AKTUELT

Her vil jeg dele aktuelle tips, råd og kunnskap som tar utgangspunkt i mitt eget liv, og min egen hverdag, som cøliaker i tillegg til det å ha barn med cøliaki.

Noen utfordringer oppleves større enn andre, men etterhvert som man blir tryggere og finner løsninger så vil jeg si at det går seg til. Jeg håper likevel at denne siden kan gjøre din hverdag litt enklere og kanskje du kan finne noe motivasjon gjennom mine erfaringer. Er det ting du er usikker på så send meg gjerne en melding. Din undring over et tema er du sikkert ikke alene om, og ved å dele tips her så kan vi sammen hjelpe flere. 

Glutenfritt, så klart!

 • Intensjonsavtalen for sunnere kosthold Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold
  20/09/2021 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
  Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold

  Da vi ble med i Intensjonsavtalen 2016-2021 var det naturlig for oss å signere på innsatsområdene for å redusere tilsatt sukker og øke andel grove kornprodukter, sier Monica, og legger til at de i den videreførte intensjonsavtalen 2022-2025 også vil være med på arbeidet om å redusere salt og mettet fett i sine produkter.

   

  Les mer
 • Et glutenfritt kjøkken Et glutenfritt kjøkken
  25/02/2021 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
  Et glutenfritt kjøkken

  Tenk deg tanken; Gyldendal forlag tar kontakt og ønsker å lage en bok med dine oppskrifter og din historie... rett og slett Et glutenfritt kjøkken!

  Jeg er stolt, ydmyk og veldig veldig fornøyd med boka som nå er levert til trykkeri og snart er klar for salg. Ark og Norli har allerede tatt inn boka og forhåndssalget er godt i gang.

   

   

  Les mer
 • Det Glutenfrie Verksted lavFODMAP sertifisert Det Glutenfrie Verksted er lavFODMAP sertifisert!
  02/11/2020 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
  Det Glutenfrie Verksted er lavFODMAP sertifisert!

  Det Glutenfrie Verksted har sertifisert 26 av sine produkter som lavFODMAP!

   

  I forbindelse med Det Glutenfrie Verksted sitt samarbeide med forskning på cøliaki har jeg fått nyttig kunnskap om hvor mange vi faktisk er som har cøliaki diagnosen, eller som har ikke-cøliakisk glutensensitivitet eller hvor mange det er som har IBS (Irritabel Bowel Syndrome).

  Cøliaki er jo som dere vet en kronisk sykdom som må behandles med glutenfritt kost, mens IBS kan forekomme i et veldig variabelt sykdomsnivå. Det vil si at mange kan ha små plager, mens andre kan ha voldsomme plager og hvor de fleste opplever en bedre hverdag om de følger en lavFODMAP diett. 

  I mitt samarbeide med Julianne/ Godt for magen (som du kan lese mer om her) har jeg hele veien vært bevist på å utvikle produkter som ikke bare er sunnere glutenfrie, men også lavFODMAP.

   

   

   

  Les mer
 • Vil lage glutenfrie produkter av norske råvarer
  18/10/2020 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
  Vil lage glutenfrie produkter av norske råvarer

  Det Glutenfrie Verksted skal i samarbeide med forskningsinstituttet Nofima se på muligheten til å dyrke frem glutenfrie kornsorter i Norge.

   

  Her får dere et utklipp av artikkelen delt på forskning.no: 

  Les mer
 • Hvorfor bør glutenfri være mer enn glutenfritt? Hvorfor bør glutenfri være mer enn glutenfritt?
  24/04/2020 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
  Hvorfor bør glutenfri være mer enn glutenfritt?

  Har du tenkt over at glutenfrie produkter ikke nødvendigvis er sunnere enn de originale alternativene med tanke på fiber, sukker, salt og mettet fett?

  Utvalget av glutenfrie produkter har økt mye de senere årene, både i bredde og bruksområder, men hvordan står det egentlig til med næringsinnholdet?

  Les mer
 • årets viktigste nyttårsforsett Det Glutenfrie Verksted og MatVett
  06/01/2020 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
  Det Glutenfrie Verksted og MatVett

   Det Glutenfrie Verksted er tilsluttet bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn som er initiert av Myndighetene v/ Klima- og Miljødepartementet. 

  les mer her..

  Les mer
 • Det nærmer seg.... mine enkle, små knep til en glutenfri, god jul Glutenfri, god jul!
  19/12/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
  Glutenfri, god jul!

  Tittelen glutenfri, god jul bør jo høres ganske inspirerende ut, men jeg kan tenke at den også kan oppleves noe provoserende? 

  Les mer her..

  Les mer
 • Bilde av Monica Kampen for gode alternativer
  07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
  Kampen for gode alternativer

  Våren 2014 ble det enklere for norske cøliakere og glutenintolerante å spise sunt, næringsrikt og glutenfritt. Dette var året da Det Glutenfrie Verksted inntok norske dagligvarebutikker. I dag er produktene blitt manges favoritter, både til hverdag og til fest, men reisen hit har vært lang og til tider krevende for Monica, gründer og skaper av Det Glutenfrie Verksted.

  Les mer
 • GLUTENFRI HVERDAG Fem tips til en glutenfri hverdag
  07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
  Fem tips til en glutenfri hverdag

  Å få beskjed om at du har glutenintoleranse eller cøliaki kan oppleves som en blanding av lettelse og sorg. Det kan være en lettelse å endelig få svar på hvorfor du har hatt så lite energi i det siste, men for mange melder også sorgen seg. Tenk på alt du ikke lenger kan spise! Det er lett å trekke slutninger om at tiden med taco, lasagne, brødmat og godteri er forbi, men det er heldigvis ikke helt sant. Jeg gir deg mine aller beste tips til hvordan du kan ha en enkel, sunn og god hverdag med et glutenfritt kosthold.

  Les mer
 • Kaker Glutenfri barnebursdag
  07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
  Glutenfri barnebursdag

  Skal du arrangere glutenfri barnebursdag? Eller har et av barna dine cøliaki og skal i bursdag snart? Da er dette innlegget skrevet til deg. Kanskje det blir enklere om du viser til dette innlegget så får foreldrene som arrangerer bursdagen litt hjelp på veien.

  Mange foreldre ønsker å tilpasse bursdagen til de små med allergi, men kjenner at det føles vanskelig og at det stresser dem. De kan jo ikke servere den kaken de alltid baker og som de vet slår an. Og kan man servere pølser?!?

  Les mer
 • Barn med cøliaki Barn med cøliaki
  07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
  Barn med cøliaki

  Hjelp, tenker du kanskje når barnet ditt får diagnosen. Men ikke få panikk, man kan leve et godt liv med cøliaki. 

  I min familie så startet det hele med at jeg fikk cøliaki, og så 1,5 år senere så fikk eldstemann også påvist cøliaki. Jeg må være helt ærlig å si at da jeg selv fikk diagnosen så var det egentlig litt godt for da fikk jeg jo en forklaring på hvorfor formen hadde vært så dårlig og energien så lav. Men da eldstemann også fikk diagnosen så var det en litt annen reaksjon. Først kom skyldfølelsen, men etterhvert å ble det jo enklere for oss begge så lenge vi var halve familien som nå måtte leve glutenfritt. I dag vil jeg si at vi lever glutenfritt, hvertfall på hjemmebane, alle sammen.

  Les mer
 • Forskningsbilde Ny forskning som gjør livet lettere?
  07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
  Ny forskning som gjør livet lettere?

  Januar 2018 innledet Det Glutenfrie Verksted et samarbeide med forskerne på UiO. For hver pose solgt av mine mikser går det kr 1,- til forskning på cøliaki. Håpet er at det skal bidra til å gjøre vår hverdag litt lettere.

  Mer informasjon kommer fortløpende...

  Les mer
 • Ut på tur Ut på tur
  07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
  Ut på tur

  Hjelp! Vi skal på ferie, men hvor skal vi dra når to av oss må leve glutenfritt? Hva finnes av alterntiver? Får kan kjøpt glutenfrie produkter? Spørsmålene er maaaange og frustrasjonen og usikkerheten like så. 

  Nå har det gått noen år siden min første tur ut av landet etter at jeg fikk cøliaki men at det gikk bra er ikke min fortjeneste alene. Turen gikk til Frankrike, og vi skulle på sommerferie med en annen familie. Vi leide hus sammen slik at det var enklere å lage mat selv samtidig som barna kunne løpe fritt omkring, og vi hadde mulighet til å ha besøk av andre venner som holdt til i nærheten. Jeg synes det gikk ganske bra, men påminnelsen og uroen om at jeg hele tiden var på jakt etter glutenfrie alternativer gjorde det faktisk ganske frustrerende og ikke helt den ferien jeg muligens hadde sett for meg...

  Les mer
 • GLUTENFRI GJÆRBAKST Hvordan lykkes med glutenfri gjærbakst?
  07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 2 Kommentarer
  Hvordan lykkes med glutenfri gjærbakst?

  Ja det er faktisk mulig! 

  Et lite triks når en skal bake boller er god tid. La deigen heve godt slik at resultatet blir så luftig og smakfullt som du forventer deg. 

   

  Les mer
 • Glutenfrie råvarer - kjekt å vite Glutenfrie råvarer - kjekt å vite
  07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
  Glutenfrie råvarer - kjekt å vite

  Glutenfrie matvarer har normalt lavere andel fiber, og fullkorn, enn de vanlige melsortene. Dette skyldes at glutenfritt mel naturlig har et lavere fiberinnhold enn hvete, rug, bygg og havre. Det er derfor viktig, og lurt, å være litt ekstra bevisst over næringsinnholdet i de produktene du velger, om du må leve glutenfritt. Over tid er det jo vesentlig at du gjennom en glutenfri kost også får dekket ditt daglige behov av fiber og fullkorn. Et lite tips her er å sjekke hvilke ingredienser som brukes samt næringsinnholdet.

  Les mer
 • Bilde av Monica og Lyngstad Det Glutenfrie Verksted og Godt for magen
  07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
  Det Glutenfrie Verksted og Godt for magen

  Som sikkert flere av dere vet har jeg helt siden jeg lanserte de første bakemiksene til Det Glutenfrie Verksted fått gode omtaler av Julianne Lyngstad, damen bak hele 3 bøker om sensitiv mage, bloggen Godt for magen i tillegg til at hun har en master i samfunnsernæring og selv har irritabel tarm. Så hun vet hva hun snakker om!!

  Les mer
 • Matpakke Tips til skolestart og det å flytte hjemmefra
  07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
  Tips til skolestart og det å flytte hjemmefra

  Sommern går mot sin slutt og skolestart står for døren. For noen handler det om å flytte hjemmefra og starte studier i en ny by. Jeg har samlet noen tips som kan være en hjelp på veien til en glutenfri, god matpakke samt start på studenttilværelsen..

  Les mer