glutenfri surdeigstarter

Surdeig, glutenfri så klart!

De siste ukene har vært så utenom det vanlige på alle måter. Uro på hva som skjer, ro i forhold til å samle familien og være sammen, og plutselig tid til å sette igang prosjekter som ellers kun har blitt med tanken eller aldri gjennomført grunnet hektiske dager, og selvsagt bekymringer på hva som kommer. Det beste du og jeg kan gjøre er å opprettholde en så god hverdag som mulig og følge de anbefalinger som myndighetene gir. På den måten kan vi bidra til å redusere smitten og sørge for at hverdagen snart er tilbake og så bra som mulig. 


Dere som har fulgt Det Glutenfrie Verksted over tid husker sikkert mitt samarbeide med Julianne som driver bloggen Godt for magen. Rundt disse tider i fjor ga jeg  henne utfordringen i å fikse en glutenfri surdeigstarter, en utfordring hun selvsagt løste. Les mer her: https://lyngstadernaering.no/?s=surdeigstarter


Forrige uke satte jeg altså igang og tenkte at nå er tiden inne for litt mer ro og fokus på kjøkkenet, og jeg fant frem oppskriften og fremgangsmåten til Julianne. Jeg fulgte denne slavisk og har nå faktisk en surdeigstarter som bobler av liv : ).  Neste steg ble selve baksten og her får du tre varianter som jeg testet meg frem til og med inspirasjon hentet fra ulike kilder, disse gjengis i hver oppskrift. En annen ting som er positivt med surdeigsbakst er at behovet for gjær bortfaller - og gjær er jo noe som det har vært vanskelig å få tak i disse dager. 


  • Surdeigbrød - grovt og mektig

Denne oppskriften fant jeg inspirasjon til på nettsiden til Gry Hammer - hun er dreven i dette med surdeig og jeg gjorde min tilnærming basert på mine favorittingredienser til et nyttig og godt brød. Og, dette brødet ble bare bedre og bedre etterhvert som dagene gikk og smaken fikk satt seg mer og mer. Veldig holdbart også. 


Dette trenger du:

  • 2 ss surdeigstarter
  • 9,5 dl lunken vann
  • 3 ts fiberhusk
  • 1 ss lønnesirup
  • 1/2 ts havsalt
  • 0,25 dl smeltet smør
  • 200 gram Bokhvetemel fullkorn fra Det Glutenfrie Verksted
  • 100 gram havregryn
  • 100 gram Bokhveteflak fra Det Glutenfrie Verksted
  • 100 gram Rismel fullkorn fra Det Glutenfrie Verksted
  • 100 gram Hirseflak fra Det Glutenfrie Verksted
  • 1 dl knuste linfrø
  • 1 dl knuste gresskarkjerner
  • 1 dl knuste solsikkekjerner
  • 2,5 dl solsikkekjerner
  • 3 dl hele gresskarkjerner
  • (bytt gjerne ut med andre frø og kjerner om du ønsker)


Dette gjør du:

1. Start med å knuse solsikkekjerner og gresskarkjerner i en blender

2. Mål opp og bland alle øvrige ingredienser i en kjøkkenmaskin og bland dette godt sammen i ca 10 min. 

3. Kle en stor brødform (2 liter) med bakepapir og hell røren over i denne, alternativt fordel deigen i to brødformer for deigen er stor. 

4. Sett så deigen inn i kald ovn og la den stå der i 6-7 timer.

5. Sett så ovnen på 160 grader.

5. Stek brødet på nederste rille i ca 2 timer og 10 min.


La brødet bli helt avkjølt før du skjærer i det. Dette er et mektig og tungt brød, og det kan fint oppbevares i et kjøkkenhåndkle på kjøkkenbenken. Du vil oppleve at den sure smaken setter seg og mildner etterhvert. Her hos meg hadde vi brød i 4 dager (!) selv med fullt hus, og det holdt seg overraskende godt med kun oppbevaring i kjøkkenhåndkle.    


  • Surdeigbrød - fint

Nå som første forsøk gikk så bra så steg selvtilliten til å forsette. Det første brødet ble vel grovt og tungt så nå ble det et lyst brød. Denne med en litt annen fremgangsmåte, tidkrevende men med et veldig godt resultat. Inspo til denne fant jeg på sidene til godt.no


Dette trenger du:

  • 40 gram surdeigstarter
  • 390 gram lunkent vann
  • 250-300 gram Focaccia miks fra Det Glutenfrie Verksted 
  • 5 gram salt

Dette gjør du:

  1. Start med å lage en surdeig som modner over tid (2-4 timer) og denne lager du med 40 gram starter, 30 gram finger lunkent vann og 30 gram Focaccia miks. 
  2. Ha 350 gram lunkent vann i bollen med surdeig, bland sammen og la surdeigen løse seg opp i vannet. 
  3. Tilsett så angitt mengde mel og bland til en jevn deig. Dekk til bollen og la heve i 1 time.
  4. Mål opp mengden salt og strø over deigen og bland godt. La så deigen hvile igjen i 1 time.
  5. Strø litt ekstra mel på kjøkkenbenken og hell deigen over. Brett deigen over gjentatte ganger og ta den til slutt over i en liten brødform. Om deigen oppleves veldig klissete er det helt ok. 
  6. La deigen stå på kjøkkenbenken over natten, dekket til med plast. 
  7. Forvarm ovnen på full styrke i minimum 1 time hvor du har en rist midt i ovnen og en hel bakeplate på nederste rille. 
  8. Sett brødet på rist og hell ca 4 dl kokende vann på bakeplaten før du setter inn brødformen.
  9. Senk temperaturen til 250 grader og stek i ca 40 min
  10. Avkjøles på rist

Samme med dette brødet - smaken mildnes om du oppbevarer i kjøkkenhåndkle på kjøkkenbenken. Digg med litt smør på og som tilbehør til suppe. 


  • Surdeigsbrød - Eltefritt


Jeg er veldig glad i miksen Eltefritt Brød og jeg tenkte at det var verdt en test med denne også. Jeg brukte her samme fremgangsmåte som for Surdeigsbrød - fint og det ble skikkelig godt. Sprø god skorpe, masse smak og holdbart. 


Nå er det snart påske og en litt annerledes påske enn vanligvis for de fleste av oss. Mitt tips til deg; Start med å lage en surdeigstarter idag så kan du nyte hjemmelaget surdeigsbrød senere i påsken!?!


Ta vare! <3







0 0
Feed

Skriv en kommentar