30/01/2025 av Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
Klippekrans med mandel- og kanelfyll
Nystekt glutenfri klippekrans, eller kringle, er deilig søt gjærbakst.
Perfekt til kaffen og nydelig på kakebordet. Kan fylles med så mangt, men vi fylte den med smør, mandler, sukker og kanel.
Du trenger:
- 2 poser Bollemiks Det Glutenfrie Verksted
- 40 g smeltet smør eller plantebasert smør
- 300 g kesam eller soyayoghurt
- 4 dl melk eller plantebasert alternativ
- 1 pk gjær (fersk eller tørr)
- 1 egg eller 1 melk + 1 ss lønnsirup til pensling
- mandelflak til pynt
Fyll:
- 230 g mandler
- 150 g romtemperert smør
- 70 g brunt sukker
- 70 g sukker
- 2 ss kanel
- 1 ss melk eller vann
Melisglasur:
- 50 g melis
- 2-3 ts melk eller vann
Dette gjør du:
1. Smelt smør og bland inn kesam og melk. Varm opp væsken til fingerlunken og løs opp gjæren (hvis du bruker fersk gjær).
2. Ha Bollemiks (og tørrgjær hvis du bruker) i en stor bakebolle og tilsett væsken. Elt deigen godt i 5-10 min.
3. I mellomtiden lager du fyllet. Mal mandlene i en foodprosessor eller blender. Bland de malte mandlene sammen med mykt smør, sukker, brunt sukker, kanel og melk/vann i en bolle.
4. Ta deigen ut av bakebollen og kjevle den ut til en rektangel på 58x34 cm. Deigen er litt klissete, så bruk litt mel på benken.
5. Fordel fyllet jevnt utover deigen og rull sammen til en pølse fra langsiden. Flytt pølsen til en bakeplate dekket med bakepapir og form den til en ring.
6. Bruk en skarp kniv til å lage dype snitt med 3-4 cm mellomrom. Ikke skjær helt gjennom deigen. Legg skivene vekselvis ut til hver side.
7. Dekk til og hev i 60-75min til deigen har omtrent doblet i størrelse.
8. Mens deigen hever, forvarmer du ovnen til 200°C. Pensle deigen forsiktig med sammenvispet egg (eller melk og lønnesirup for eggfri), dryss over mandelflak og stek midt i ovnen i ca. 20 minutter til gyllen.
9. La kransen avkjøle helt før du pynter den med melisglasur. For å lage melisglasur blander du sammen melis og 1-2 ss melk/vann i en liten bolle til en passe tykk glasur. Ringle over kransen før servering. Nyt!
Kommentarer
Skriv en kommentar