AKTUELT

Her vil jeg dele aktuelle tips, råd og kunnskap som tar utgangspunkt i mitt eget liv, og min egen hverdag, som cøliaker i tillegg til det å ha barn med cøliaki.

Noen utfordringer oppleves større enn andre, men etterhvert som man blir tryggere og finner løsninger så vil jeg si at det går seg til. Jeg håper likevel at denne siden kan gjøre din hverdag litt enklere og kanskje du kan finne noe motivasjon gjennom mine erfaringer. Er det ting du er usikker på så send meg gjerne en melding. Din undring over et tema er du sikkert ikke alene om, og ved å dele tips her så kan vi sammen hjelpe flere. 

Glutenfritt, så klart!

 • årets viktigste nyttårsforsett Det Glutenfrie Verksted og MatVett
  06/01/2020 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
  Det Glutenfrie Verksted og MatVett

  Det Glutenfrie Verksted er tilsluttet bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn som er initiert av Myndighetene v/ Klima- og Miljødepartementet. 


  Matvett er mat- og serveringsbransjens selskap for å forebygge og redusere matsvinn, og samarbeider på vegne av bransjen med myndigheter og forskningsmiljøer.
  Kartlegging viser at vi kaster minimum 385.000 tonn mat i Norge. Dette inkluderer ikke matsvinn fra landbruket, sjømatindustrien og offentlige virksomheter. Matbransjen står for en tredel, mens det er forbrukerne som kaster mest, hver 8 handlepose, tilsvarende 42,1 kilo per person. Både av hensyn til økonomi, miljø, og ressursutnyttelse er det viktig å få redusert dette matsvinnet. Målet er å redusere matsvinnet i Norge med 50% innen 2030.


  Matvett's nyttårsfortsett er relevant for alle og vi ønsker å bidra der vi kan. 

  På Matvett's sider finner du mer informasjon om hvordan bli flinkere til å kaste mindre mat. Her får du råd og tips som:


  • Holdbarhet og riktig oppbevaring for ulike råvarer

  Det Glutenfrie Verksted oppfordrer til å oppbevare alle tørre, glutenfrie produkter tørt, i egen skuff, og helst i en temperatur mellom 4-15 grader). Oppbevarer du dine glutenfrie produkter i en egen skuff, eller avdeling, unngår du muligheten for kontemnasjon/ smitte og at du må kaste holdbare produkter grunnet smitte fra andre glutenholdige varer. Alle miksene kan brukes på flere måter som igjen gjør det enklere å bruke opp de produktene du kjøper. 

  • Forskjell på «best før» og «siste forbruksdag»

  Produktene til Det Glutenfrie Verksted er i hovedsak tørrvarer som holder seg stort sett langt utover det som er angitt som best før dato. Er du usikker så lukter du på innholdet før du bruker det. Noen råvarer (for eksempel hirse og quinoa kan få en litt stram, emmen lukt men det er ingen fare å spise det selv om det lukter litt annerledes) Bruk magefølelsen og sunn fornuft. 

  Vår største utfordring her er innkjøp og logistikk og de datoene og fristene vi må forholde oss til ovenfor dagligvarekjedene og deres innkjøp. Har vi produkter som i følge deres regler har gått ut på dato så gjør vi avtaler med andre instanser som for eksempel Holdbart eller Matsentralen. Nå som vi også har fått vår egen nettbutikk opp og stå så kan vi kjøre kampanjer der.

  • Hvordan du skal planlegge innkjøp og måltider

  Unngå daglige innkjøp, planlegg dine måltider og gjør heller faste, litt større innkjøp der det er mulig. Følg med på tilbud der du bør. 

  • Tilberedning av restemat, enten fra råvarer du har til overs, ferdige retter som trenger en ny vri eller rester av tilbehør som ris, pasta, poteter og saus.

  På detglutenfrieverksted.no ligger det flere oppskrifter og tips på glutenfrie retter. Har du noen middagsrester til overs tar du det med i morgendagens matpakke, men baker du brød eller rundstykker anbefaler jeg at du skjærer opp og fryser ned slik at det er enkelt å ta opp etterhvert. På den måten unngår du tørt, kjedelig, glutenfritt brød. Du kan for eksempel lage glutenfrie krutonger av brødrester, bake en pai som du fyller med kjøleskapsrester, eller hva med å bake et smakfullt bananbrød av brune bananer. 


  Det Glutenfrie Verksted ønsker å bidra og oppfordrer alle til å bli med på dette initiativet. 


  Legg gjerne igjen en kommentar og tips på ditt bidrag til å redusere matsvinn : )

  Les mer
 • Det nærmer seg.... mine enkle, små knep til en glutenfri, god jul Glutenfri, god jul!
  19/12/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
  Glutenfri, god jul!

  Tittelen glutenfri, god jul bør jo høres ganske inspirerende ut, men jeg kan tenke at den også kan oppleves noe provoserende? 

  Litt avhengig av hvor i løypa du er i forhold til din egen cøliaki, eller kanskje noen av dine nærmeste sin cøliaki, kan dette med høytider føles litt uoverkommelig. 

  Og da spesielt høytider hvor mat er en del av innholdet. 

  I 2016 skrev jeg derfor boka "Glutenfri Jul" nettopp fordi jeg savnet å kunne bake glutenfrie julekaker på lik linje med alle andre. 

  Nå har jeg alltid vært i overkant glad i å bake så for meg ble det helt naturlig at det skulle bli en bok ut av alle mine tips og ideer, og det å kunne ha muligheten til å inspirere samt dele disse. 

  Denne boka taes nå frem hver jul og sikrer det som skal til for en glutenfri, og god jul.


  Men, så kommer det tider og dager hvor inspirasjon mangler eller tiden er for knapp til alt som skal og bør gjøres. Dermed kom ideen om å gi deg noen enkle tips som kanskje gjør din jul både glutenfri og god?


  Kjappe tips:

  • Ferdig bakte julekaker fra for eksempel Baker Hansen for dere som bor på Østlandet. 
  • 2 pk Brødskiver fra Det Glutenfrie Verksted som du kan ta med deg om du skal på besøk og/ eller overnatting så slipper du stresset med bekymringer som "tenk om de ikke har husket på..."
  • Lag spiselige julegaver! Så enkelt, og så hyggelig både å gi bort men også få i gave. Og lager du det glutenfritt så kan jo alle nyte det! :) Sjekk oppskriften på ristede nøtter med smak av rosmarin!
  • Crackers fra Det Glutenfrie Verksted er den perfekte vertinnegave eller tilbehør til sene julelunsjer. 
  • Sett en eltefri deig på kvelden og bak et glutenfritt brød mens du gjør andre forberedelser. Miksen Eltefritt Brød er både enkel, smakfull og holdbar!
  • Inviter til et lite julelag hvor stress er fraværende og kos er tilstede?
  • Tilby deg å ta med noe nybakt dersom du er invitert bort og er usikker på hvordan din cøliaki håndteres
  • Ha alltid noen enkle bakemikser tilgjengelig - det sparer deg for mye stress! Sjekk nettbutikken via denne linken 
  • Benytt små øyeblikk til å nyte en kopp kaffe eller te, tenn et stearinlys og sett på litt julemusikk og la julefreden (snart) senke seg

  Og nå som det nærmer seg veldig vil jeg benytte anledningen til å ønske deg og dine en riktig så god jul og et godt, lykkelig nyttår! <3

  Del gjerne dine tips til en glutenfri, god jul med meg ved å legge igjen en kommentar. 

  - Monica  Les mer
 • Bilde av Monica Kampen for gode alternativer
  07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
  Kampen for gode alternativer

  Våren 2014 ble det enklere for norske cøliakere og glutenintolerante å spise sunt, næringsrikt og glutenfritt. Dette var året da Det Glutenfrie Verksted inntok norske dagligvarebutikker. I dag er produktene blitt manges favoritter, både til hverdag og til fest, men reisen hit har vært lang og til tider krevende for Monica, gründer og skaper av Det Glutenfrie Verksted.

  Les mer
 • GLUTENFRI HVERDAG Fem tips til en glutenfri hverdag
  07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
  Fem tips til en glutenfri hverdag

  Å få beskjed om at du har glutenintoleranse eller cøliaki kan oppleves som en blanding av lettelse og sorg. Det kan være en lettelse å endelig få svar på hvorfor du har hatt så lite energi i det siste, men for mange melder også sorgen seg. Tenk på alt du ikke lenger kan spise! Det er lett å trekke slutninger om at tiden med taco, lasagne, brødmat og godteri er forbi, men det er heldigvis ikke helt sant. Jeg gir deg mine aller beste tips til hvordan du kan ha en enkel, sunn og god hverdag med et glutenfritt kosthold.

  Les mer
 • Kaker Glutenfri barnebursdag
  07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
  Glutenfri barnebursdag

  Skal du arrangere glutenfri barnebursdag? Eller har et av barna dine cøliaki og skal i bursdag snart? Da er dette innlegget skrevet til deg. Kanskje det blir enklere om du viser til dette innlegget så får foreldrene som arrangerer bursdagen litt hjelp på veien.

  Mange foreldre ønsker å tilpasse bursdagen til de små med allergi, men kjenner at det føles vanskelig og at det stresser dem. De kan jo ikke servere den kaken de alltid baker og som de vet slår an. Og kan man servere pølser?!?

  Les mer
 • Barn med cøliaki Barn med cøliaki
  07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
  Barn med cøliaki

  Hjelp, tenker du kanskje når barnet ditt får diagnosen. Men ikke få panikk, man kan leve et godt liv med cøliaki. 

  I min familie så startet det hele med at jeg fikk cøliaki, og så 1,5 år senere så fikk eldstemann også påvist cøliaki. Jeg må være helt ærlig å si at da jeg selv fikk diagnosen så var det egentlig litt godt for da fikk jeg jo en forklaring på hvorfor formen hadde vært så dårlig og energien så lav. Men da eldstemann også fikk diagnosen så var det en litt annen reaksjon. Først kom skyldfølelsen, men etterhvert å ble det jo enklere for oss begge så lenge vi var halve familien som nå måtte leve glutenfritt. I dag vil jeg si at vi lever glutenfritt, hvertfall på hjemmebane, alle sammen.

  Les mer
 • Forskningsbilde Ny forskning som gjør livet lettere?
  07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
  Ny forskning som gjør livet lettere?

  Januar 2018 innledet Det Glutenfrie Verksted et samarbeide med forskerne på UiO. For hver pose solgt av mine mikser går det kr 1,- til forskning på cøliaki. Håpet er at det skal bidra til å gjøre vår hverdag litt lettere.

  Mer informasjon kommer fortløpende...

  Les mer
 • Ut på tur Ut på tur
  07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
  Ut på tur

  Hjelp! Vi skal på ferie, men hvor skal vi dra når to av oss må leve glutenfritt? Hva finnes av alterntiver? Får kan kjøpt glutenfrie produkter? Spørsmålene er maaaange og frustrasjonen og usikkerheten like så. 

  Nå har det gått noen år siden min første tur ut av landet etter at jeg fikk cøliaki men at det gikk bra er ikke min fortjeneste alene. Turen gikk til Frankrike, og vi skulle på sommerferie med en annen familie. Vi leide hus sammen slik at det var enklere å lage mat selv samtidig som barna kunne løpe fritt omkring, og vi hadde mulighet til å ha besøk av andre venner som holdt til i nærheten. Jeg synes det gikk ganske bra, men påminnelsen og uroen om at jeg hele tiden var på jakt etter glutenfrie alternativer gjorde det faktisk ganske frustrerende og ikke helt den ferien jeg muligens hadde sett for meg...

  Les mer
 • GLUTENFRI GJÆRBAKST Hvordan lykkes med glutenfri gjærbakst?
  07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
  Hvordan lykkes med glutenfri gjærbakst?

  Ja det er faktisk mulig! 

  Et lite triks når en skal bake boller er god tid. La deigen heve godt slik at resultatet blir så luftig og smakfullt som du forventer deg. 

  En pose med Bolle miks gjør det litt enklere for deg slik at du slipper å ha alle de tørre ingrediensene i hus. Min Bolle miks har i tillegg mindre andel sukker og er kun søtet med rårørsukker, i tillegg til at den har både sammalt hirse, sammalt rismel og malte loppefrøskall som bidrar til økt andel kostfiber. Ønsker du søtere bakst er det enkelt for deg å tilsette mer sukker, alternativt litt ekstra kardemomme.

  Les mer
 • Glutenfrie råvarer - kjekt å vite Glutenfrie råvarer - kjekt å vite
  07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
  Glutenfrie råvarer - kjekt å vite

  Glutenfrie matvarer har normalt lavere andel fiber, og fullkorn, enn de vanlige melsortene. Dette skyldes at glutenfritt mel naturlig har et lavere fiberinnhold enn hvete, rug, bygg og havre. Det er derfor viktig, og lurt, å være litt ekstra bevisst over næringsinnholdet i de produktene du velger, om du må leve glutenfritt. Over tid er det jo vesentlig at du gjennom en glutenfri kost også får dekket ditt daglige behov av fiber og fullkorn. Et lite tips her er å sjekke hvilke ingredienser som brukes samt næringsinnholdet.

  Les mer
 • Bilde av Monica og Lyngstad Det Glutenfrie Verksted og Godt for magen
  07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
  Det Glutenfrie Verksted og Godt for magen

  Som sikkert flere av dere vet har jeg helt siden jeg lanserte de første bakemiksene til Det Glutenfrie Verksted fått gode omtaler av Julianne Lyngstad, damen bak hele 3 bøker om sensitiv mage, bloggen Godt for magen i tillegg til at hun har en master i samfunnsernæring og selv har irritabel tarm. Så hun vet hva hun snakker om!!

  Les mer
 • Matpakke Tips til skolestart og det å flytte hjemmefra
  07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
  Tips til skolestart og det å flytte hjemmefra

  Sommern går mot sin slutt og skolestart står for døren. For noen handler det om å flytte hjemmefra og starte studier i en ny by. Jeg har samlet noen tips som kan være en hjelp på vein til en glutenfri, god matpakke samt start på studenttilværelsen..

  Les mer