UTEN GJÆR

Glutenfritt, og uten gjær, kan bli dobbelt opp med prøvelser. Scones, rundstykker eller matmuffins er kanskje det enkleste å få til. Jeg fyller på med egnede oppskrifter her etterhvert som de blir til, eller basert på tips fra dere ;).


  • glutenfri surdeigstarter Surdeig, glutenfri så klart!
    03/04/2020 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Surdeig, glutenfri så klart!

    De siste ukene har vært så utenom det vanlige på alle måter. Uro på hva som skjer, ro i forhold til å samle familien og være sammen, og plutselig tid til å sette igang prosjekter som ellers kun har blitt med tanken eller aldri gjennomført grunnet hektiske dager, og selvsagt bekymringer på hva som kommer. Det beste du og jeg kan gjøre er å opprettholde en så god hverdag som mulig og følge de anbefalinger som myndighetene gir. På den måten kan vi bidra til å redusere smitten og sørge for at hverdagen snart er tilbake og så bra som mulig. 


    Dere som har fulgt Det Glutenfrie Verksted over tid husker sikkert mitt samarbeide med Julianne som driver bloggen Godt for magen. Rundt disse tider i fjor ga jeg  henne utfordringen i å fikse en glutenfri surdeigstarter, en utfordring hun selvsagt løste. Les mer her: https://lyngstadernaering.no/?s=surdeigstarter


    Forrige uke satte jeg altså igang og tenkte at nå er tiden inne for litt mer ro og fokus på kjøkkenet, og jeg fant frem oppskriften og fremgangsmåten til Julianne. Jeg fulgte denne slavisk og har nå faktisk en surdeigstarter som bobler av liv : ).  Neste steg ble selve baksten og her får du tre varianter som jeg testet meg frem til og med inspirasjon hentet fra ulike kilder, disse gjengis i hver oppskrift. En annen ting som er positivt med surdeigsbakst er at behovet for gjær bortfaller - og gjær er jo noe som det har vært vanskelig å få tak i disse dager. 


    • Surdeigbrød - grovt og mektig

    Denne oppskriften fant jeg inspirasjon til på nettsiden til Gry Hammer - hun er dreven i dette med surdeig og jeg gjorde min tilnærming basert på mine favorittingredienser til et nyttig og godt brød. Og, dette brødet ble bare bedre og bedre etterhvert som dagene gikk og smaken fikk satt seg mer og mer. Veldig holdbart også. 


    Dette trenger du:

    • 2 ss surdeigstarter
    • 9,5 dl lunken vann
    • 3 ts fiberhusk
    • 1 ss lønnesirup
    • 1/2 ts havsalt
    • 0,25 dl smeltet smør
    • 200 gram Bokhvetemel fullkorn fra Det Glutenfrie Verksted
    • 100 gram havregryn
    • 100 gram Bokhveteflak fra Det Glutenfrie Verksted
    • 100 gram Rismel fullkorn fra Det Glutenfrie Verksted
    • 100 gram Hirseflak fra Det Glutenfrie Verksted
    • 1 dl knuste linfrø
    • 1 dl knuste gresskarkjerner
    • 1 dl knuste solsikkekjerner
    • 2,5 dl solsikkekjerner
    • 3 dl hele gresskarkjerner
    • (bytt gjerne ut med andre frø og kjerner om du ønsker)


    Dette gjør du:

    1. Start med å knuse solsikkekjerner og gresskarkjerner i en blender

    2. Mål opp og bland alle øvrige ingredienser i en kjøkkenmaskin og bland dette godt sammen i ca 10 min. 

    3. Kle en stor brødform (2 liter) med bakepapir og hell røren over i denne, alternativt fordel deigen i to brødformer for deigen er stor. 

    4. Sett så deigen inn i kald ovn og la den stå der i 6-7 timer.

    5. Sett så ovnen på 160 grader.

    5. Stek brødet på nederste rille i ca 2 timer og 10 min.


    La brødet bli helt avkjølt før du skjærer i det. Dette er et mektig og tungt brød, og det kan fint oppbevares i et kjøkkenhåndkle på kjøkkenbenken. Du vil oppleve at den sure smaken setter seg og mildner etterhvert. Her hos meg hadde vi brød i 4 dager (!) selv med fullt hus, og det holdt seg overraskende godt med kun oppbevaring i kjøkkenhåndkle.    


    • Surdeigbrød - fint

    Nå som første forsøk gikk så bra så steg selvtilliten til å forsette. Det første brødet ble vel grovt og tungt så nå ble det et lyst brød. Denne med en litt annen fremgangsmåte, tidkrevende men med et veldig godt resultat. Inspo til denne fant jeg på sidene til godt.no


    Dette trenger du:

    • 40 gram surdeigstarter
    • 390 gram lunkent vann
    • 250-300 gram Focaccia miks fra Det Glutenfrie Verksted 
    • 5 gram salt

    Dette gjør du:

    1. Start med å lage en surdeig som modner over tid (2-4 timer) og denne lager du med 40 gram starter, 30 gram finger lunkent vann og 30 gram Focaccia miks. 
    2. Ha 350 gram lunkent vann i bollen med surdeig, bland sammen og la surdeigen løse seg opp i vannet. 
    3. Tilsett så angitt mengde mel og bland til en jevn deig. Dekk til bollen og la heve i 1 time.
    4. Mål opp mengden salt og strø over deigen og bland godt. La så deigen hvile igjen i 1 time.
    5. Strø litt ekstra mel på kjøkkenbenken og hell deigen over. Brett deigen over gjentatte ganger og ta den til slutt over i en liten brødform. Om deigen oppleves veldig klissete er det helt ok. 
    6. La deigen stå på kjøkkenbenken over natten, dekket til med plast. 
    7. Forvarm ovnen på full styrke i minimum 1 time hvor du har en rist midt i ovnen og en hel bakeplate på nederste rille. 
    8. Sett brødet på rist og hell ca 4 dl kokende vann på bakeplaten før du setter inn brødformen.
    9. Senk temperaturen til 250 grader og stek i ca 40 min
    10. Avkjøles på rist

    Samme med dette brødet - smaken mildnes om du oppbevarer i kjøkkenhåndkle på kjøkkenbenken. Digg med litt smør på og som tilbehør til suppe. 


    • Surdeigsbrød - Eltefritt


    Jeg er veldig glad i miksen Eltefritt Brød og jeg tenkte at det var verdt en test med denne også. Jeg brukte her samme fremgangsmåte som for Surdeigsbrød - fint og det ble skikkelig godt. Sprø god skorpe, masse smak og holdbart. 


    Nå er det snart påske og en litt annerledes påske enn vanligvis for de fleste av oss. Mitt tips til deg; Start med å lage en surdeigstarter idag så kan du nyte hjemmelaget surdeigsbrød senere i påsken!?!


    Ta vare! <3







    Les mer
  • Ristede nøtter med smak av rosmarin Ristede nøtter med rosmarin
    19/12/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Ristede nøtter med rosmarin

    Glad i nøtter? Ønsker du å gi spiselige julegaver til den som "har alt"? Denne oppskriften er både enkel og god og smaker like godt til jul som til påske ;) Et sunt alternativ til snacks. Gode som de er, eller som tilbehør på ostefatet? Eller prøv et dryss over risengrynsgrøten! Utrolig digg! Risengrynsgrøt, en smørklatt og et dryss kanel før du stør litt av denne nøtteblandingen over - gled deg sier jeg!


    Du trenger:

    • 400 gram blandede nøtter (jeg brukte valnøtter, hasselnøtter, pekannøtter, pistasjnøtter)
    • 4 ss olivenolje
    • 1/2 ss honning (agave)
    • 4 ts havsalt
    • 4 ss hakket rosmarin


    Dette gjør du:

    1. Sett ovnen på 160 grader
    2. Bland sammen olivenolje, honning, salt og rosmarin i en bolle
    3. Vei opp nøttene og bland dette lett sammen med den oljeblandingen
    4. Kle et stekebrett med bakepapir
    5. Stek i ovnen i ca 15 min, følg med på tiden og rør litt rundt i blandingen underveis så ikke den brenner seg
    6. Avkjøles på rist
    7. Oppbevares i en skål eller pakkes inn i fine glass/ skåler, pakkes pent inn og gies bort til noen du er glad i :)

    TIPS!

    Perfekt tilbehør til ostefatet



    Les mer
  • glutenfrie knekkebrød Glutenfrie knekkebrød
    02/12/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Glutenfrie knekkebrød

    Knekkbrød miksen til Det Glutenfrie Verksted er det flere av dere som har lett etter og savner i butikkhyllene. Det gjøres stadig endringer i utvalget i fri for hylla, og noen ganger skjer det dessverre at en favoritt utgår. Så for å "bøte på såret" vil jeg dele jeg oppskriften med dere her. Min lille adventspresang til deg - da disse er gode både som tilbehør til julens godsaker til frokost og lunsj, men også som base til å lage Sjokoladeknekke som også står i boka Glutenfri Jul :)


    Du trenger:

    • 100 gram solsikkekjerner
    • 100 gram bokhveteflak fra Det Glutenfrie Verksted
    • 85 gram linfrø, hele
    • 70 gram sesamfrø
    • 65 gram gresskarkjerner
    • 5 dl kokende vann
    • 3 bakeark og en kjevle

    Dette gjør du:

    1. Vei opp alle de tørre ingrediensene, og bland disse lett i en bakebolle.

    2. Kok opp 5 dl vann som du heller over blandingen.

    3. La stå og svelle min 15 min.

    4. Sett stekeovnen på 200 grader (kan også bruke varmluft men da 190 grader)

    5. Legg to bakeark på kjøkkenbenken og del så blandingen på disse to bakearkene.

    6. Legg det siste bakearket over deigen og klem utover. Bruk en kjevle til å fordele deigen jevnt utover bakearket. 

    7. Sett inn begge brettene, og ta ut etter 5 min og bruk en pizzaskjærer til å dele opp i passe størrelse.

    8. Bytt plass på brettene underveis og stek videre i 20 min. 

    9. Fjern bakepapir og legg knekkebrødene på en rist og sett tilbake i avslått ovn og la de stå der til ovnen er kald. På den måten får du sprø, digge knekkebrød.


    God fornøyelse!


    Les mer
  • Frokostmuffins Frokostmuffins
    09/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Frokostmuffins

    Hvem kunne ikke ønske seg muffins til frokost? Eller i matpakken? En muffins som faktisk metter, smaker godt og ikke er proppet med sukker. Prøv denne!

    Dette trenger du:

    • 240 gram Brød miks fra Det Glutenfrie Verksted
    • 60 gram kokosblomst sukker/ rårørsukker eller annen sukkerkilde (kan også reduseres)
    • 2 ts kanel
    • 1 ts bakepulver
    • 1 ts vaniljesukker
    • 225 g frisk eller frossen mango kuttet i små biter
    • 220 g reven gulrot
    • 60 gram blåbær (jeg brukte frosne plukket i høst)
    • 1 eple, økologisk, raspet
    • 60 gram nøtter (jeg brukte valnøtter, mandler og sesamfrø)
    • 3 egg
    • 110 g rapsolje

    Dette gjør du:

    • Sett ovnen på 215 grader, over- og undervarme.
    • Bland alle tørre ingredienser i en bolle og bland godt, det holder å gjøre dette med en sleiv/ visp. Tilsett mango, gulerot, blåbær og nøtter og bland også dette godt. Bland egg og olje godt sammen i en egen bolle og tilsett i den øvrige miksen/ bolle. Blandes godt.
    • Bruk et muffinsbrett som du smører før du tar en god spiseskje og fyller hvert hull med røre. Dette blir mer enn nok til å fylle et brett så du kan eventuelt vurdere å halvere mengden. Men sikkert godt å putte de som eventuelt blir til overs i fryseren og ta opp etterhvert.
    • Stekes midt i ovnen i ca 25 min.

    Riktig god fornøyelse!

    Les mer
  • Surdeigstarter Surdeigstarter
    09/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Surdeigstarter

    Har du litt ekstra tid i tillegg til tålmodighet kan denne oppskriften kanskje være noe for deg å teste ut. Denne gjør også godt for deg som ikke tåler gjær, eller ønsker å bake uten gjær. Ved å følge denne oppskriften og fremgangsmåten kan du lage din egen surdeigstarter som du kan fortsette å mate etterhvert om det er noe du vil fortsette med. Min erfaring er at det sjeldent blir helt det samme resultatet og det kan være avhengig av temperatur, tid, råvarer osv. Men artig prosjekt og ikke minst god bakst (som jo er det viktigste!).

    Dette trenger du:

    • 1 pakke Focacciamiks fra Det Glutenfrie Verksted
    • Vann

    Dette gjør du:

    Dag 1:

    • 50 gram Focacciamiks blandes med 100 gram lunkent vann og settes varmt 25 – 30 grader. Blandingen heller du i en plastbeholder med lokk eller type Norgesglass med lokk. Boksen må være tett. Jeg setter det på badegulvet hvor temperaturen er ganske jevn.

    Dag 2:

    • Ta av halvparten av blandingen og tilsett så 50 gram miks og 100 gram vann, blandes og settes varmt.

    Dag 3:

    • Ta av halvparten av blandingen, tilsett 50 gram miks og 100 gram vann, blandes og settes varmt

    Dag 4:

    • Ta av halvparten av blandingen, tilsett 50 gram miks og 100 gram vann, blandes og settes varmt

    Dag 5:

    • 150 gram surdeig blandes med for eksempel 430 gram Brødmiks (1 pose), eller 1 pose Focacciamiks for å bake surdeigsbrød, eller du bruker din vanlige oppskrift. Heves 12 timer på kjøkkenbenken før den bakes ut og stekes. Her opplever jeg ofte at jeg må ha litt ekstra mel tilgjengelig.
    • Resterende surdeig kan du fortsette å mate og gjenta fremgangsmåten.

    Lykke til! I bilde ser du to ulike surdeigsbrød hvor det runde er laget med Focaccia miksen, og det mørke er laget med Brødmiksen.

    Les mer