Hvorfor bør glutenfri være mer enn glutenfritt?

Hvorfor bør glutenfri være mer enn glutenfritt?

Har du tenkt over at glutenfrie produkter ikke nødvendigvis er sunnere enn de originale alternativene med tanke på fiber, sukker, salt og mettet fett?

Utvalget av glutenfrie produkter har økt mye de senere årene, både i bredde og bruksområder, men hvordan står det egentlig til med næringsinnholdet?

Leting skapte gründerbedrift


Monica J. Hellmann, gründer og verkstedeier i Det Glutenfrie Verksted, har siden oppstart jobbet for at glutenfrie produkter skal være mer enn bare glutenfritt. Etter flere frustrerende år, på leting etter næringsrike og smakfulle glutenfrie alternativer, tok hun i 2014 saken i egne hender og etablerte Det Glutenfrie Verksted.

-Etter at jeg fikk påvist cøliaki i voksen alder var det viktig for meg at familien min ikke skulle lide under at jeg ikke kunne spise gluten. Jeg ønsket at vi fortsatt skulle kunne spise den samme maten, uten å gå på akkord med verken smak eller næringsinnhold, forteller Monica.

Tilfredsstiller glutenfrie produkter kostrådene

Siden den gang har Hellmann gjort sitt for at utvalget er blitt både bredere og mer variert, men det er fortsatt uvisst hvordan den glutenfrie kategorien som helhet tilfredsstiller og ivaretar helsemyndighetenes krav til et anbefalt kosthold.

Monica J. Hellmann har tatt initiativ til et forskningssamarbeid med de mest sentrale aktørene på feltet for å få mer kunnskap om hva som er utfordringene med glutenfrie produkter og hvilke konsekvenser det kan ha på helsen vår. 
-Bransjen har et stort ansvar for helsen til forbrukerne, og det er derfor bra og viktig at bransjen selv tar initiativ til forskningssamarbeid. Cøliaki er en kronisk sykdom og personer med cøliaki må følge et glutenfritt kosthold. Maten blir dermed deres medisin. Derfor er det viktig at det finnes produkter på markedet som tilfredsstiller kostholdsanbefalingene. Gjennom forskningssamarbeid kan det fremskaffes ny kunnskap som er relevant for både forbruker, industri og myndigheter, sier førsteamanuensis Vibeke H. Telle-Hansen ved OsloMet, som er prosjektleder og faglig ansvarlig for prosjektet.

Forskning og produktutvikling henger sammen
Prosjektet er startet opp i samarbeid mellom OsloMet, Universitetet i Oslo, Rikshospitalet og Det Glutenfrie Verksted. De første resultatene er under bearbeiding og det vil fortløpende bli skrevet forskningsartikler som skal sendes til internasjonale fagtidsskrifter. 
- Jeg må innrømme at jeg er litt spent. Jeg ønsker å få mer kunnskap om hvordan jeg, gjennom mine produkter, kan bidra til å gi forbrukerne bedre helse og forebygge nettopp livsstilsrelaterte sykdommer. Men dette kan jeg ikke gjøre basert på mitt eget sykdomsbilde, derfor har det fra starten av vært svært viktig for meg å samarbeide med de gode forskningsmiljøene vi har i Norge, avslutter Monica J. Hellmann

Les mer i artikkelen "Forskning på cøliaki i Oslo"

0
Feed

Skriv en kommentar

hCaptcha