Sjokoladekake med overskudd starter

Når du lager din egen surdeigsstarter tar du av en del av starteren før den mates igjen på nytt. Hvis du allerede har en ferdig starter, men ikke baker så ofte, må du også kaste deler av den med jevne mellomrom, ellers må du bruke store mengder mel til matingen.


Men ikke kast overskuddsstarter! Det kan brukes i bl.a. vafler og knekkebrød, eller som vi har gjort her, i sjokoladekake. Surdeig og sjokolade passer veldig godt sammen, bare prøv selv!

Denne ble laget i en rund kakeform, men oppskriften kan gjerne dobles og stekes i langpanne. Fordi det tilsettes en del surdeigsstarter i kaken, økes mengden sukker og kakao noe, så du får den samme gode sjokoladesmaken.


Du trenger:

  • 300 g Sjokoladekakemiks fra Det Glutenfrie Verksted
  • 35-45 g kokosblomstsukker / rårørsukker (avhengig av hvor søtt du liker det)
  • 6 g kakao
  • 1 ts natron
  • 120 g surdeigsstarter
  • 2 ts eplecidereddik
  • 50 g nøytral olje / smeltet kokosolje eller smør
  • 200 g kokende vann + ¾ ss kaffepulver (eller 200 g nytraktet kaffe)


Sjokolade ganache:

  • 170 g sjokolade, hakket
  • 150 g kokoskrem (den tykke kremen som har stivnet øverst når kokosmelk har stått i kjøleskapet)


Slik gjør du:

1. Forvarm ovnen til 180 °C. Kle en 18 cm rund kakeform med bakepapir.

2. Bland sammen sjokoladekakemiks, sukker, kakao og natron i en bakebolle.

3. Tilsett surdeigsstarter, eplecidereddik, olje/smør og kaffen. Visp til du har en jevn røre uten klumper.

4. Hell kakerøren i formen og stek midt i ovnen i 35-40 min. Steketiden vil variere avhengig av størrelsen på kakeformen. Bruk en kakepinne eller en tannpirker for å sjekke om kaken er ferdig. Henger det ikke noe røre igjen på pinnen skal kaken være ferdig.

5. Avkjøl i formen i 15 min før den avkjøles helt på rist.

6. Mens kaken steker lager du ganache. Varm kokoskrem til kokepunktet og ta av kokeplaten. Ha i hakket sjokolade. La det stå i 10 min til all sjokolade har smeltet. Rør til du får en glatt glasur. Hell blandingen over i en bolle og sett i kjøleskapet i ca. 2 timer.

7. Ganachen skal nå ha konsistens som Nutella. Pisk den i noen min til den har en luftig konsistens.

8. Når kaken er avkjølt, deler du den i to like deler. Fordel ca. en tredjedel av ganachen mellom lagene, og bre resten over hele kaken. Nyt!

0
Feed

Skriv en kommentar

hCaptcha