbevares i en tett glasskrukke eller boks. 

    God fornøyelse! :)

    Les mer
  • Knekkebrød med kremet tranebærost Knekkebrød med kremet tranebærost
    25/09/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Knekkebrød med kremet tranebærost

    Denne kremosten tar de hjemmelagede knekkebrødene til nye høyder ;)

    Jeg synes fargen ble så fin i tillegg til at det smaker veldig godt selvfølgelig. Oppskriften får du her;

    Til hjemmelagede Knekkebrød trenger du:

    • 1 pose Knekkebrødmiks
    • 5 dl vann
    • litt havsalt

    Det er flere av dere som savner denne miksen ute i butikk og det beste tipset her er å bestille direkte hos allergikost, så får du den sendt direkte hjem til deg. Følg denne linken til deres nettside

    Til å lage kremet tranebærost trenger du:

    • 1 friske tranebær
    • 2 ss juice (jeg brukte appelsin)
    • 1 ss lønnesirup
    • 1/2 ts revet sitronskall (bruk økologisk sitron som ikke er sprøytet)
    • 1 pk Snøfrisk naturell (125 gram)
    • Litt salt og pepper
    • Tranebær til pynt
    • Frisk timian eller rosmarin

    Dette gjør du:

    • Følg fremgangsmåten på baksiden av Knekkebrødmiks posen. Etter å ha kjevlet ut røra, strør du bittelitt havsalt over.
    • Stek i 5 min før du tar ut og deler opp i passe størrelse. Bruk en pizzaskjærer til dette, det gjør det hele enklere. Du lager enkle riller uten å skjære helt igjennom, og på den måten er det enkelt å dele opp når knekkebrødene er ferdig stekt. 
    • Etter endt steketid tar du bakepapiret av og setter så knekkebrødene tilbake i avslått ovn med døren litt på gløtt – la de gjerne stå der noen timer så sikrer du at knekkebrødene blir skikkelig sprø.
    • Del så opp og legg i en type kakeboks, ikke plastboks for da vil de etterhvert bli myke.
    • Kremet tranebærost lager du slik:
    • Ha tranebær, juice, sitronskal og lønnesirup i en liten kjele
    • La det koke sammen på svak varme til tranebærene er myke og det hele er blitt som en tykk saus. Avkjøl dette 
    • Ta snøfris i en bolle og visp den myk sammen
    • Tilsett litt salt og pepper og visp sammen
    • Tilsett så først halvparten av tranebærsausen og bland sammen, tilsett mer og rør sammen til du synes den har passe konsistens og smak. Om du vil ha den helt uten klumper kjører du den i en blender, hvis ikke holder det å røre sammen med en visp. 

    Så enkelt, og så godt! God fornøyelse!

    Tranebærkremosten smaker sikker like godt på en ristet skive med fiberbrød, tror du ikke? ;)

    Les mer
  • Lapper av quinoamel Sunne lapper av quinoamel
    25/09/2019 - Det Glutenfrie Verksted 1 Kommentar
    Sunne lapper av quinoamel

    Noen ganger blir ting stående i kjøleskapet, en slump her og en slump der. Eller bananer som er i overkant brune. Ofte blir det til vafler eller pannekaker her i huset, men i dag ble det en litt ny variant - nemlig disse supergode lappene basert på mitt økologiske quinoa mel - sunt og godt!

    Dette trenger du:

    • 2 dl Quinoamel fra Det Glutenfrie Verksted
    • 1 ts bakepulver
    • 2 egg
    • 1 moden banan
    • 1/2 ts salt
    • 1 dl melk (jeg brukte rester av laktosefri matfløte)
    • 4 ss kokosyoghurt (eller kesam, rømme, creme fraiche, annen yoghurt)

    Dette gjør du:

    • Bland banan, egg og melk/ yoghurt med stavmikser til en jevn røre
    • Tilsett det tørre og visp lett sammen
    • Smelt litt smør i stekepanna og stek små fine lapper (bruk en liten sausøse så er det enklere å disponere røra)
    • Stek og kos dere med nystekte lapper med friske bær, syltetøy, litt honning, eller rett og slett som de er.
    God fornøyelse! :)
    Les mer
  • Bokhvetegrøt med plommer Bokhvetegrøt med plommer
    25/09/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Bokhvetegrøt med plommer

    Nå som Det Glutenfrie Verksted har introdusert Bokhveteflak i "rent mel i posen serien" deler jeg denne oppskriften på en alternativ havregrøt hvor jeg har byttet ut havregryn med bokhveteflak.

    En liten tvist og forandring på den vanlige grøten, og ved å tilstte noen plommer i så blir jo dette en helt ny nytelse - som både metter og varer :)

    Dette trenger du til 2 porsjoner:

    • 2 dl Bokhveteflak fra Det Glutenfrie Verksted
    • 4 dl melk (plantebasert om du vil)
    • Litt vann om du synes den blir for tykk
    • 1/2 ts salt
    • 2 plommer, uten sten og delt i biter som du har i selve grøten
    • 2 plommer som du deler opp til topping
    • 50 gram valnøtter
    • Litt honning

    Dette gjør du:

    • Varm opp melken, forsiktig
    • Dryss i bohveteflak, litt salt og plommebiter
    • Kok opp på middels varme mens du rører forsiktig, til du får en passe grøtete konsistens
    • Spe gjerne ut med litt vann om du synes grøten blir for tykk.
    • Del opp plommer og fordel dette over grøten sammen med valnøtter og en liten tvist med honning om du vil.
    Riktig god fornøyelse!
    Les mer
  • Müsligrøt med chia Müsligrøt med chia
    25/09/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Müsligrøt med chia

    Denne oppskriften fant jeg inspirasjon til i bladet Shape-up. Forsøkte meg på den en dag formen ikke var helt på topp, jeg var frossen og litt små forkjøla. Tror faktisk denne gjorde meg frisk jeg Uansett en skikkelig smakfull variant av den tradisjonelle havregrøten!

    Dette trenger du:

    • 1,5 dl Müsli med Chia
    • 3 dl vann
    • 1 gulrot
    • 1/2 eple
    • 1 god klump ingefær
    • 1/2 ts kanel
    • 1/2 ts gurkemeie
    • 1 ts honning (ikke nødvendig)
    • 1 neve hasselnøtter

    Dette gjør du:

    • Start med å riste hasselnøtter på ca 180 grader i 12 min.
    • Rasp gulrot, eple og ingefær
    • Bruk fingrene til å presse ut juicen fra ingefæren.
    • Ha havregryn, raspet gulrot, eple, ingefærsaft og vann i en liten kjele
    • Kok opp på middels varme mens du rører forsiktig, til du får en passe grøtete konsistens
    • Smak til med kanel, gurkemeie og honning og pynt med friske eplebiter og ristede hasselnøtter

    Riktig god fornøyelse!

    Les mer
  • Kjøleskapsgrøt med blåbær Kjøleskapsgrøt med blåbær
    11/09/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Kjøleskapsgrøt med blåbær

    Kjøleskapsgrøt kan man nesten bli avhengig av – utrolig smakfullt og veldig mange variasjonsmuligheter! Nyheten «Müsli med Chia» kvalifiserer til nøkkelhullmerket som vil si at den scorer høyt på at den ikke er tilsatt sukker, eller salt i tillegg til at den har bra med fiber i seg. Med andre ord en sunn müsli miks og en optimal ingrediens i denne kjøleskapsgrøten. Her er en variant som jeg har dilla på om dagen. 

    Dette trenger du:

    • 2 dl Müsli med Chia
    • 2,5 dl kokosmelk (gjerne den fete da den gir mer smak)
    • 0,5 dl vann
    • 6 ss frosne blåbær

    Dette gjør du:

    • Bland alle ingredienser sammen i en skål, gjerne et norgesglass som du kan feste lokk på.
    • Settes så kaldt i kjøleskapet over natten, eller minimum 5 timer.
    • Denne oppskriften kan fint deles på to.

    Super start, eller avslutning på din dag!

    Tips!
    Mange av dere har Müsli miks med bær som en klar frokostfavoritt - bruk den som base om du vil. Det blir også en knall start på dagen! Da kan du redusere antall ss frosne blåbær i oppskriften siden det allerede er tørkede bær i denne miksen.
    Les mer