Lussekatter

Lussekatter er et must på Luciadagen. Disse myke, smakfulle bollene kan enkelt lages glutenfritt med vår Bollemiks. Så gode at du helst vil spise de hele adventstiden!

Safran setter nydelig smak og gir bollene den karakteristiske lysegule fargen. Hva passer vel bedre enn glutenfrie lussekatter å kose seg med i vintermørket? 

 

Du trenger (12 stk):

  • 1 pose Bollemiks fra det Glutenfrie Verksted 
  • ½ ts kardemomme 
  • ½ pk gjær (fersk eller tørr)
  • 20 g smeltet smør 
  • 150 g kesam eller soyayoghurt 
  • 200 g melk eller plantebasert melk
  • ½ g safran 
  • rosiner til pynting
  • 1 sammenvispet egg eller 1 ss melk + 1 ts lønnesirup til pensling 


Dette gjør du:

1. Smelt smør og bland inn kesam eller soyayoghurt og melk. Knus safrantrådene lett i en morter eller med fingrene og ha det opp i melkeblandingen. Varm opp væsken til fingervarmt og løs opp gjæren (bare nødvendig hvis du bruker ferskgjær).

2. Ha Bollemiksen og kardemomme (og tørrgjær hvis du bruker) i en stor bakebolle og tilsett væsken. Elt deigen i 5-10 min. 

3. Ha deigen på melet bakebord og del i 12 biter på omtrent 65 g. Trill tynne pølser og form dem til lussekatter. Ikke bruk for mye mel på benken, da blir lussekattene vanskeligere å forme. Pynt med rosiner. 

4. Legg lussekattene på et stekebrett kledd med bakepapir, dekk til og hev i 60-75 min til omtrent doblet i størrelse.

5. Forvarm ovnen til 220°C over- og undervarme. Pensle lussekattene forsiktig med sammenvispet egg (melk og lønnesirup for eggfri) og stek i 10-15 min midt i ovnen til gylne. Steketiden vil variere avhengig av størrelsen på lussekattene. Avkjøl på rist.

God Lucia og nyt førjulstiden! 

 

Tips:

Frys ned lussekattene som ikke spises innen få timer etter steking. Tines og varmes i noen minutter i ovnen før servering. 

0
Feed

Skriv en kommentar

hCaptcha