UTEN GJÆR

Rundstykke-miksen ble til etter at jeg fikk flere henvendelser og forespørsel om løsninger uten gjær. Derfor er rundstykkemiksen en base som har mange bruksområder og kan være et godt utgangspunkt for en gjærfri livsstil.

EN SMAK DE ALLER FLESTE LIKER

Når du serverer glutenfrie rundstykker uten gjær kan alle rundt bordet spise godt og nyte den gode smaken. Du kan også prøve deg frem og lage deilig nøttebrød, eller spennende frokostmuffins til deg selv, familie eller gjester!

  • Nøttebrød uten gjær Nøttebrød uten gjær
    09/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Nøttebrød uten gjær

    Nybakt glutenfritt brød, uten gjær, på under 1 time! Enklere, og bedre, kan det nesten ikke bli!

    Dette trenger du:

    • 1 pose Rundstykker uten gjær miks
    • 5 dl kaldt vann
    • 1 god neve nøtter – ta det du liker av nøtter og frø – jeg hakket opp valnøtter, pekannøtter, litt mandler, pistasjnøtter og pinjekjerner (en fin måte å rydde opp litt i nøtteskuffen på også

    Dette gjør du:

    • Sett stekeovnen på 200 grader. Følg fremgangsmåten på baksiden av miksen – du tar 5 dl kaldt vann i bakebollen, tilsetter miksen og blander i 2 min. I mellomtiden kler du en brødform på 1 liter, med bakepapir. Få all deigen over i brødformen, lag et snitt med en skarp kniv på langs og strø så det du har valgt av nøtter og frø over brødet. Pass på at du trykket det litt godt ned i deigen.
    • Stekes midt i ovnen i ca 50 min – følg med på tiden. Synes du brødet blir fort litt godt stekt på toppen legger du et bakeark oppå. Avkjøles på rist før du skjærer opp og nyter til en deilig frokost.
    • Dette brødet holder seg i flere dager om du oppbevarer det i en brødpose/ plast. Eller du skjærer opp i skiver og fryser ned og tar ut etter behov.

    God fornøyelse!

    Les mer
  • Frokostmuffins Frokostmuffins
    09/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Frokostmuffins

    Hvem kunne ikke ønske seg muffins til frokost? Eller i matpakken? En muffins som faktisk metter, smaker godt og ikke er proppet med sukker. Prøv denne!

    Dette trenger du:

    • 240 gram Rundstykker uten gjær miks (Brød miksen funker også)
    • 60 gram kokosblomst sukker/ rårørsukker eller annen sukkerkilde (kan også reduseres)
    • 2 ts kanel
    • 1 ts bakepulver
    • 1 ts vaniljesukker
    • 225 g frisk eller frossen mango kuttet i små biter
    • 220 g reven gulrot
    • 60 gram blåbær (jeg brukte frosne plukket i høst)
    • 1 eple, økologisk, raspet
    • 60 gram nøtter (jeg brukte valnøtter, mandler og sesamfrø)
    • 3 egg
    • 110 g rapsolje

    Dette gjør du:

    • Sett ovnen på 215 grader, over- og undervarme.
    • Bland alle tørre ingredienser i en bolle og bland godt, det holder å gjøre dette med en sleiv/ visp. Tilsett mango, gulerot, blåbær og nøtter og bland også dette godt. Bland egg og olje godt sammen i en egen bolle og tilsett i den øvrige miksen/ bolle. Blandes godt.
    • Bruk et muffinsbrett som du smører før du tar en god spiseskje og fyller hvert hull med røre. Dette blir mer enn nok til å fylle et brett så du kan eventuelt vurdere å halvere mengden. Men sikkert godt å putte de som eventuelt blir til overs i fryseren og ta opp etterhvert.
    • Stekes midt i ovnen i ca 25 min.

    Riktig god fornøyelse!

    Les mer
  • Glutenfritt brød uten gjær Glutenfritt brød uten gjær
    09/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Glutenfritt brød uten gjær

    Håper du har testet Rundstykker uten gjær miksen? Uansett så er den også et perfekt utgangspunkt for et glutenfritt brød uten gjær. Fort går det også.

    Dette trenger du:

    • 1 pose Rundstykker uten gjær miks
    • 5 dl kaldt vann
    • (denne gangen tilsatte jeg både hakkede hasselnøtter og valnøtter, men det behøver du jo ikke)
    • 1 liters brødform

    Dette gjør du:

    • Sett stekeovnen på 225 grader.
    • Bland miksen med 5 dl kaldt vann og bland dette i en kjøkkenmaskin i 2 min. (er du på hytta uten kjøkken maskin så går det nok bra også uten, bare sørg for at det blandes godt)
    • Pass på tiden og ikke la den gå for lenge.
    • Bruk en bakespatel til å få deigen over i en smurt brødform.
    • Stekes midt i ovnen i ca 45 min, men følg med på tiden.

    Avkjøles på rist og nytes til frokost, lunsj, kvelds eller når du vil.

    Les mer
  • Surdeigstarter Surdeigstarter
    09/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Surdeigstarter

    Har du litt ekstra tid i tillegg til tålmodighet kan denne oppskriften kanskje være noe for deg å teste ut. Denne gjør også godt for deg som ikke tåler gjær, eller ønsker å bake uten gjær. Ved å følge denne oppskriften og fremgangsmåten kan du lage din egen surdeigstarter som du kan fortsette å mate etterhvert om det er noe du vil fortsette med. Min erfaring er at det sjeldent blir helt det samme resultatet og det kan være avhengig av temperatur, tid, råvarer osv. Men artig prosjekt og ikke minst god bakst (som jo er det viktigste!).

    Dette trenger du:

    • 1 pakke Focacciamiks fra Det Glutenfrie Verksted
    • Vann

    Dette gjør du:

    Dag 1:

    • 50 gram Focacciamiks blandes med 100 gram lunkent vann og settes varmt 25 – 30 grader. Blandingen heller du i en plastbeholder med lokk eller type Norgesglass med lokk. Boksen må være tett. Jeg setter det på badegulvet hvor temperaturen er ganske jevn.

    Dag 2:

    • Ta av halvparten av blandingen og tilsett så 50 gram miks og 100 gram vann, blandes og settes varmt.

    Dag 3:

    • Ta av halvparten av blandingen, tilsett 50 gram miks og 100 gram vann, blandes og settes varmt

    Dag 4:

    • Ta av halvparten av blandingen, tilsett 50 gram miks og 100 gram vann, blandes og settes varmt

    Dag 5:

    • 150 gram surdeig blandes med for eksempel 430 gram Brødmiks (1 pose), eller 1 pose Focacciamiks for å bake surdeigsbrød, eller du bruker din vanlige oppskrift. Heves 12 timer på kjøkkenbenken før den bakes ut og stekes. Her opplever jeg ofte at jeg må ha litt ekstra mel tilgjengelig.
    • Resterende surdeig kan du fortsette å mate og gjenta fremgangsmåten.

    Lykke til! I bilde ser du to ulike surdeigsbrød hvor det runde er laget med Focaccia miksen, og det mørke er laget med Brødmiksen.

    Les mer