Glutenfrie kanelknuter av surdeig med surdeigsoppskrift

Kanelknuter av surdeig inkl surdeigoppskrift

Jeg lover deg, jeg har gjort mange forsøk på å få en surdeig igang.. Et ganske irriterende forløp må jeg innrømme, men så når den først sitter ja da er det bursdag og julaften på en gang :) ;)

Om du vegrer deg eller ikke har trua så velger jeg å dele hele oppskriften med deg her slik at du kan følge steg for steg, dag for dag og så ende opp med skikkelig digg bakst. 

Er du klar?

Surdeig

Først ut er jo å lykkes med egen surdeig. Jeg har gjort forsøk med både bokhvetemel fullkorn og rismel fullkorn og det er helt klart rismel fullkorn som går av med seieren. Oppskriften og fremgangsmåten har jeg arvet av Julianne/ Godt for magen

Du trenger:

  • 1 pose Rismel fullkorn fra Det Glutenfrie Verksted 
  • Lunkent vann (ikke for varmt men heller ikke for kaldt)
  • Et rent glass med løst lokk, feks Norgesglass
  • Vekt

Lag deg en rutine hvor du gjør dette cirka samme tid hver dag de neste 6 dagene. 

Dette gjør du:

Dag 1:

  • 30 gram Rismel fullkorn
  • 60 gram vann

Blandes og helles i et glass med løst lokk. La stå på kjøkkenbenken.

Dag 2:

  • 25 gram starter
  • 30 gram Rismel fullkorn
  • 60 gram vann

Vei opp 25 gram av gårsdagens blanding og tilsett så 30 gram rismel og 60 gram vann. Blandes godt med feks en slikkepott og helles tilbake i rent glass. 

Dag 3:

  • 25 gram starter
  • 30 gram Rismel fullkorn
  • 60 gram vann

Vei opp 25 gram av gårsdagens blanding og tilsett så 30 gram rismel og 60 gram vann. Blandes godt med feks en slikkepott og helles tilbake i rent glass. 

Dag 4:

  • 25 gram starter
  • 30 gram Rismel fullkorn
  • 60 gram vann

Vei opp 25 gram av gårsdagens blanding og tilsett så 30 gram rismel og 60 gram vann. Blandes godt med feks en slikkepott og helles tilbake i rent glass. 

Dag 5:

  • 25 gram starter
  • 30 gram Rismel fullkorn
  • 60 gram vann

Vei opp 25 gram av gårsdagens blanding og tilsett så 30 gram rismel og 60 gram vann. Blandes godt med feks en slikkepott og helles tilbake i rent glass. 

Dag 6:

  • 25 gram starter
  • 30 gram Rismel fullkorn
  • 60 gram vann

Vei opp 25 gram av gårsdagens blanding og tilsett så 30 gram rismel og 60 gram vann. Blandes godt med feks en slikkepott og helles tilbake i rent glass. 

Nå skal surdeigen være klar til bakst. Du bør se litt bobler og liv og den har en litt syrlig lukt (og smak). Om det for eksempel ikke passer å bake på akkurat denne dagen kan du fortsette å mate noen dager til og følg samme fremgangsmåte. 

Tips! Om du synes det er ille å kaste restene av starteren etter hver dag så er det fint mulig å blande dette inn i vaffelrøra, pannekakerøre eller kanskje i en smoothie? 

 

Kanelknuter av surdeig

Du trenger:

  • 1 pose Søt Bakemiks fra Det Glutenfrie Verksted
  • 150 gram kesam eller soyayoghurt
  • 20 gram flytende melange
  • 1,5 dl melk eller plantebasert
  • 50 gram surdeigstarter (mates med 70 gram Rismell fullkorn og 100 gram lunken vann)
  • Romtemperert smør
  • Kanel/ sukker
  • Perlesukker og/ eller melis til glasur

 

Dette gjør du:

  1. Start med å mate opp surdeigen ved å ta 50 gram surdeigstarter som du blander opp med 70 gram rismel fullkorn og 100 gram vann. Bland dette i en bakebolle og la stå på kjøkkenbenken over natten, eller minimum 12 timer. Dekk bollen med lokk eller plast. 
  2. Finn frem Søt Bakemiks, kesam/ soyayoghurt, flytende melange og melk/ plantebasert og bland dette godt sammen. Jeg brukte bare en slikkepott til dette - men du kan jo også bruke en kjøkkenmaskin om du tenker det er enklere.
  3. Sett deigen på ny heving. Mimimum 1 time men jeg fikk plutselig dårlig tid og måtte la deigen stå over natten. Så dermed ble det 12 timer ekstra heving på disse. Med andre ord en fleksible deig : )
  4. Strø litt ekstra mel på kjøkkenbenken og hell deigen over. 
  5. Rull deigen sammen til en avlang pølse og bruk en kjevle til å kjevel ut en avlang, jevn leiv.
  6. Smør på romtemperert smør, dryss på ønsket mengde kanel og sukker.  
  7. Brett deigen dobbelt på langs og skjær remser på ca 4 cm som du så tvinner og knyter. Her burde jeg hatt flere bilder men om du googler så finnes det flere videoer på akkurat den prosessen. 
  8. Legg så knutene tett i en liten langpanneform kledd med bakepapir. 
  9. Sett til ny heving ca 1 time
  10. Sett ovnen på 225 grader. Pensle knutene med egg, eller lunken vann som alternativ, strø gjerne litt perlesukker på 
  11. Stekes i 15-20 min
  12. Avkjøles lett før du koser deg glugg og takker deg selv for at du gjennomførte denne innsatsen med resultatet himmelsk gode kanelknuter av din egen surdeig <3
0
Feed

Kommentarer

11/02/2021 av Lisa

Hei. Gjør det noe å bruke en surdeigsstarter laget med Jytte mel? Tenkte å lage disse idag eller imorgen men min starter er med Jytte.

11/02/2021 av Monica

Hei Lisa, det må du gjerne prøve - jeg har ikke testet det selv men tenker det bør gå bra jeg. Lykke til og oppdater meg gjerne om resultatet : ) Med vennlig hilsen, Monica

13/02/2021 av Lisa

Takk for svar. De ble ikke vellykket deigen var veldig fin men etter steking er de litt grålige og ikke luftige... Så da vet vi det.

Skriv en kommentar

hCaptcha