UTEN GJÆR

Glutenfritt, og uten gjær, kan bli dobbelt opp med prøvelser. Scones, rundstykker eller matmuffins er kanskje det enkleste å få til. Jeg fyller på med egnede oppskrifter her etterhvert som de blir til, eller basert på tips fra dere ;).


  • Ristede nøtter med smak av rosmarin Ristede nøtter med rosmarin
    19/12/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Ristede nøtter med rosmarin

    Glad i nøtter? Ønsker du å gi spiselige julegaver til den som "har alt"? Denne oppskriften er både enkel og god og smaker like godt til jul som til påske ;) Et sunt alternativ til snacks. Gode som de er, eller som tilbehør på ostefatet? Eller prøv et dryss over risengrynsgrøten! Utrolig digg! Risengrynsgrøt, en smørklatt og et dryss kanel før du stør litt av denne nøtteblandingen over - gled deg sier jeg!


    Du trenger:

    • 400 gram blandede nøtter (jeg brukte valnøtter, hasselnøtter, pekannøtter, pistasjnøtter)
    • 4 ss olivenolje
    • 1/2 ss honning (agave)
    • 4 ts havsalt
    • 4 ss hakket rosmarin


    Dette gjør du:

    1. Sett ovnen på 160 grader
    2. Bland sammen olivenolje, honning, salt og rosmarin i en bolle
    3. Vei opp nøttene og bland dette lett sammen med den oljeblandingen
    4. Kle et stekebrett med bakepapir
    5. Stek i ovnen i ca 15 min, følg med på tiden og rør litt rundt i blandingen underveis så ikke den brenner seg
    6. Avkjøles på rist
    7. Oppbevares i en skål eller pakkes inn i fine glass/ skåler, pakkes pent inn og gies bort til noen du er glad i :)

    TIPS!

    Perfekt tilbehør til ostefatet



    Les mer
  • glutenfrie knekkebrød Glutenfrie knekkebrød
    02/12/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Glutenfrie knekkebrød

    Knekkbrød miksen til Det Glutenfrie Verksted er det flere av dere som har lett etter og savner i butikkhyllene. Det gjøres stadig endringer i utvalget i fri for hylla, og noen ganger skjer det dessverre at en favoritt utgår. Så for å "bøte på såret" vil jeg dele jeg oppskriften med dere her. Min lille adventspresang til deg - da disse er gode både som tilbehør til julens godsaker til frokost og lunsj, men også som base til å lage Sjokoladeknekke som også står i boka Glutenfri Jul :)


    Du trenger:

    • 100 gram solsikkekjerner
    • 100 gram bokhveteflak eller glutenfrie havregryn (om du bruker glutenfrie havregryn anbefaler jeg å mose disse litt først)
    • 85 gram linfrø, hele
    • 70 gram sesamfrø
    • 65 gram gresskarkjerner
    • 5 dl kokende vann
    • 3 bakeark og en kjevle

    Dette gjør du:

    1. Vei opp alle de tørre ingrediensene, og bland disse lett i en bakebolle.

    2. Kok opp 5 dl vann som du heller over blandingen.

    3. La stå og svelle min 15 min.

    4. Sett stekeovnen på 200 grader (kan også bruke varmluft men da 190 grader)

    5. Legg to bakeark på kjøkkenbenken og del så blandingen på disse to bakearkene.

    6. Legg det siste bakearket over deigen og klem utover. Bruk en kjevle til å fordele deigen jevnt utover bakearket. 

    7. Sett inn begge brettene, og ta ut etter 5 min og bruk en pizzaskjærer til å dele opp i passe størrelse.

    8. Bytt plass på brettene underveis og stek videre i 20 min. 

    9. Fjern bakepapir og legg knekkebrødene på en rist og sett tilbake i avslått ovn og la de stå der til ovnen er kald. På den måten får du sprø, digge knekkebrød.


    God fornøyelse!


    Les mer
  • Frokostmuffins Frokostmuffins
    09/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Frokostmuffins

    Hvem kunne ikke ønske seg muffins til frokost? Eller i matpakken? En muffins som faktisk metter, smaker godt og ikke er proppet med sukker. Prøv denne!

    Dette trenger du:

    • 240 gram Brød miks fra Det Glutenfrie Verksted
    • 60 gram kokosblomst sukker/ rårørsukker eller annen sukkerkilde (kan også reduseres)
    • 2 ts kanel
    • 1 ts bakepulver
    • 1 ts vaniljesukker
    • 225 g frisk eller frossen mango kuttet i små biter
    • 220 g reven gulrot
    • 60 gram blåbær (jeg brukte frosne plukket i høst)
    • 1 eple, økologisk, raspet
    • 60 gram nøtter (jeg brukte valnøtter, mandler og sesamfrø)
    • 3 egg
    • 110 g rapsolje

    Dette gjør du:

    • Sett ovnen på 215 grader, over- og undervarme.
    • Bland alle tørre ingredienser i en bolle og bland godt, det holder å gjøre dette med en sleiv/ visp. Tilsett mango, gulerot, blåbær og nøtter og bland også dette godt. Bland egg og olje godt sammen i en egen bolle og tilsett i den øvrige miksen/ bolle. Blandes godt.
    • Bruk et muffinsbrett som du smører før du tar en god spiseskje og fyller hvert hull med røre. Dette blir mer enn nok til å fylle et brett så du kan eventuelt vurdere å halvere mengden. Men sikkert godt å putte de som eventuelt blir til overs i fryseren og ta opp etterhvert.
    • Stekes midt i ovnen i ca 25 min.

    Riktig god fornøyelse!

    Les mer
  • Surdeigstarter Surdeigstarter
    09/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Surdeigstarter

    Har du litt ekstra tid i tillegg til tålmodighet kan denne oppskriften kanskje være noe for deg å teste ut. Denne gjør også godt for deg som ikke tåler gjær, eller ønsker å bake uten gjær. Ved å følge denne oppskriften og fremgangsmåten kan du lage din egen surdeigstarter som du kan fortsette å mate etterhvert om det er noe du vil fortsette med. Min erfaring er at det sjeldent blir helt det samme resultatet og det kan være avhengig av temperatur, tid, råvarer osv. Men artig prosjekt og ikke minst god bakst (som jo er det viktigste!).

    Dette trenger du:

    • 1 pakke Focacciamiks fra Det Glutenfrie Verksted
    • Vann

    Dette gjør du:

    Dag 1:

    • 50 gram Focacciamiks blandes med 100 gram lunkent vann og settes varmt 25 – 30 grader. Blandingen heller du i en plastbeholder med lokk eller type Norgesglass med lokk. Boksen må være tett. Jeg setter det på badegulvet hvor temperaturen er ganske jevn.

    Dag 2:

    • Ta av halvparten av blandingen og tilsett så 50 gram miks og 100 gram vann, blandes og settes varmt.

    Dag 3:

    • Ta av halvparten av blandingen, tilsett 50 gram miks og 100 gram vann, blandes og settes varmt

    Dag 4:

    • Ta av halvparten av blandingen, tilsett 50 gram miks og 100 gram vann, blandes og settes varmt

    Dag 5:

    • 150 gram surdeig blandes med for eksempel 430 gram Brødmiks (1 pose), eller 1 pose Focacciamiks for å bake surdeigsbrød, eller du bruker din vanlige oppskrift. Heves 12 timer på kjøkkenbenken før den bakes ut og stekes. Her opplever jeg ofte at jeg må ha litt ekstra mel tilgjengelig.
    • Resterende surdeig kan du fortsette å mate og gjenta fremgangsmåten.

    Lykke til! I bilde ser du to ulike surdeigsbrød hvor det runde er laget med Focaccia miksen, og det mørke er laget med Brødmiksen.

    Les mer