02/12/2023 av Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
Safranbrød bakt på surdeig
💛 Safran gir en helt magisk, kraftig gulfarge og en delikat, varm smak ✨ Dette brødet er mindre søtt enn en julekake, og passer like godt på julebordet som til frokost en kald adventsmorgen ❄️🎄
Du trenger:
Bakeklar surdeigsstarter:
40 g aktiv surdeigsstarter
80 g vann
40 g Rismel fullkorn
40 g hirsemel (kjør Hirseflak i blender til et fint mel)
Safranbrød:
50 g varmt vann
0,5 ts safran
230 g romtemperert vann
12 g fiberhusk
200 g bakeklar surdeigsstarter
50 g honning eller sukker
300 g Focaccia miks
25 g (klarnet) smør eller nøytral olje
3 g salt
Valgfri smakstilsetning:
revet skall til 1 appelsin
60 g rosiner
Lag en bakeklar surdeigsstarter:
1. Vei 40 gram aktiv surdeigsstarter i et rent glass, tilsett deretter 80 g vann og rør sammen.
2. Tilsett så 40 gram fullkorn rismel og 40 g hirsemel og rør godt. La blandingen stå i varm romtemperatur i 6-8 timer, eller til den bobler og har hevet 70-100%, før du blander den inn i deigen.
Lag brøddeigen:
1. Knus safrantråder i en morter og hell over 50 g varmt vann. La stå i 10-15 min.
2. Visp sammen safranvannet, romtemperert vann og fiberhusk. Fortsett og visp til blandingen begynner å tykne. La stå i 10 minutter.
3. Tilsett honning/sukker og den bakeklare surdeigsstarteren og bland sammen. Tilsett Focaccia miks, smør/olje og havsalt. Elt deigen godt i 5-10 minutter. Deigen vil være litt kompakt og klissete, det skal være slik. La deigen hvile i 15 minutter.
4. Ha deigen over på en lett oljet overflate og form deigen til et brød som passer til hevekurven din. Bruk litt olje på hendene for å forme deigen.
5. Dryss litt rismel i hevekurven og legg deigen opp ned i kurven. Dekk til med et fuktig kjøkkenhåndkle for å unngå at deigen tørker ut.
6. La deigen heve på et lunt sted i 4-6 timer. Den skal heve noe, men dobler seg ikke i størrelse. Det anbefales ikke å heve denne deigen i kjøleskapet.
7. Plasser en støpejernsgryte på en rist midt i ovnen og forvarm ovnen på 230 °C i minst 30 minutter.
8. Legg den ferdighevede deigen forsiktig på et stykke bakepapir og lag mønster som ønsket.
9. Legg deigen forsiktig i støpejernsgryta ved hjelp av bakepapiret. Legg lokket på og sett gryta tilbake i ovnen i 25 minutter. Skru ned temperaturen til 210 C, fjern lokket og stek videre i 40 minutter. Hvis det blir for brunt legger du på et stykke aluminiumsfolie (den blanke siden opp).
10. La brødet kjøles ned på rist i minst 1 time før du skjærer i det.
Nyt!
Kommentarer
Skriv en kommentar